Ombudsman: Efikasnom istragom dokazati posvećenost nadležnih organa u zaštiti prava novinara

"Kao i više puta do sada, reagujemo u zaštiti fizičkog integriteta novinara i medijskih sloboda, kao jedne od ključnih vrijednosti i temelja svake demokratske zajednice"
527 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Ombudsman.co.me, Ombudsman.co.me
Ilustracija, Foto: Ombudsman.co.me, Ombudsman.co.me

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore osudila je napad na novinara Dana Vladimira Otaševića ukazujući na potrebu većeg razumijevanja i poštovanja odgovorne uloge koju novinari imaju u svakom društvu.

List Dan objavio je da je tjelohranitelj biznismena Zorana Ćoća Bećirovića napao juče novinara tog medija Vladimira Otaševića, udario ga, psovao i prijetio mu u namjeri da ga spriječi da fotografiše Bećirovića u društvu višeg državnog tužioca Miloša Šoškića kako kupuju mobilni telefon.

"Kao i više puta do sada, reagujemo u zaštiti fizičkog integriteta novinara i medijskih sloboda, kao jedne od ključnih vrijednosti i temelja svake demokratske zajednice. Napadi na novinare zabrinjavajući su posebno u kontekstu okolnosti da međunarodna zajednica stanje u ovoj oblasti postavlja kao jedan od ključnih uslova daljeg napretka Crne Gore u evropskim integracijama i stoga je potrebno efikasnom istragom i procesuiranjem dokazati posvećenost nadležnih organa u zaštiti prava novinara i unapređenju ukupnog stanja u oblasti novinarstva", navodi se u saopštenju Ombudsmana.

Dodaju da ukoliko se sve okolnosti medijskih navoda ispostave kao tačne, uključujući podatak da je osoba koja je ugrozila novinara u vršenju službene dužnosti pripadnik jednog državnog organa, da je u skladu sa tim potrebno adekvatno reagovati.

Bonus video: