Kotorski sud odbacio još jednu tužbu Skala radija protiv Timura Tmurnog

Sudija Predrag Krstonijević odbio je kao neosnovan 5.000 eura težak zahtjev na ime „naknade nematerijalne štete zbog povrede časti, ugleda i dostojanstva“ i presudio da glavna urednica Skala radija nadoknadi 625 eura sudskih troškova
6048 pregleda 13 komentar(a)
Goran Jovanović
Goran Jovanović

Osnovni sud u Kotoru odbacio je tužbu za nadoknadu štete glavnoj urednici Skala radija iz Kotora Dubravki Jovanović, koju je podnijela protiv odbornika Demokrata i satiričara Gorana Jovanovića, poznatijeg po pseuodonimu Timur Tmurni.

Sudija Predrag Krstonijević odbio je kao neosnovan 5.000 eura težak zahtjev na ime „naknade nematerijalne štete zbog povrede časti, ugleda i dostojanstva“ i presudio da urednica nadoknadi 625 eura sudskih troškova.

Jovanović i vlasnik i direktor Skala radija Slavko Mandić u odvojenim parnicama, tužili su Tmurnog da ih je u pjesmama objavljenim u medijima i na You Tube, odnosno komentarima na Fejsbuku vrijeđao, izvrgnuo ruglu, nanio im duševne bolove i prouzrokovao pad slušanosti. Jedna od tri parnice koja je po Mandićevoj tužbi protiv Jovanovića vođena pred sudijom Mišom Jakšićem, završena je u Timurovu korist.

Sudija Krstonijević je u odluci naveo da je “sud na uvjerljiv način utvrdio da ne postoji nikakva „prijeka društvena potreba“ zbog koje bi se zaštita prava ličnosti tužilje, trebala staviti iznad podnosiočevog prava na slobodu izražavanja i opšteg interesa javnosti da sazna informacije koje je prezentovao tuženi na račun tužilje preko društvenih mreža”:

“Stoga, usvajanje tužbenog zahtjeva u konkretnom slučaju ne bi bilo „srazmjerno legitimnom cilju“ koji se nastojao postići i ne bi bilo „nužno u demokratskom društvu“, zbog čega svaka odluka u suprotnosti iz izreke odluke bi vodila povredi prava tuženog na slobodu izražavanja i odredaba Ustava Crne Gore i člana 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima”. Sudija se pozvao na više presuda iz prakse Evropskog suda za ljudska prava i apostrofirao da je tužilja kao novinarka i urednica javna ličnost i da stoga „mora biti spremna da prihvati viši nivo kritike nego druga lica koja to nisu“.

Dubravka Jovanović je pred sudom navela da sve što je o njoj napisao Jovanović je „vrijeđa, posebno kao ženu“. Odbacila je tvrdnje da Skala čiji program uređuje, često koristi najgrublje uvrede prema neistomišljenicima režima u Crnoj Gori i istakla da sve što ona ili Slavko Mandić napišu je urađeno profesionalno i u skladu sa novinarskim kodeksom i etikom.

Bonus video: