Iza brave i Žugićeva operativka, spisak za hapšenje nije konačan

Uhapšeni državni službenici i odgovorni u šest privatnih kompanija, osnovali su kriminalnu organizaciju sa zadatkom da državu oštete nezakonitim povraćajem poreza na dodatu vrijednost (PDV), tvrde iz Uprave policije
29749 pregleda 53 komentar(a)
Marina Perović, Foto: TV Vijesti
Marina Perović, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 24.01.2020. 08:37h

Lišavanjem slobode inspektora Poreske uprave i službenika Ministarstva finansija, nije stavljena tačka na predmet “Klap” - jer se očekuju nova hapšenja zbog milonske utaje poreza i zloupotrebe službenog položaja..., saopšteno je nezvanično “Vijestima” iz izvora bliskog istrazi.

Službenici policijskog Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, juče su priveli načelnicu Poreske uprave područne jedinice Podgorica Stanislavu Bebu Martinović, ali i Marinu Perović, aktuelnu savjetnicu guvernera Centralne banke Radoja Žugića i bivšu državnu sekretarku u Ministarstvu finansija...

Perovićeva je dugogodišnji Žugićev glavni operativac i sa njim je iz Ministarstva prešla u Centralnu banku...

U akciji Specijalnog državnog tužilaštva, lisice na ruke stavljene su i poreskoj inspektorki Nevenki Đurović i rukovoditeljki Odjeljenja za inspekcijski nadzor Poreske uprave PJ Podgorica Rajki Simonović.

Uhapšeni državni službenici i odgovorni u šest privatnih kompanija, osnovali su kriminalnu organizaciju sa zadatkom da državu oštete nezakonitim povraćajem poreza na dodatu vrijednost (PDV), tvrde iz Uprave policije.

Privođenje osumnjičenih u akciji "Klap"
Sa privođenja osumnjičenih u SDT(Foto: TV Vijesti)

Iz te instutucije konstatovali su da su okrivljeni, u periodu od novembra 2011. godine do kraja 2019. godine, budžet Crne Gore oštetili su za više od 3,5 miliona eura.

“Na način što će im se u postupku inspekcijskog nadzora od strane Poreske uprave, kao valjane priznati fakture za robu i usluge koje stvarno nijesu isporučene, pružene, plaćene, niti izvršene, koje će biti ispostavljene od pravnih lica koje su osnivali drugi članovi ove kriminalne organizacije. Na osnovu tih fiktivnih faktura od strane poreskih službenika su sačinjavana nezakonita rješenja o povraćaju PDV-a”.

U saopštenju se navodi da su Perovićeva i samostalni savjetnik u Ministarstvu finansija Dragan Vujošević, nezakonito obustavili upravni postupak naplate poreza jednoj privatnoj firmi, kao članovi drugostepene komisije tog Vladinog resora: “I onemogućili državu Crnu Goru da naplati porez u iznosu većem od 400.000 eura, čime su tom pravnom licu pribavili korist u istom iznosu”.

Krivičnom prijavom obuhvaćeno je i pet službenika podgoričke Poreske uprave i šest odgovornih lica u pravnim licima: supervizor te područne jedinice Persa Novaković, samostalni savjetnik Aleksandar Radulović i poreski inspektori Brano Magdelinić, Milijana Radonjić i Slavojka Savić.

U jučerašnjoj akciji uhapšeni su direktor bjelopoljske firme “Braća Kolić” Refad Kolić, ovlašćeni zastupnik firme “Migi” iz Bijelog Polja T. K. i odgovorno lice firme “Okov” iz Podgorice B. R.

Krivičnom prijavom obuhvaćeni su i Saša Jokić osnivač firme “Viner” iz Danilovgrada, Bojan Petričević - zastupnik firmi “A kop” i “PS gradnja” i “A kop mne”, K. D. zastupnik firme “Trend trade” iz Podgorice, Špiro Nilević osnivač i zastupnik firme “Dea”, kao i Dejan Lakić i Ivan Vuković, kao i tri pravna lica shodno zakonu o krivičnoj odgovornosti pravnih lica: “Braća Kolić”, “Migi”, “Trend trade”...

SDT je akcije “Klap” i “Vardar” pokrenula prošle godine, kada je uhapšeno više vlasnika firmi zbog utaje poreza i naplate fiktivog PDV-a. Poreska uprava nakon toga smijenila je Martinovićevu jer se tada spekulisalo da je baš ona “mozak cijele operacije” jer su u Poreskoj ovjeravane fiktivne fakture kako bi se omogućio povrat nepostojećeg PDV-a u milionskim iznosima i time oštetila država.

Poreska: Blisko sarađujemo sa SDT i policijom

Iz Poreske uprave juče su saopštili da u kontinuitetu i uz maksimalni stepen kooperativnosti, blisko sarađuju sa SDT i policijom na otkrivanju krivičnih djela iz privrednog prometa.

“Zbog sumnje na utaju poreza i sprovođenje lažnog stečaja tokom 2019. godine, Upravi policije i Tužilaštvu dostavljeno je 28 inicijativa za utvrđivanje osnova za pokretanje krivičnog postupka, a podnijete su i krivične prijave protiv tri pravna i tri odgovorna lica u pravnim licima. S druge strane, imajući u vidu da su službenici PU dužni u svojim postupcima dosljedno primjenjivati poreske propise, to isti, jednako kao i sami poreski obveznici, podliježu utvrđivanju odgovornosti od strane nadležnih organa u slučaju postojanja sumnje na zloupotrebu službenog položaja ili izvršenje radnji iz domena krivične odgovornosti”, istakli su iz PU.

Ko je “mozak operacije”

Početkom septembra, Stanislava Martinović razriješena je dužnosti v. d. pomoćnika direktora Poreske uprave (PU) u Sektoru za operativu u oblasti inspekcijskog nadzora, ali je ostalo nejasno da li je do toga došlo zbog pominjanja njenog imena u aferama “Klap” i “Vardar”, ili je podnijela ostavku.

Stanislava Beba Martinović
Stanislava Beba Martinović

Nju je više puta javno pominjao Dejan Lakić, osumnjičen za utaju poreza, a koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Beogradu.

On je govorio da je Martinovićeva “mozak cijele operacije”, kao i da su u Poreskoj ovjeravane fiktivne fakture kako bi se omogućio povrat nepostojećeg PDV-a u milionskim iznosima i time oštetila država.

Bonus video: