Knežević: Osjećam nostalgiju zbog okončanja suđenja

Osnovni sud će u ponedjeljak izreći presudu povodom napada na poslanike DPS-a u Skupštini Crne Gore
7105 pregleda 13 komentar(a)
Milan Knežević, Miodrag Vuković, Foto: Savo Prelević
Milan Knežević, Miodrag Vuković, Foto: Savo Prelević

Sutkinja podgoričkog Osnovnog suda Željka Jovovoć u ponedjeljak će donijeti presudu da li su se poslanici Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević, Branko Radulović, Marina Jočić i Milutin Đukanović prije dvije godine u Skupštini Crne Gore nasilnički ponašali prema kolegama iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Nakon što je više puta odlagano, na jučerašnjem ročištu tužioci i odbrana iznijeli su završne riječi.

Osnovna državna tužiteljka Romina Vlahović, kazala je da u cjelosti ostaju pri optužnom predlogu da su okrivljni 2017. godine, nakon što je u Skupštini izglasano skidanje poslaničkog imuniteta liderima DF-a Milanu Kneževiću i Andriji Mandiću, izvršili krivično djelo - nasilničko ponašanje.

“Dokazima, kako materijalnim, tako i personalnim svjedočenjima potvrđeno je da su počinili krivično djelo za koje se terete”, rekla je Vlahović u završnoj riječi. Ona je tražila da se poslanici optuže za krivično djelo koje im se stavlja na teret.

Advokati su bili saglasni da u radnjama njihovih klijenata “nema nijednog elementa bića krivičnog djela koje im se stavlja na teret”, već da se eventualno može govoriti o narušavanju javnog reda i mira.

“Predmetni optužni akt predstavlja najbolji primjer situacije kada politika zamijeni pravo tamo gdje nikako ne bi smjela, pa ‘maštovitost’ tužioca ide dotle da jedan potpuno beznačajan verbalni incident između poslanika u Skupštini pokušava na silu pretvoriti u krivično djelo”, kazala je advokatica Andrijana Razić - pravna zastupnica Milana Kneževića.

Poslanici su, međutim, bili saglasni da je riječ o “političkom procesu”, a ne sudskom postupku. To su bili i razlozi zašto Jočićeva nije željela da da završnu riječ.

Knežević je kazao da je ovaj postupak trajao duže od suđenja za takozvani “državni udar”, ali da mu je žao što se priveo kraju.

“Želim da izrazim nostalgiju što se ovaj postupak poslije dvije godine završava. Nekako smo se svi srodili u sudnici”, kazao je u završnoj riječi.

Tvrdi da niko od njegovih kolega iz DF-a nije imao namjeru da se nasilnički obračuna sa poslanicima DPS-a.

“Imali smo namjeru da im saopštimo da su prekršili Ustav i zakon kada su nam skinuli imunitet”, pojasnio je.

Knežević je rekao da “osnovano očekuje” da će se pokrenuti postupak prema oštećenima, zbog krivičnog djela lažnog svjedočenja.

“... Jer je iz njihovih iskaza proizlazi da je događaj trajao dva sata, a kako se sud na osnovu snimaka mogao uvjeriti, samo sam izgovorio par rečenica”, kazao je on.

Smatra paradoksom tvrdnju iz optužnog akta da su tog dana poslanici DF-a organizovano ušli u Skupštinu.

“Paradoks iz razloga što smo mi poslanici i bilo je očekivano da ćemo ući u Skupštinu, što smo i najavili”, pojasnio je Knežević. Branko Radulović je u završnoj riječi istakao da “nikada u životu nije bio nasilan”.

“Ukazujem da tužilaštvo ne pokreće postupke za najteža krivična djela, a optužuju nas za potpuno emotivno ponašanje, pri čemu smo maksimalno kontrolisali svoje emocije”, kazao je. Milutin Đukanović smatra da je riječ o “politički montiranom procesu” vladajućeg DPS-a.

“Ovo je politički montirani proces. Ovo suđenje pokazuje simbiozu DPS-a i tužilaštva, jer je nevjerovatno da tužilaštvo ovo tretira kao krivično djelo”, ocijenio je on.

Poslanici DF-a se terete da su 15. februara 2017. godine vrijeđali i nasrtali na Miodraga Vukovića, Aleksandru Vuković, Miodraga Radunovića i Ljuiđa Škrelju.

Bonus video: