Krstić: Tužiteljka tražila da oprostim napadaču i demantujem izjave za medije

"Nakon završenog ispitivanja, tužiteljka Golubović mi se obratila riječima: Zašto mu ne oprostiš, ti si vjernica, majka dvoje djece, ovo je mali grad, nastavićeš da živiš u Beranama", stoji, između ostalog, u izjavi oštećene
14336 pregleda 20 komentar(a)
Zgrada Osnovnog suda i ODT-a u Beranama, Foto: Arhiva Vijesti
Zgrada Osnovnog suda i ODT-a u Beranama, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.11.2019. 16:22h

Centar za ženska prava obratio se vršiocu dužnosti vrhovnog državnog tužioca, Ivici Stankoviću, povodom postupanja beranskog Osnovnog državnog tužilaštva, u slučaju brutalnog prebijanja Nikšićanke Jelene Krstić na radnom mjestu u Beranama. Optuženom u tom slučaju, Muhamedu Ramusoviću, određen je pritvor do 30 dana.

Krstićeva tvrdi da joj je tužiteljka u ODT Berane, Gorica Golubović, savjetovala da oprosti napadaču i da demantuje navode koje je iznijela u medijima.

Iz Centra navode da su 15. novembra u Beranama razgovarali sa oštećenom u prisustvu njenog punomoćnika Srđana Lješkovića i predstavnice NVO SOS Berane, te da su tom prilikom zabilježili njenu izjavu, zbog koje, kako navode, Stankoviću i šalju dopis.

"Dana 4.11.2019. godine na zapisniku u koji smo imali uvid, u predmetu Kt Br. 257/19 , oštećena Jelena Krstić je obavijestila ODT Goricu Golubović da je angažovala punomoćnika advokata Srđana Lješkovića preko NVO Centar za ženska prava iz Podgorice, koja pruža podršku i pravno zastupanje ženama i djeci žrtvama nasilja. Dana 5.11.2019. bez obavještenja punomoćnika oštećene ili NVO Centar za ženska prava iz Podgorice koja joj je angažovala pravnog zastupnika, uz obrazloženje da je potrebno da dostavi dokumentaciju snimka karlične kosti, tužiteljka je oštećenu pozvala telefonskim putem da pristupi u prostorije ODT Berane", navodi se u dopisu Stankoviću.

Krstićeva, ističu, navodi kako je dala izjavu bez prisustva punomoćnika usljed pritiska nadležne tužiteljke Gorice Golubović.

"Kako se još nije oporavila od zadobijenih povreda, korisnica je terapije, traumatizovana nasiljem koje je preživjela, oštećena nije željela da daje izjavu bez prisustva punomoćnika, ali je to učinila, kako navodi, usled pritiska nadležne tužiteljke Gorice Golubović. Prema izjavi oštećene, nadležna tužiteljka se poslužila jednim vidom pritiska pod izgovorom “dobrih namjera”, govoreći da oštećena treba da “oprosti” okrivljenom i da demantuje navode koje je dala medijima. Osim toga, neobavještavanjem punomoćnika oštećene da će ista biti saslušana i insistiranjem da nastavi sa davanjem izjave uprkos njenom lošem zdravstvenom stanju, nije postupila u skladu sa ZKP, kao ni međunarodnim standardima o zaštiti interesa i prava žrtava. Dalje, oštećena navodi da je tužiteljka stavila naglasak na njeno nacionalno izjašnjavanje da je Srpkinja, pitajući je zašto joj je trebalo da piše peticiju za Srpsku pravoslavnu crkvu, a ne na sam događaj", stoji u dopisu.

Prema ovim navodima, dodaje se, ODT je grubo narušila prava oštećene - žrtve nasilja, prema kojoj je trebalo postupati s poštovanjem, na osjećajan i profesionalan način bez diskriminacije bilo koje vrste.

"U svim kontaktima sa žrtvom nadležni organ je morao uzeti u obzir pol žrtve, traumu koju je preživjela, zdravstveno stanje, osjećaj lične ugroženosti i straha i njene neposredne potrebe tokom saslušanja. Takođe nije poštovana obaveza zaštite žrtve od sekundarne i ponovljene viktimizacije i zastrašivanja, čime joj nije omogućen odgovarajući pristup pravdi, budući da je saslušavana bez prisustva punomoćnika, iako je obavijestila ODT da kao neuka stranka ne želi samostalno da daje izjavu. Moramo se osvrnuti i na okolnost da ODT nije postupila odmah nakon predmetnog događaja, iako je bila obaviještena od CB Berane, već po ovom predmetu postupa 8 dana nakon događaja i to nakon obraćanja nevladinih organizacija za zaštitu ženskih i ljudskih prava rukovodiocu ODT Berane i VDT Ivici Stankoviću, tokom kojeg vremena je okrivljeni bio na slobodi", navodi se u dopisu Centra za ženska prava koje je danas objavio i dnevni list "Dan".

Smatraju da ovakvo postupanje ODT nije u interesu pravde i pravičnosti, da isto ne vodi utvrđivanju pravih činjenica o kritičnom događaju. Stoga, kako navode, traže da se istraži postupanje ODT Berane u ovom predmetu i da se i tužiteljka Gorica Golubović izuzme iz ovog predmeta.

"Kako ovo nije prvi put da uočavamo ozbiljne propuste u postupanju tužilaštva u zaštiti žena žrtava nasilja (podsjećamo na nedavni slučaj koji se dogodio u Kolašinu, u junu 2019. godine u kojem smo takođe tražili Vašu intervenciju) tražimo da preduzmete sve mjere koje su u Vašoj nadležnosti da se preveniraju budući propusti i ustanovi praksa koja će omogućiti pristup pravdi i najbolju zaštitu žrtava", stoji u dopisu VDT-u.

"Obratila mi se riječima: Zašto mu ne oprostiš, ti si vjernica..."

Iz Centra su dostavili Stankoviću izjavu oštećene u kojoj je opisala postupanje nadležnog ODT, koju prenosimo integralno:

"Dana 05.11.2019. godine, putem telefonskog poziva pozvana sam od strane tužiteljke Gorice Golubović da joj donesem snimak karlične kosti. Ja sam postupila po nalogu ODT Berane i ponijela to što mi je traženo. Nakon dolaska u ODT i dostave medicinske dokumentacije, tuziteljka mi se obratila riječima: “Već kad si tu, zašto ne bi dala sad izjavu” Ja sam joj odgovorila da se ne osjećam zdravstveno dobro, da psihički još uvijek ne mogu da se smirim, kao što sam joj objasnila i prethodnog dana 4.11.2019. o čemu postoji i zapisnik, gdje sam i rekla da imam svog advokata Srđana Lješkovića, kojeg mi je angažovala NVO Centar za ženska prava.

Smatram da ne trebam da dam bilo kakvu izjavu bez prisustva svog advokata, kako mi je i on sam rekao. Nakon pritiska od strane tužiteljke Gorice Golubović, da moram da dam izjavu, da u kancelariji pored mene okrivljeni daje izjavu i da nema veze sto nemam punomoćnika pored mene, ja sam joj se obratila riječima da nisam sposobna da dajem bilo kakvu izjavu, posebno bez podrske NVO Centar za ženska prava i advokata i ako je hitno i mora se davati izjava, da ostajem pri izjavi koju sam dala CB Berane, dana 29.10.2019.

Nakon ovih mojih riječi, počela sam da plačem i da se tresem, nisam mogla da dišem, ušle su njene saradnice i donijele mi vodu, pokušavajući da me smire. Za sve to vrijeme ona mi je uporno postavljala pitanja, na koja ni sama ne znam kako sam odgovarala, željela sam samo da što prije napustim te prostorije. Nakon toga, pitanja je počela da mi postavlja muška osoba koja je bila sa njom u kancelariji. Ne znajući odmah ko je , ja sam koliko sam mogla odgovarala i na njegova pitanja , ne znajući zašto me oboje pitaju zašto sam došla u Berane.

Gorica Golubović me pitala zašto sam pisala peticiju za Srpsku pravoslavnu crkvu, obraćajući mi se riječima “Zasto ti je to trebalo”. Nakon završenog ispitivanja, tužiteljka Golubović mi se obratila riječima: “Zašto mu ne oprostiš, ti si vjernica, majka dvoje djece, ovo je mali grad, nastavićeš da živiš u Beranama. Moje nije da se ja miješam, ja ne bih smjela ovo da ti kažem, nego ti prijateljski savjetujem”.

Nakon toga, muška osoba za koju sam u međuvremnu saznala da je branilac okrivljenog i tužiteljka su tražili od mene da demantujem izjave koje sam dala medijima povodom ovog slučaja, pritom su me natjerali da otvorim svoj facebook profil na telefonu, sto sam uradila uz plač i odbila da demantujem ono što su od mene zahtijevali. Sve ovo vrijeme sam bila pod strahovitim stresom, uplakana, ne znam kad mi je bilo teže, onog dana kada sam napadnuta bez povoda i pretrpjela nasilje ili ovaj dan kada je avokat moga napadača ,u prisustvu tuziteljke, a i ona sama, umjesto da me odbrani, vršila pritisak na mene.

Nakon svega ovoga kontaktirala sam NVO Centar za ženska prava i u razgovoru sa njima i advokatom saznala da su moja prava ovakvim postupanjem državnog organa bila ozbiljno ugrožena i da su trebali da štite mene kao žrtvu nasilja, a koje je, kako mi je rečeno državni tužilac bio dužan da poštuje i da postupa u skladu sa zakonom. Na moje pitanje tuziocu zasto tek 8. dan od moga prebijanja saslušavate njega,Muhameda Ramusovića, nijesam dobila odgovor.

U razgovoru sa ljudima koji su mi pružili pomoć , saznala sam da je ODT trebao da mi postavi pitanje da li se pridružujem krivičnom gonjenju i postavljam li imovinsko pravni zahtjev. To pitanje mi niko nije postavio. Zeljela bih da naglasim da u zapisnik na koji sam praktično prisiljena da stavim potpis, ne fizički,nego psihički i uz želju da što prije napustim te prostorije, nije uneseno sve sto sam toga dana izjavila, kao ni način na koji sam to izjavila.

Tužiteljka je iskoristila situaciju jer ja ne poznajem postupak, nije obavijestila mog advokata o saslušanju, zloupotrijebila je moje izuzetno loše zdravstveno stanje, iako sam joj u razgovoru rekla da imam nesvjesticu, napade panike mučnine i jake bolove ,a naročito da se bojim blizine nasilnika koji se nalazio u prostoriji udaljnoj par metara od mene. Saslušanje nije trajalo sat vremena kako stoji u zapisniku , nego duže, jer ja sve vrijeme ispitivanja nisam mogla da se smirim , pa je ispitivanje prekidano najmanje 10 puta", stoji u izjavi Jelene Krstić.

Bonus video: