Kotoraninu zbog porodičnog nasilja 27 dana zatvora

“Prilikom odlučivanja o vrsti i visini sankcije Sud je od olakšavajućih okolnosti cijenio priznanje počinjenog prekršaja, a kako otežavajuću okolnost raniju prekršajnu kažnjavanost za istovjetan prekršaj, kao i okolnost da je prekršaj na štetu supruge ponovio samo dva dana nakon što je prethodno kažnjen“, kazao je Đukanović
4936 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 25.05.2020. 17:19h

Sutkinja Suda za prekršaje u Budvi, odjeljenje u Kotoru Ivana Vukasović izrekla je u dva odvojena sudska postupka kazne zatvora prvo od 11 dana, a potom od 16 dana Kotoraninu I.P. (44) zbog porodičnog nasilja. Kotoranin je prvo 20. maja u porodičnoj kući u pijanom stanju vrijeđao, psovao, pa šutnuo suprugu, da bi dvije noći kasnije se incident ponovio.

Zamjenik predsjednika Suda za prekršaje, portparol suda i sudija Marko Đukanović je kazao da je okrivljeni I.P. 20. maja sat iza ponoći u porodičnoj kući verbalno napadao i psovao suprugu.

“Nazivao je pogrdnim imenima i upotrijebio fizičku silu. On je pod uticajem alkohola od 1.23 g/kg uputio pogrdne riječi nakon čega je desnom nogom udario u predjelu lijevog kuka”, kazao je Vijestima Đukanović.

Okrivljeni je počinio prekršaj iz člana 36 st 1. tačka 1 i 3 Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Dva dana kasnije, nakon što ga je uhapšen zbog napada na suprugu, 22. maja u porodičnoj kući ponovo dokazi do incidenta.

“U porodičnoj kući 22. maja, pola sata iza ponoći nakon verbalne rasprave sa suprugom, koja mu je sugerisala da smanji ton jer glasna muzika smeta komšijama, okrivljeni I.P. je uzeo nož iz kuhinje kojim je pokušao da presječe kabal lap topa. Supruga je pokušala da ga spriječi, a on kreće u pravcu supruge sa nožem u ruci. On se zaustavlja na pola metra od supruge, ostavlja nož i onda je verbalno napada, psuje i naziva pogrdnim imenima. On je izazvao opasnost koja je kod njegove supruge izazvala osjećaj lične nesigurnosti i psihičku bol, saopštio je Đukanović.

Sutkinja mu je za ovaj prekršaj izrekla kaznu zatvora od 16 dana.

“Prilikom odlučivanja o vrsti i visini sankcije Sud je od olakšavajućih okolnosti cijenio priznanje počinjenog prekršaja, a kako otežavajuću okolnost raniju prekršajnu kažnjavanost za istovjetan prekršaj, kao i okolnost da je prekršaj na štetu supruge ponovio samo dva dana nakon što je prethodno kažnjen“ kazao je Đukanović.

Sutkinja Vukasović je izrekla i zaštitnu mjeru zabrana uznemiravanja i uhođenja u trajanju od tri mjeseca u odnosu na oštećenu. Izrečena je i zaštitna mjera udaljenje iz stana na tri mjeseca okrivljenim, kao i zabrana prilaženja u trajanju od tri mjeseca svojoj supruzi na udaljenost ne manjoj od 50 metara.

Bonus video: