Mašanovi šamari stigli u sud

Zlostavljanje posmatraju i dvojica osuđenika sa kojima dijele sobu, od kojih jedan savjetuje zlostavljanog robijaša da spusti ruke dok ga Čogurić bije
18741 pregleda 3 komentar(a)
Čogurić zlostavlja osuđenika, Foto: Screenshot/Vijesti, Screenshot/Vijesti
Čogurić zlostavlja osuđenika, Foto: Screenshot/Vijesti, Screenshot/Vijesti
Ažurirano: 28.07.2019. 20:54h

Robijaš Mašan Čogurić odgovaraće zbog toga što je u zatvorskoj ćeliji maltretirao cimera Milosava Rakovića zvanog Bazuka.

Osnovno državno tužilaštvo protiv njega je podnijeli optužni predlog zbog krivičnog djela prinudna.

Za isto krivično djelo optužen je njihov cimer M. V.

To je “Vijestima” odgovoreno prije dva dana iz ODT-a Podgorica.

“Povodom video-snimka i teksta koji je objavljen na portalu ‘Vijesti’ i teksta koji je objavljen u DN ‘Vijesti’ ovo tužilaštvo je formiralo predmet. Proveden je izviđaj u toku kojeg je saslušan u svojstvu osumnjičenog M. Č., kao i svjedoci koji su imali saznanja o ovom događaju. Takođe je tokom izviđaja saslušan i oštećeni M. R.

UPOZORENJE na uznemirujući sadržaj snimka koji slijedi

Osumnjičeni M. V. je bio nedostupan državnim organima i čim su se stekli uslovi, on je u ovom tužilaštvu saslušan u svojstvu osumnjičenog, nakon čega je odmah donijeta odluka, odnosno Osnovnom sudu u Danilovgradu je dana 02. 07. 2019. godine, protiv lica M. Č. i M. V. podnijet optužni predlog zbog krivičnog djela prinuda učinjenog na štetu M. R.”, objasnila je portparolka ODT-a Milica Mandić.

Podgoričko tužilaštvo predmet je formiralo 9. februara, nakon što su “Vijesti” objavile snimak na kom se vidi da Čogurić tuče i zlostavlja cimera, dok treći robijaš sve to snima mobilnim telefonom.

Zlostavljanje posmatraju i dvojica osuđenika sa kojima dijele sobu, od kojih jedan savjetuje zlostavljanog robijaša da spusti ruke dok ga Čogurić bije.

Prve sekunde snimka prikazuju Rakovića koji sjedi, Čogurića koji stoji nad njim i još dvojicu zatvorenika koji šetaju po sobi.

“Neću te udarat’, neću te udarat’. Snima čo’jek, pozdravi ga ovamo. Sad ćeš da mu se izviniš”, naređuje Čogurić osuđeniku, koji u tom trenutku ustaje sa stolice i izvinjava se.

“Mile, izvini brate što sam te udario, nisam znao da si Mašanov drug”, govori Bazuka u kameru i istovremeno počinje da dobija šamare od Cogurića.

Dok ga robijaš tuče, on osuđeniku kojem se izvinjava govori: “Dobar si momak”, i pada na stolicu od udarca.

Čogurić mu naređuje da spusti ruke: “Spusti ruke, bre”, viče Čogurić, dok ponovo udara cimera.

Raković, da bi se zaštitio od udaraca, drži ruke preko glave i govori: “Dobar si momak”.

Istovremeno, treći osuđenik, koji i ne pokušava da zaustavi zlostavljanje, govori Rakoviću: “Spusti ruke, druže, kad te bije”.

Nakon dvadesetak sekundi, Čogurić naređuje osuđeniku da ustane i izvini se opet.

“Nećemo sad, izvini mu se opet”, govori Čogurić, dok vuče Bazuku za laktove da bi ustao sa stolice i jednom rukom pokazuje ka petom robijašu koji ih snima.

“Izvini, Mile”, govori Raković, i dobija još dva udarca.

Neko iz sobe pita ga: “Kako si tako glupo uradio, Bazuka”, a ovaj dok pada od udaraca, odgovara: “Nisam znao”.

“Izvini Mile, neću više. Za Milana Grbavčevića, izvini Mile”, ponavlja Bazuka.

Tada “kamerman” opominje Čogurića da snimaju već 30 sekundi i ubrzo se snimak prekida.

Čogurić robija zbog ubistva braće Davorina (31) i Danijela (24) Ćulafića 15. februara 2014. godine.

Raković je ranije, u pismu dostavljenom “Vijestima”, objasnio da je mjesecima trpio torturu, da je od Uprave Kazneno-popravnog doma tražio da ga zaštite od psihičkog i fizičkog zlostavljanja, ali da su se oni oglušili o njegov zahtjev.

Iz Uprave Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija tada su saopštili da nikada od njih nije tražio zaštitu i da se nije žalio na bilo kog zatvorenika.

Prijeti im dugogodišnja robija

Čogurić i njegov cimer za krivično djelo koje im je stavljeno na teret mogu dobiti dugogodišnju robiju.

Zakonom je predviđeno da ko drugog silom ili prijetnjom prinudi da nešto učini ili ne učini ili trpi, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do tri godine.

Stav 2 tog člana predviđa da će se onaj ko to učini na svirep način ili prijetnjom ubistvom ili teškom tjelesnom povredom ili otmicom, kazniti zatvorom od šest mjeseci do pet godina, a stav 3 kaznu od jedne do osam godina, ako je usljed djela iz stava 1 i 2 nastupila teška tjelesna povreda ili druge teške posljedice.

Izvinjenje

“Vijesti” su prošlog vikenda, bazirajući se na odgovorima dobijenim prije nego je postupajući tužilac Miroslav Turković podnio optužni predlog, objavile informaciju da ODT još izviđa da li će Čogurić odgovarati.

U tekstu nije naveden datum kada su odgovori dobijeni, zbog čega se izvinjavamo Turkoviću i portparolki ODT-a, tužiteljki Milici Mandić i čitaocima.

Bonus video: