Katnić pokazao notes, rekao da su se Vujošević i Stanković sreli u Igalu

Glavni specijalni tužilac je kazao da Nenadu Vujoševiću niko nikada nije predložio da bude svjedok saradnik, niti će tužilaštvo to prihvatiti ako Vujošević ponudi
48118 pregleda 105 komentar(a)
Katnić, Foto: Savo Prelević
Katnić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.10.2019. 22:06h

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je rekao da optuženom sekretaru Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) Nenadu Vujoševiću nikada niko nije predložio da bude svjedok saradnik, niti će tužilaštvo to prihvatiti ako Vujošević ponudi.

On je istakao da su Vujoševića procesuirali na osnovu dokaza, a ne snimaka i rekao da vjeruje da će mu biti produžen pritvor.

Katnić je objasnio zbog čega snimci telefonskih razgovora nijesu dokaz na sudu i zašto se ne mogu koristiti.

"Postoji ozbiljna sumnja da su ti snimci autentični", rekao je Katnić.

Odgovorio je voditelju emisije Darku Šukoviću da na snimcima razgovora Kneževića i osumnjičenog sekretara VDT-a Nenada Vujoševića nema elementarnih početaka razgovora. "Ako uzima novac, i ako je to snimljeno, a nije nam pušteno."

"Kako izgleda (Vujošević)? U odijelo po vas dan, čuo sam da ga ne skida ni u Spužu", rekao je Katnić, komentarišući transkripte razgovora Kneževića i Vujoševića.

"Mislim da se nalazimo pod ozbiljnim hibridnim ratom. Ovo se dešava van procedura. Mi djelujemo po procedurama, a ova kriminalna organizacija djeluje van procedura", istakao je Katnić.

Rekao je da nikome ko u tome učestvuje ne služi na čast medijska kampanja koja se, kako je ocijenio, vodi protiv tužilaštva, a staje na stranu kriminalne grupe.

Istakao je da vjeruje da neki to rade nesvjesno, a da će se oni koji to rade svjesno prepoznati.

"Vjerujem da je ovo iscjeliteljski čin za naš narod. Danas mora svaki državni službenik, kojem nije bilo jasno, vidjeti što je kriminalna organizacija. Moraju to vidjeti kroz slučaj viceguvernera kojeg je ova kriminalna oganizacija zloupotrijebila i usisala u taj sistem, kroz ovog sekretara kojeg su takođe usisali... I mnoge druge institucije da shvate da ne samo da će ostati bez posla i slobode, već i bez obraza", rekao je Katnić.

Katnić je rekao da ne može da kaže kakav je iskaz dao Vujošević, ali da sa posebnom pažnjom prati izjave koje daje njegov branilac.

"Vujoševiću nikada niko nije predložio da bude svjedok saradnik. Takvih predloga nije bilo", rekao je Katnić.

Dodao je da su navodi o tome lažne vijesti i da SDT-u ne pada na pamet da mu to predloži, niti da to prihvati ako Vujošević ponudi.

Kazao je i da je advokat Borivoje Borović, prijetio njegovom zamjeniku, pokušavajući da mu zabrani da sasluša svjedoka saradnika.

Rekao je da je njegov advokat Danilo Mićović tražio da Vujošević dopuni izjavu.

Kazao je da je vijest da je "misteriozni advokat" posjećivao Vujoševića lažna.

Katnić je kazao da su svjedoci saradnici u postupcima protiv Kneževića bili njegovi najbliži saradnici.

Objasnio je da zakon predviđa svjedoke saradnike u postupku i da oni to koriste.

Kazao je i da se presuda ne može donijeti samo na osnovu izjave zaštićenog svjedoka i dokaza do kojih se dođe iz njegove izjave, već i na osnovu drugih dokaza.

Pokazao notes

"Postoji ozbiljna sumnja da je banka zadržavala kao tajnu obavještenje od SDT-a da novac iz Atlas i IBM banke nije zadržan, i klijentima govorila da se vodi postupak kako bi im uzimala novac, govoreći treba toliko da se da tužiocu", rekao je GST.

Pozvao je sve klijente Kneževićevih banaka da mu prijave ako im je neko rekao da je novac dat tužiocima.

Katnić je pokazao notes za koji tvrdi da je pronađen u pretresu Kneževićevih kuća.

Screenshot
Screenshot

"To Duško Knežević ne tvrdi u proceduri, ohrabrivao sam ga da dođe, iznese odbranu... Postoji osnovana sumnja da su od ovih miliona, sa ovim logom Atlas banke, odnošen novac u Srbiju i Nikoziju", rekao je Katnić.

Screenshot
Screenshot

On je kazao da su podnijete tri optužnice, pokrenute još tri istrage protiv Kneževića.

Poručio je Kneževiću da "bači bombu" kojom prijeti, jer će mu biti kasno.

"Nema on ništa protiv Katnića. Nema niko", rekao je GST. "I danas je prozvao jednu osobu, svog prijatelja, kao i mnoge prijatelje..."

Katnić je kazao da je napravio takvo tužilaštvo, da će Knežević odgovarati i ako njega ne bude.

Rekao je da će istražiti i pominjanje Andrije Jovićevića i njegove odnose sa Kneževićem.

"Po definiciji, kriminalna organizacija ovakvog tipa ne može da funkcioniše ako nema veze sa politikom", rekao je Katnić govoreći o Kneževiću i Jovićeviću.

Vujošević i Stanković se sreli u Igalu

Kazao je da su se Vujošević i Stanković sreli u Igalu, ali da je to isto kao da neko ode da izvadi ličnu kartu, a komšiju mu uhapse i onda ga komšija optuži da ga je on prijavio.

Rekao je i da je Kneževića primio na razgovor, nakon što mu je on poslao poruku preko vajbera i zamolio ga da ga primi.

Citirao je poruku kojom mu se Knežević obraćao sa "uvaženi". "A sada govori da ću krepati u kazamate".

Rekao je i da ni Kneževiću ni nikome do konferencije nije pokazivao šemu tokova novca u slučaju Telekom.

Katnić je pozvao one koji nemaju stan, da odmah odu u ulicu Vaka Đurovića i usele se u stan od 120 kvadrata za koji jedna osoba danima na fejsbuk profilu tvrdila da je njegov.

Očekuje da Knežević bude izručen

"Knežević je više puta pomenuo da ima osobu u Specijalnom policijskom odjeljenju, ali to ne pominje od kad su bili pretresi. On je vjerovao da ima osobu u SPO, ali to je sjajna osoba i ja mu čestitam kako je odradio svoj posao", rekao je Katnić.

Objasnio je da je Knežević napustio Crnu Goru prije hapšenja jer je znao što je činio.

Kazao je i da je Kneževićeva grupa tajno snimala poslovne partnere, kontakte sa Vujoševičem...

"Molim svakog građanina da stanu pred sobom, zamisle u kakavoj su situaciji sada ti građani i vide do čega ih je to dovelo... I da odluče da li će raditi pošteno ili će prihvatiti stan, hranu, kruzere... pa doći u situaciju da prođu kao ljudi iz kriminalne grupe Kneževića".

Rekao je da imaju dobru pomoć od Agencije za nacionalnu bezbjednost i da im tajna policija dostavlja podatke o kriminalnim grupama.

Katnić očekuje da Knežević bude izručen.

Formirali tim da istraži optužbe na račun Stankovića

Katnić je rekao da su formirali istražni tim koji će do krajnjih mogućih granica istražiti optužbe na račun VDT-a Ivice Stankovića.

"Za sada ne postoji niko ko bi na toj funkciji bio nepovoljniji za šefa kriminalne grupe od Stankovića", kazao je Katnić.

Rekao je da je Knežević Stankoviću prijetio i tražio da ga smijeni, ali da to on nije učinio.

Kazao je i da sigurno nije na njega mislio Knežević kada je tražio da neko drugi dođe na mjesto Stankovića.

"Kriminalna organizacija Duška Kneževića funkcioniše dugo, od 2010. ili 2011. i zato je ovako osilila... Između ostalog, postoji osnovana sumnja da je Vujošević prvi novac, 10.000 eura, primio 2017. godine. Provjeravamo da li je i ranije", kazao je Katnić.

"Vujošević je tehničko lice, nema nikakve nadležnosti sa predmetima", istakao je Katnić.

Izručenje Sinđelića ne može biti smetnja

Katnić je rekao da izručenje Saše Sinđelića Hrvatskoj ne može biti smetnja za postupak u Crnoj Gori u kom je bio svjedok saradnik, ali i da vjeruje da će presuda biti potvrđena.

Kazao je da, ukoliko to bude potrebno, Sinđelić iz Hrvatske može biti doveden da svjedoči, ali i da u daljem toku postupka može biti pročitan njegov svjedočki iskaz.

Katnić je kazao da vjeruje da će Sinđelić preko svog advokata tražiti ponavljanje postupka u Hrvatskoj i tamo dokazati nevinost, ako je to tako

Kazao je da se neće desiti da se produži rok za žalbe na presudu okrivljenima za pokušaj terorizma, iako su neki od branilaca to tražili.

Katnić je kazao da se SDT neće žaliti na presudu u tom predmetu.

Rekao je da je sa računa firme Arona Šaviva uplaćen milion i po eura, i da je taj novac je korišćen za finansiranje parlamentarnih izbora 2016. godine.

Objasnio je da će, ukoliko Interpol prihvati raspisivanje međunarodne potjernice, Šaviv i još sedam osumnjičenih biti uhapšeni i izručeni Crnoj Gori.

"Zakonski okvir za borbu protiv hibridnog rata je nedostatan. Procedure postoje, koje predviđa ZKP, ali kao i (Predrag) Bošković vjerujem da nedostaje jedno krivično djelo...", rekao je Katnić.

On je kazao da nosioci hibridnog rata imaju apsolutnu slobodu u izboru procedura rata. Objasnio je da se to koristi i kroz formu koju primjenjuje Duško Knežević.

"Da vaša ekipa sa mojom ekipom igra deset minuta fudbal, kada bi jedni od nas uzeli da igraju rukama, a ne nogama, ta se utakmica ne bi mogla završiti", kazao je Katnić govoreći o tome da tužilaštvo poštuje pravila u postupcima, ali da advokati odbrane to ne čine.

"Sjetite se tužioca Boba Vukčevića, tada je počeo hibridni rat, ali mi to nismo prepoznali", dodao je on.

Kazao je i da se zbog sličnih stvari Veselin Vukčević nije kandidovao za vrhovnog državnog tužioca, govorio je i kako je "prošla" Ranka Čarapić, ali i da je pored svih napada Ivica Stanković izabran za vršioca dužnosti VDT-a.

Istakao je da je protiv kriminalne grupe koja vodi taj rat protiv tužilaštva podnijete već tri optužnice.

Katnić je rekao da će podnijeti ostavku ako se dokaže da je ijedan specijalni tužilac u bilo kom predmetu uzeo novac.

SDT će ispoštovati zahtjev parlamenta

Katnić je kazao da se protiv poslanika ne može pokrenuti krivični postupak, niti odrediti pritvor, ako mu se ne skine imunitet.

Kazao je da je Skupština mogla da prihvati zahtjev za Nebojšu Medojevića u cjelosti, odvojeno, ili da ga odbije, a da su oni uradili četvrto - tražili da dostave dva odvojena zahtjeva - za skidanje imuniteta zbog pokretanja krivičnog postupka i za skidanje imuniteta zbog eventualnog određivanja pritvora - i da će SDT to uraditi.

Katnić je gost emisije "Živa istina" na Televiziji Crne Gore.

Bonus video: