Osnovana pritužba Markovića na rad višeg tužioca Zorana Vučinića

Predsjednik Vlade obratio se početkom novembra Tužilačkom savjetu, u kojem je konstatovao da su službenici policije u toj istrazi reagovali zakonito i blagovremeno, ali da je izostala efikasna akcija tužilaštva
26524 pregleda 8 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Skupstina.me, Skupstina.me, Skupstina.me
Duško Marković, Foto: Skupstina.me, Skupstina.me, Skupstina.me
Ažurirano: 10.01.2020. 17:17h

Tužilački savjet konstatovao je da je osnovana pritužba premijera Duška Markovića, na rad višeg državnog tužioca u Podgorici Zorana Vučinića, koji je dužio predmet istrage korupcije u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Članovi tog tijela, donijeli su i stav da je da su tužioci u Kotoru Žarko Pajković i Tanja Čelanović u ovom predmetu radili sve po zakonu, te da pritužba premijera na taj dio je neosnovana.

Predsjednik Vlade obratio se početkom novembra Tužilačkom savjetu, u kojem je konstatovao da su službenici policije u toj istrazi reagovali zakonito i blagovremeno, ali da je izostala efikasna akcija tužilaštva.

"Iz informacije Uprave policije (01 broj 050/19-28834) od 01.11.2019. godine, može se zaključiti da je taj organ izvršne vlasti u svemu zakonito, blagovremeno i savjesno postupao prema Državnom tužilaštvu koje u ovim predmetima, saglasno Ustavu i zakonu, rukovodi u svim fazama izviđaja i istrage.

Dodatno, jasno se vidi da je Uprava policije posredstvom Centra bezbjednosti Herceg Novi, Centra bezbjednosti Budva, Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta i samog menadžementa, ažurno i kontinuirano preduzimala sve mjere i radnje da prijave oštećenih, dalja policijska saznanja i započeti postupci protiv dvojice inspektora, rezultiraju njihovim krivičnim procesuiranjem.

Dakle, aktivnosti Uprave policije dovele su do pribavljanja svih neophodnih činjenica koje su pravovremeno dostavljane Državnom tužilaštvu, ali je nažalost efikasna reakcija Tužilaštva izostala, zbog čega su nastupile sada već evidentne posljedice.

Kako podaci iz dostavljene informacije ukazuju na pasivan odnos pojedinih državnih tužilaca iz Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru, i Višeg državnog tužilaštva u Podgorici – to sam obavezan da na ove okolnosti ukažem Tužilačkom savjetu.

Premijer Duško Marković obraćanje Tužilačkom savjetu završava konstatacijom da je, rukovodeći se ustavnom podjelom vlasti, na osnovu koje je kao predsjednik Vlade funkcionalno odgovoran za zakonit i efikasan rad svih djelova izvršne vlasti, ali i politički odgovoran za ukupno stanje u društvu, koje se narušava nepostupanjem ili odugovlačenjem u drugim djelovima sistema, te da stoga dostavlja Tužilačkom savjetu Informaciju Uprave policije na dalju nadležnost".

Tri mjeseca TS i Komisija za pritužbe su vijećali da li je pritužba premijera bila osnovana, pa su na današnjoj sjednici iznijeli svoj stav.

Na narednoj sjednici Tužilačkog savjeta u utorak 14. januara će izvršiti izbor kandidata za nve rukovodioce ODT-a u Baru i reizbor u Kotoru.

Kandidati za prvog čovjeka u ODT u Baru su tužilac iz Podgorice Vukas Radonjić i Radovan Đurišić, sa kojima je danas na sjednici TS obavljen intervju. Za mjesto rukovodioca u ODT Kotor se jedina prijavila dosadašnja rukovoditeljka Danka Živković.

Investitor Zoran Nenezić je 3. maja prijavio ODT-u u Kotoru da je građevinskim inspektorima Vladanu Juretiću i Zoranu Boškoviću dao dva puta po 5.000 eura, a istraga je povjerena početkom maja tužiteljki Tijani Čelanović. Iz Kotora je više puta predmet putovao do Podgorice kako bi se utvrdilo čija je nadležnost, a definitivno je u rad dat 23. jula tužiocu u Višem tužilaštvu u Podgorici Zoranu Vučiniću, koji je tada bio na odmoru...

Bošković i Juretić uhapšeni su 1. novembra, dan nakon što je na Televiziji Vijesti emitovan ekskluzivni snimak razgovora između njih i Nenezića, tokom kojeg biznismen u jednom ugostiteljskom objektu navodno predaje 5.000 eura službeniku Ministarstva održivog razvoja i turizma kako bi mu dozvolili nastavak gradnje na objektu uprkos istekloj dozvoli.

Dan nakon emitovanja emisije, ostavku je podnio ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

Bonus video: