Okupili se u stanu i koristili kokain

Nepoštovanje privremenih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti - prijave protiv 33 osobe zbog izlazaka od 19 do pet časova
51160 pregleda 5 komentar(a)
Policija pomno prati da li se poštuju mjere NKT, Foto: Savo Prelević
Policija pomno prati da li se poštuju mjere NKT, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Osnovnog suda u Beranama, sudija za istragu Dragan Dašić, odredio je pritvor do 30 dana za pet osoba iz Berana zbog osnova sumnje da su omogućavale uživanje opojnih droga i nijesu postupali po zdravstvanim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

“Prema osumljičenim T.E. I R.N., iz Berana, zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili krivična djela omogućavanje uživanja opojnih droga... i nepostupanje po zdravstvanim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti... i osumnjičenim G.B., B.A. i P.Z., iz Berana, zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili krivično djelo nepostupanje po zdravstvanim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti... određen je pritvor u trajanju do 30 dana” saopšteno je iz Osnovnog suda.

U saopštenju se pojašnjava da je, u predmetnom slučaju, utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je osumnjičena E.T. stavila na raspolaganje prostorije iznajmljenog stana, osumnjičeni R.N. uživao i dao na uživanje osumnjičenima T.E, G.B, B.A. i P.Z. opojnu drogu – kokain”.

“Svih pet osumnjičenih lica prekršili su čl.1. st.1. tač.1. Naredbe o izmjeni naredbe za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanja i sprječavanja prenošenja novog korona virusa Ministarstva zdravlja Crne Gore - kojom su određene mjere za suzbijanja ili sprječavanje opasne zarazne bolesti, i to privremena mjera zabrane izlaska iz objekta stanovanja građanima ponedeljkom do petka u vremenu od 19 do 5 časova narednog dana, a subotom i nedeljom od 13 do 5 časova narednog dana, kao i da su prekršili čl.1. st.1. tač.4. Naredbe o preduzimanju privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanja i sprječavanja prenošenja novog korona virusa Ministarstva zdravlja... kojim su određene mjere za suzbijanje i sprječavanje opasne zarazne bolesti, i to - privremenu mjeru zabrana okupljanja u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva”, navodi se u saopštenju Osnovnog suda Berane.

Baranin stigao do Ulcinja

U Cetinju su prekjuče uhapšeni P.M. (39), B.M. (29) i B.F. (20), zbog kršenja privremene mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti - zabrane izlaska iz objekta stanovanja u vremenu od 19 do 5 časova.

To je saopšteno iz Uprave policije.

“P.M. je zatečen na javnoj površini oko 20.50 časova, dok su B.M. i B.F. zatečeni na magistralnom putu zajedno u automobilu oko 20 časova.

Lica su lišena slobode i biće privedena nadležnom državnom tužiocu zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo - nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti”, navodi se u tekstu iz Uprave policije.

Iz te institucije rečeno je da je policija krivično procesuirala ukupno 33 osobe zbog kršenja mjere zabrane izlaska iz objekta stanovanja od 19 do 5 časova.

400 eura moraće da plati Beranac koji je upravljao vozilom krećući se između dvije opštine, iako za to nije posjedovao potrebnu dokumentaciju. Njemu se na teret stavlja krivično djelo - nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti

Građani su mjere prekršili u devet opština, a najviše osoba procesuirano je u Baru - 10. U saopštenju stoji da je ulcinjska policija u toj opštini zatekla bezbjednosno interesantno lice D.I. iz Bara.

“On je lišen slobode zbog krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje zarazne bolesti. Krivično djelo je počinio na način što je napustio mjesto prebivališta, odnosno prekršio zabranu međugradskog saobraćaja”, piše.

U Beranama je policija, kako se navodi, zatekla osobu u kršenju mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

“D.Đ. je upravljao vozilom krećući se između dvije opštine, iako za to nije posjedovao potrebnu dokumentaciju. Njemu se na teret stavlja krivično djelo - nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, a Osnovni sud je ovom licu izrekao novčanu kaznu u iznosu od 400 eura”.

Pomoćnik direktora policije Nikola Janjušević, prekjuče je na javnom servisu kazao da građani u najvećoj mjeri poštuju naredbe o sprečavanju širenja koronavirusa:

“Ali ima i onih koji su neodgovorni prema sebi, ali i prema drugima. Policija je do danas procesuirala 436 osoba zbog kršenja privremenih mjera”, rekao je on gostujući na RTCG.

Krivične prijave protiv dva maloljetnika

Policija u Podgorici podnijela je krivičnu prijavu protiv dva maloljetnika zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili pet krivičnih djela - teška krađa u pokušaju i dva krivična djela - nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Osim toga, navodi se u saopštenju, još jedno lice procesuirano je zbog krivičnog djela - nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

“Sumnja se da su B.L (17) i E.H. (15) počinili pet krivičnih djela teška krađa u pokušaju na štetu pravnih lica u Podgorici. Ova dva lica su zatečena u naselju Vrela Ribnička poslije 13 časova, čime su prekršili privremenu mjeru zabrana kretanja vikendom u vremenskom periodu od 13 do 5 čacova narednog dana.

Pomoćnik direktora policije Nikola Janjušević, prekjuče je kazao da građani u najvećoj mjeri poštuju naredbe o sprečavanju širenja koronavirusa, ali i dodao da ima onih koji su neodgovorni prema sebi i drugima”.

Takođe u naselju Konik je poslije 13 časova zatečen S.B. (17) koji je prekršio istu privremenu mjeru i protiv njega je podnijeta krivična prijava zbog sumnje da je počinio krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti”, navodi se u saopštenju policije.

Bonus video: