I kašljem mogu pomoći zločincu

Inspektori, krim-tehničari i tužioci bez zaštitne opreme gaze mjestom zločina, ali Uprava policije tvrdi da ne uništavaju tragove
27235 pregleda 9 komentar(a)
Policija tvrdi da poštuje proceduru: Sa mjesta zločina, Foto: Savo Prelević
Policija tvrdi da poštuje proceduru: Sa mjesta zločina, Foto: Savo Prelević

Bez zaštitne opreme niko, pa ni tužioci, inspektori i kriminalistički tehničari, ne smiju gaziti mjestom zločina na kojem se radi uviđaj.

Ta pravila, međutim, najčešće poštuju samo službenici danilovgradskog Forenzičkog centra, dok se ostali često šetaju tokom uviđaja bez zaštitne opreme, ili samo djelimično propisno odjeveni, u šta su se mnogo puta uvjerili reporteri “Vijesti”.

Kriminolog Velimir Rakočević kazao je da postoje stroga pravila koja je definisalo Evropsko udruženje forenzičkih institucija, čiji je aktivan član i danilovgradski Forenzički centar:

“Što se tiče mjesta zločina, bilo primarnog ili sekundarnog, tu za sve aktere važe stroga pravila. Svi koji kroče na uže ili šire lice mjeseta moraju da podliježu određenim procedurama i kretanja i opreme, jer nekad i kašljem može da se kontaminira latentni trag, biološki trag... Što znači, da osim onih koji neposredno vrše uviđaj, njegov kriminalističko-tehnički apsekt, svi ostali akteri, uključujući i rukovodioca uviđaja, moraju da poštuju određene procedure, i one koje se tiču samog zaštitnog odjela - rukavica, maski, odjela... Tu treba samo do kraja primijeniti standard u ovoj oblasti, jer i najmanja nepažnja može da dovede do kontaminacije traga, a ako je taj trag odlučujući učinilac krivičnog djela zbog toga može da izbjegne pravdu”.

Uviđaj na kojem nisu poštovane procedure
Uviđaj na kojem nisu poštovane procedure(Foto: Savo Prelević)

Rakočević naglašava da, kada je u pitanju uže lice mjesta, niko ne smije biti u tom prostoru bez zaštitne obuće i odjeće:

“Nije prihvatljivo da se bilo ko kreće u krugu lica mjesta, a da ne postupa po pravilima, jer uvijek postoji opasnost da se tako uništi dokaz koji nije vidljiv golim okom, ili potencijalni dokaz. Dakle, kretanje na licu mjesta je neprihvatljivo mimo predviđenih standarda, bilo ko da je u pitanju, on na to nema pravo, već mora poštovati disciplinu i pravila kriminalističke nauke. Po pravilu, svi koji uđu u krug lica mjesta, moraju ispoštovati standarde do kraja, pa čak i tužilac”.

Isto je, ranije, “Vijestima” kazao i prvi crnogorski forenzičar - načelnik Forenzičkog centra u Danilovgradu Aleksandar Ivanović:

“Kriminalističko-taktičko postupanje kod vršenja uviđaja kaže da na uviđaj može da pristupi samo kriminalistički tehničar koji traži tragove. Osim njih tu mogu biti još tužilac i inspektor, ali moraju obući kompletno forenzičko odjelo, što znači da ne kontaminiraju tragove. To se rijetko dešava. Još dvije službe možemo da pustimo na lice mjesta - Zaštite i spasavanja i Hitne pomoći. Niko više ne smije da bude na licu mjesta, a ako ne obuku odjelo ostaju iza trake. Isprva su se ljutili, ali kada im se fino obrazložilo više nemaju primjedbi”.

Forenzičari
Forenzičari poštuju proceduru(Foto: Savo Prelević)

Iako situacija na terenu to ne pokazuje, iz Uprave policije tvrde da “striktno poštuju propisane procedure i postupaju u skladu sa zakonom”:

“Kada je riječ o obezbjeđenju lica mjesta događaja i prilikom preduzimanja uviđajnih mjera i radnji na licu mjesta u smislu pronalaženja, označavanja, fiksiranja, izuzimanja i drugim postupanjima sa pronađenim tragovima. Po saznanju da je izvršeno krivično djelo, postupajući policijski službenici označavaju lice mjesta i preduzimaju niz mjera i radnji iz svoje nadležnosti na njegovom obezbjeđenju do dolaska ekipe za vršenje uviđaja i nadležnog tužioca. Ekipu za vršenje uviđaja čini jedan ili više kriminalističkih tehničara i inspektora za uviđaje, u zavisnosti od vrste i težine događaja, odnosno djela. Prilikom vršenja uviđaja, uz poštovanje propisanih pravila, pristupa se statičkoj fazi pregleda lica mjesta kojom prilikom ova ekipa koristi zaštitnu opremu u vidu zaštitnog odijela, rukavica, maske i zaštite za obuću”, odgovoreno je “Vijestima” iz Uprave policije.

Uviđaj na kojem nisu poštovane procedure
Uviđaj na kojem nisu poštovane procedure(Foto: Boris Pejović)

Objasnili su da nakon statičke faze, kriminalistički tehničari i inspektori koji vrše uviđajne mjere i radnje pronalaze eventualne tragove na licu mjesta, označavaju ih i fiksiraju:

“Te ih nakon toga izuzimaju i pakuju u skladu sa propisima, u predviđenu ambalažu, kako ne bi došlo do njihove kontaminacije i degradacije. Samo lice mjesta, u zavisnosti od toga da li je mjesto izvršenja zatvoren ili otvoren prostor, da li se radi o saobraćanici i tome slično, može biti označeno kao uže i šire. U krugu užeg lica mjesta nije dozvoljen pristup licima koja nemaju zaštitnu opremu bez dozvole odgovornog lica koje rukovodi preduzetim uviđajnim mjerama i radnjama, a to su postupajući tužilac ili službenik policije kojeg on ovlasti. U krugu šireg lica mjesta mogu biti prisutni službenici policije koji nemaju zaštitnu opremu kao i novinari koji iskazuju interesovanje za događaj, što se često dešava u praksi”.

Uviđaj na kojem nisu poštovane procedure
Uviđaj na kojem nisu poštovane procedure(Foto: Zoran Đurić)

Tvrde i da u godini za nama nije bilo greške, a da su u njoj službenici krim-tehnike Centra bezbjednosti Podgorica preduzeli 2.711 uviđajnih mjera i radnji:

“Tokom kojih su pronađeni i izuzeti tragovi i nakon izdavanja naredbi za vještačenje od strane nadležnih tužilaca, dostavljeni na odgovarajuća vještačenja Forenzičkom centru u Danilovgradu. Nakon sprovedenih vještačenja zaključeno je da ni u jednom slučaju nije bilo kontaminacije ili degradacije dostavljenih tragova”, kazali su iz UP.

Ko ide na uviđaj morao bi deponovati otiske prstiju i DNK

Svi kriminalistički tehničari Forenzičkog centra koji postupaju tokom uviđaja imaju deponovane otiske prstiju i DNK:

“Ako se nekim nekim slučajem kap znoja od vrućine nađe na licu mjesta, mi ćemo znati da je njihova i eliminisaćemo je”, rekao je ranije Ivanović.

Na pitanje da li deponovane otiske prsta i DNK moraju imati tužioci i krim-tehničari, inspektori...koji dolaze na mjesta zločina, Rakočević je potvrdno odgovorio:

“Po pravilu bi trebalo. Mi nemamo propis, znači formalno-pravno gledano to ne piše, nego se kaže - tužilac vrši uviđaj, policija mu pomaže...ali gledano iz ugla struke, svi bi morali da imaju deponovane otiske i DNK”.

Bonus video: