Graničari oduzimali drogu, oružje, dokumenta, ribu...

Službenici Regionalnog centra granične policije kontrolisali 626 bezbjednosno-interesantnih lica
5520 pregleda 1 komentar(a)
Kontrolisali skoro 4,8 miliona ljudi: Aković, Foto: Uprava policije
Kontrolisali skoro 4,8 miliona ljudi: Aković, Foto: Uprava policije

Na graničnim prelazima, koje kontroliše Regionalni centar „Centar” Sektora granične policije u Crnoj Gori, tokom 2019. godine kontrolisano je skoro 4,8 miliona putnika i 1,2 miliona prevoznih sredstava. To je juče saopštio načelnik regionalnog “Centra” Vasko Aković.

U nadležnosti tog regionalnog centra nalazi se šest drumskih graničnih prelaza i jedan granični prelaz za vazdušni saobraćaj.

Tvrdi da su službenici njegovog centra kontrolisali 626 bezbjednosno interesantna lica. Ulazak u Crnu Goru, tvrdi, nije dozvoljen za 302 lica, dok izlazak nije dozvoljen za 344 lica.

“Takođe, ostvareni su i zapaženi rezultati na otkrivanju lica, vozila i dokumenata po nacionalnim potjernicama kojih je bilo 43, kao i po Interpolovim potjernicama – 503”, navodi se u saopštenju Akovića. On je saopštio da je tokom 2019. godine na graničnim prelazima pronađeno i oduzeto 49 motornih vozila i otkrivene su 32 falsifikovane putne isprave. Tom prilikom su, tvrdi, lica i dokumenta predata na dalju nadležnost ovlašćenom Centru bezbjednosti i nadležnom tužiocu. Kazao je i da je oduzeto 156 različitih nedozvoljenih dokumenata.

Službenici ovog centra su tokom 2019. godine zaplijenili tri poluautomatske puške, pet lovačkih pušaka, jedan pištolj, 200 komada municije raznog kalibra, 26 komada detonatorskih kapisli i oko kilogram eksploziva.

“Kada je riječ o sprečavanju krijumčarenja akciznih roba važno je naglasiti da je zaplijenjeno 1.413 kg rezanog duvana i 2.127 šteka cigareta”, piše u saopštenju Akovića.

Tvrdi da je u toku 2019. godine službenici ovog centra su odvratili od nezakonitog prelaska državne granice iz pravca Republike Albanije 5.469 migranata, dok su u nezakonitom prelasku državne granice prema Bosni i Hercegovini spriječili njih 618.

“U skladu sa sporazumima Vlade Crne Gore potpisanim između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Savjeta ministara Republike Albanije o vraćanju i prihvatanju lica čiji je ulazak ili boravak nezakonit, od službenika granične policije Bosne i Hercegovine preuzeto je 1.619 lica, a kolegama iz Republike Albanije predato je 214 lica”, kazao je Aković.

Vodeći računa o ranjivim kategorijama migranata (žene, djeca, stare i bolesne osobe) službenicima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) predato je 496 lica.

Aković je objasnio da u okviru Regionalnog centra granične policije “Centar” funkcioniše i Plovna jedinica čiji je primarni zadatak kontrola i nadzor državne granice na Skadarskom jezeru.

Pored svojih osnovnih zadataka službenici ovog centra, kako samostalno tako i u saradnji sa službenicima Nacionalnih parkova Crne Gore, radili su na otkrivanju i sprečavanju izvršenja krivičnih djela iz oblasti nedozvoljenog ribolova.

“Tom prilikom oduzeli 2.612 kilograma ribe, 12 plovila, 12 vanbrodskih motora, 45 komada mreža za izlov ribe, osam pušaka za podvodni ribolov, kao i razne druge opreme koja se koristi za nedozvoljeni ribolov”, kazao je Aković.

Bonus video: