Kriminalno udruživanje i pranje novca: Još tri imena u Katnićevom notesu

Nakon gotovo dvočasovnog saslušanja, Todorović je pušten da se brani sa slobode, saopštio je “Vijestima” njegov pravni zastupnik, advokat Borivoje Đukanović
19225 pregleda 9 komentar(a)
Privođenje Todorovića u SDT, Foto: Luka Zeković
Privođenje Todorovića u SDT, Foto: Luka Zeković

Šef Direktorata za dobru javnu upravu i djelovanje nevladinih organizacija Branislav Todorović tvrdio je juče pred specijalnom tužiteljkom Lidijom Vukčević da nije učestvovao u stvaranju kriminalne organizacije koja je prala novac po nalogu bankara sa potjernice Duška Kneževića, saznaju nezvanično “Vijesti".

Lidija Vukčević
Lidija Vukčević(Foto: Savo Prelević)

Taj funkcioner Ministarstva javne uprave uhapšen je juče zbog sumnje da je počinio dva krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca putem podstrekavanja, dok je bio u upravi Kneževićeve Atlas banke.

Istovremeno, lisicice na ruke stavljene su i njegovim bivšim kolegama bankarima - Živku Šljivančaninu i Tamari Karadžić, šalterskim radnicima.

Branislav Todorović
Todorović(Foto: Ministarstvo finansija)

Prema istim informacijama, tužiteljka Vukčević donijela je naredbu o proširenju istrage - pa su to troje sada okrivljeni da su dio grupe čiji su članovi, između ostalih, Slavoljub Stijepović, Nebojša Medojević, Velibor Milošević, Vlatko Rašović...

Nakon gotovo dvočasovnog saslušanja, Todorović je pušten da se brani sa slobode, saopštio je “Vijestima” sinoć njegov pravni zastupnik, advokat Borivoje Đukanović.

Objasnio je da taj postupak ima procesni status službene tajne, zbog čega ne može govoriti o tome šta je njegov klijent kazao tokom saslušanja.

Borivoje Đukanović
Đukanović(Foto: Filip Roganović)

“Ono što je moguće u ovoj fazi krivičnog postupka izjaviti, s obzirom na to da su po naredbi postupajućeg tužioca svi podaci iz spisa, a samim tim i elementi iskaza dobili status obaveze čuvanja služebne tajne, to ću samo ukazati na nešto što ne povređuje ovu zabranu... Okrivljeni negira izvršenje krivičnog djela u bilo kom smislu i kategoričan je da nikakviog dodira nema sa inkriminacijama koje su stavljene na teret”, kazao je advokat Đukanović.

Dodao je da je Todorović iznio odbranu i odgovarao na pitanja specijalne tužiteljke.

“Tako da je njegov iskaz u cjelosti obuhvatio sve elemente činjeničnog opisa koji mu je stavljen na teret... Nakon saslušanja i detaljnog iznošenja odbrane, specijalni tužilac je okrivljenog pustila da se u daljem toku postupka brani sa slobode”, kazao je Đukanović. Izvor iz istrage saopštio je nezvanično “Vijestima” da Todorovića terete da je odobravao nezakonite transfere “prljavog” novca od prodaje hotela “Princess”, dok je bio jedan od čelnika Atlas banke. Prema istim informacijama, Šljivančanin i Karadžić izvršavali su njegove naloge.

Todorović je, međutim, tokom saslušanja kazao da njegova pozicija u Atlas banci nije dozvoljavala da se bavi poslovima za koje ga sada terete...

Tužilaštvo je u istom predmetu nedavno tražilo skidanje imuniteta poslaniku Demokratskog fronta Nebojši Medojeviću, konstatujući da je dio Kneževićeve kriminalne grupe i da je, posredno, uzeo 10.000 eura od fiktivne prodaje hotela “Princess”.

Milivoje Katnić
Milivoje Katnić(Foto: Savo Prelević)

I njegovo ime je u notesu koji su istražitelji pronašli pretresom jedne od Kneževićevih kuća, tvrdio je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, pokazujući djelove toga rokovnika u jednoj televizijskoj emisiji. Knežević je rekao da nema veze sa tim notesom.

Medojević je takođe negirao da povezanost sa tom grupom i bilo kakvim nezakonitim radnjama.

Skupština još nije donijela odluku o skidanju imuniteta.

Ostavio izuzetno dobar utisak...

Kada je sredinom novembra ministarka Suzana Pribilović obrazlagala imenovanje Todorovića na funkciju šefa Direktorata za javnu upravu, istakla je da je na provjeri kompentencija, znanja i sposobnosti ostvario najveći broj bodova i tokom razgovora sa njom, ostavio izuzetno dobar utisak...

Todorović, diplomirani pravnik, dugo je, na različitim funkcijama bio visokopozicioniran u Atlas grupaciji i Atlas banci Kneževića - najprije kao šef pravne službe banke, potom jedno vrijeme kao direktor NEX berze (prije spajanja dvije CG berze 2011), a nakon odlaska Đorđa Đurđića u maju 2016, postao je glavni izvršni direktor Atlas banke.

Obavljao je i funkciju potpredsjednika Odbora direkora “problematične” Atlas banke, koja je od aprila 2019. u stečaju.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija bio je od kraja 2017. sve donedavno...

Prema zvaničnim podacima Centralno-klirinško depozitarnog društva, Todorović je i osmi po veličini i vlasnik bankrotiranog DZU Atlas penzija, sa 0,071 odsto akcija. To društvo dovelo je do bankrota dobrovoljni penzioni fond “Penzija plus”, u kojem su ostali “zarobljeni” štedni ulozi 2.251 člana.

Prema dostupnim informacijama, bio je radno angažovan i na odgovornim funkcijama u OTP Factoringu, kompaniji koja se bavila naplatom potraživanja u korist Crnogorske komercijalne banke.

Bonus video: