Jovan Vukotić ostaje iza rešetaka

Tim advokata navodnog vođe škaljarskog kriminalnog klana, prethodno je tražio da se ukine rješenje sudije za istragu Vladimira Novovića, kojim je taj sudija stavio na snagu odluku o pritvoru donijetu 8. februara 2019. godine
8752 pregleda 0 komentar(a)
Vukotić nakon saslušanja, Foto: Savo Prelević
Vukotić nakon saslušanja, Foto: Savo Prelević

Kotoranin Jovan Vukotić ostaće u Istražnom zatvoru, odlučilo je tročlano vijeće Višeg suda, navodeći da je žalba Vukotićevih branilaca neosnovana.

Tim advokata navodnog vođe škaljarskog kriminalnog klana, prethodno je tražio da se ukine rješenje sudije za istragu Vladimira Novovića, kojim je taj sudija stavio na snagu odluku o pritvoru donijetu 8. februara 2019. godine.

Vijeće kojim je predsjedavao sudija Boris Savić ocijenilo je da je njihova žalba neosnovana.

Obrazložili su da je Novović pravilno postupio ostavljajući na snagu rješenje o pritvoru osumnjičenom za pokušaj ubistva sugrađana Miloša Radonjića i Vojina Stupara.

“Iz spisa predmeta postoji osnovana sumnja da su okrivljeni Vukotić Jovan, Dedović Igor i Šaković Milić dana 27. marta 2016. godine, oko 20.30 časova u naselju Rakite u Kotoru, po prethodnom dogovoru i zajedno, sa umišljajem, pokušali da liše života više lica - oštećene Stupar Vojina i Radonjić Miloša”...

Tvrdnju da je Vukotić i dalje osnovano sumnjiv temelje na osnovu vještačenja, dokaza, Radonjićevog iskaza datog 1. juna 2016. i Stuparevog koji je saslušan šest dana kasnije.

“Za ukazati je odbrani, koja tvrdi da je dokazan alibi okrivljenog Vukotića, da sudija za istragu cijeni dokaze do nivoa osnovane sumnje, vodeći računa o prezumpciji nevinosti. A da li je okrivljeni učinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret može utvrditi jedino sudeće vijeće uz primjenu načela kontradiktornosti”...

Navode i da je za Vukotićem bila prvo raspisana nacionalna, pa međunarodna potjernica, iako su advokati u žalbi naveli da Vukotić nikada nije bježao, već da je bio u pritvoru u Beogradu kada su crnogorske vlasti ptoriv njega podnijele prijavu za pokušaj ubistva dvojice članova suprotstavljenog kavačkog klana.

Sudija Savić obrazlaže i da je pritvor osnovan, zato što Vukotić u slučaju osude može očekivati visoku zatvorsku kaznu: “Koja činjenica ga svakako ne može ostaviti ravnodušnim u njegovom odnosu prema sudu, a u smislu odazivanje na pozive ili da se da u bjekstvo za slučaj da se nađe na slobodi”.

To obrazlažu i činjenicom da je Vukotić boravio u Turskoj i Sjevernoj Makedoniji, što ukazuje na opasnost od bjekstva...

Savić i sutkinje Vesna Pean i Dragica Vuković ocijenili su i da je opravdana opasnost da će Vukotić ostankom na slobodi nastaviti sa vršenjem krivičnih djela.

“Nasuprot žalbenim navodima iz spisa predmeta i svih okolnosti konkretnog slučaja koje je i sudija za isragu imao u vidu, nesumnjivo se zaključuje da je pritvor u ovoj fazi postupka jedina mjera kojom se može postići svrha nesmetanog vođenja postupka”, zaključio je Savić u odluci.

Više državno tužilaštvo sumnjiči Vukotića da je sa nedavno ubijenim Dedovićem i Milićem Minjom Šakovićem, pokušao da ubije dvojicu Radonjića i Stupara.

Vukotić je 8. februara iz Beograda izručen Crnoj Gori.

Iz bezbjednosnih razloga, ekstradiran je u strogoj tajnosti

Bonus video: