Inspektori tražili reket i od 200.000?

Izvori "Vijesti" tvrde da su osnivač i izvršni direktor kompanije Adria bau podnijeli prijavu Specijalom državnom tužilaštvu protiv nepoznatih osoba, optužujući ih za iznudu na organizovan način
36092 pregleda 15 komentar(a)
Juretić nakon hapšenja, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Juretić nakon hapšenja, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Kotorsko Osnovno državno tužilaštvo ispitaće da li su uhapšeni građevinski inspektori Vladan Juretić i Zoran Bošković pokušali da iznude novac i od firme Adria bau, saopšteno je nezvanično Vijestima.

Izvori "Vijesti" tvrde da su osnivač i izvršni direktor te kompanije podnijeli prijavu Specijalom državnom tužilaštvu protiv nepoznatih osoba, optužujući ih za iznudu na organizovan način.

U prijavi se, međutim, imenom ne pominju ti građevinski inspektori, ali sagovornik Vijesti tvrde da su oni “nacrtani” u tom dokumentu.

Ta kompanija navodno gradila je objekat u Krašićima.

Pravna zastupnica podnosioca prijave, advokatica Tatjana Pavlić kazala je da od tužilaštva očekuje da utvrdi postoji li i ako postoji, čija odgovornost i za koje krivično djelo.

“Prijava je predata Specijalnom državnom tužilaštvu iz kojeg je proslijeđena Osnovnom tužilaštvu u Kotoru. Pred tužiteljkom izjavu su dali jedan od osnivača i izvršni direktor firme ‘Adria bau’, mislim da je saslušan i jedan svjedok. U prijavi nije označeno nijedno lice kao počinilac krivičnog djela, već je predata protiv NN izvršioca. Iz prikupljenih dokaza i opisa djela, tužilaštvo će cijeniti da li postoji i ako postoji čija odgovornost”, kazala je “Vijestima” advokatica Pavličić.

Rekla je da ne želi licitirati cifrom koja je njenim klijentima tražena, ali ni imenima prijavljenih: “Jer su njeni klijenti prijavu podnijeli protiv NN lica”.

Firmu koja je podnijela krivičnu prijavu pomenuli su minulog četvrtka urednik emisije “Načisto” Petar Komnenić i njegov gost, advokat Nikola Kavedžić, pravni zastupnik investitora Boška Nenezića koji je prijavio reketiranje inspektora.

“Danas sam igrom slučaja upoznao predstavnika i vlasnika te kompanije iz Bara, koji mi je rekao da je Vladan Juretić dolazio kod njega na gradilište i koji mu je tražio 200.000 eura. Gospodin ima plac i objekat u Krašićima i Vladan Juretić mu je tražio 200.000 eura, ni manje ni više. Nije mu ništa dao, podnio je krivičnu prijavu”, kazao je Kavedžić gostujući na Televiziji Vijesti.

Istraga počela

Bošković i Juretić uhapšeni su u petak veče, dan nakon što je na Televiziji Vijesti emitovan ekskluzivni snimak razgovora između njih i investitora Nenezića, tokom kojeg biznismen u jednom ugostiteljskom objektu navodno predaje 5.000 eura službeniku MORT-a kako bi mu dozvolili nastavak gradnje na objektu uprkos istekloj dozvoli.

Istog dana suspendovao ih je resorni ministar Pavle Radulović i nekoliko sati kasnije podnio ostavku...

Iz Višeg državnog tužilaštva juče je “Vijestima” odgovoreno da su donijeli naredbu o sprovođenju istrage protiv Juretića i Boškovića:

“Sa predlogom za određivanje pritvora protiv okrivljenih V.J. i Z.B., zbog krivičnog djela - primanje mita, u kom predmetu su objedinjena dva slučaja”, objasnila je portparolka Višeg državnog tužilaštva, tužiteljka Lepa Medenica.

Nakon saslušanja kod istražnog sudije, Juretiću i Bošković sinoć je određen pritvor do 30 dana, potvrdila je portparolka Višeg suda Aida Muzurović. To je učinjeno zbog opasnosti od bjekstva.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru “Vijestima” su odgovorili da su predmet koji je formiran po prijavi investitora Nenezića, ustupili Višem državnom tužilaštvu u Podgorici. Iz tog tužilaštva, nezvanično su objasnili da su kolegama u Podgorici ustupili još jedan predmet formiran protiv Juretića i Boškovića.

Premijerove kritike u košu za pritužbe

Oštre kritike premijera Duška Markovića na račun rada tužilaštva u slučaju korupcije u MORT-u, dostavljene su Komisiji za pritužbe Tužilačkog savjeta.

Tako je odlučio predsjednik Tužilačkog savjeta Ivica Stanković, saopšteno je iz tog tijela. “Dopis predsjednika Vlade dostavljen je Komisiji za pritužbe Tužilačkog savjeta jer iz sadržine dokumenta proizilazi da je riječ o pritužbi na rad pojedinih državnih tužilaca iz Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru i Višeg državnog tužilaštva u Podgorici u pogledu zakonitosti rada.

Predsjednik Tužilačkog savjeta zatražio je od predsjednice Komisije za pritužbe da se hitno preduzmu radnje u cilju provjere navoda predmetne pritužbe, kako bi se u najkraćem roku na sjednici Tužilačkog savjeta donijela odluka o navedenoj pritužbi”, saopšteno je. Marković je ocijenio da je u tom slučaju policija dobro odradila posao, ali da je izostala efikasna reakcija tužilaštva.

Nije službenik Uprave za inspekcijske poslove

U tekstu koji se odnosi na imovinski karton Vladana Juretića, “Vijesti” su u subotu greškom objavile da je taj građevinski inspektor ustvari službenik Uprave za inspekcijske poslove.

Informacija da Juretić radi pri Upravi i dalje stoji uz njegov imovinski karton, na sajtu Agencije za sprječavanje korupcije.

“Inspekcije zaštite prostora, građevinska i urbanistička su od 1.11.2017. u sastavu Ministarstva održivog razvoja i turizma, a Vladan Juretić je iz Uprave za inspekcijske poslove pošao kao samostalni savjetnik, a ne kao inspektor”, kazali su iz Uprave.

Bonus video: