Osuđenici doniraju za borbu protiv virusa

Nadležni u UIKS-a koriste ovu priliku i da iskažu zahvalnost licima lišenim slobode koji su i na ovaj način odlučila da daju svoj nesebičan doprinos u borbi za zaštitu zdravlja svih građana države Crne Gore”...
11730 pregleda 3 komentar(a)
ZIKS, Foto: Boris Pejović
ZIKS, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.03.2020. 18:50h

Oko 250 osuđenika iz spuškog zatvora tražilo je od direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milana Tomića da sa njihovih računa uplati novac Nacionalnom tijelu za zarazne bolesti.

Na taj način oko 3.000 eura će, na njihov zahtjev, biti prebačeno na račun NKT-a.

Osuđenici iz Kazneno-popravnog doma i Poluotvorenog odjeljenja u pismu Tomiću napisali si da žele da daju svoj skromni doprinos u borbi protiv Covid-19.

“Svi smo potpisali koliko sa čijeg reversa da se skine i prebaci na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti. To je ono što možemo kako bismo i mi pomogli u borbi protiv koronavirusa. Možda bude dovoljno za određeni broj testova, ili nešto što je nužno za oboljele”, kazali su oni Vijestima.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) kazali su da su im se 252 zatvorenika obratila zahtjevom da se sa njihovog računa sa depozita dio sredstava uplati na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti radi davanja doprinosa u borbi protiv širenja korona virusa.

“Tim povodom lica lišena slobode UIKS-a dostavili spisak lica (sa naznačenim iznosom) koja su izrazila želju da doniraju dio svojih sredstava Nacionalnom koordinacionom tijelu. Uprava za izvršenje krivičnih sankcija će u skladu sa propisima omogućiti licima lišenim slobode raspolaganje sa svojim sredstvima, te će u ime i za račun istih izvršiti uplatu predmetnih donacija. Nadležni u UIKS-a koriste ovu priliku i da iskažu zahvalnost licima lišenim slobode koji su i na ovaj način odlučila da daju svoj nesebičan doprinos u borbi za zaštitu zdravlja svih građana države Crne Gore”, odgovorili su iz UIKS-a.

Izolacija zbog temperature

U toj ustanovi prije tri dana privremeno su izolovane sve osobe koje su bile u kontaktu sa službenicom, za koju su provjeravali da li je oboljela od Covid-19.

Testovi su, ipak, potvrdili da je ona zdrava. “Dana 24. 3. 2020. godine u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija prilikom redovnih kontrola koje su ustanovljene u sklopu preventivnih mjera u odnosu na službena lica koje se preduzimaju u cilju sprečavanja unošenja i prenosa oboljenja Covid-19, kod jedne službenice registrovana je povišena tjelesna temperatura (37,1°C). Radi predostrožnosti upućena je na dalje ljekarske preglede, a sva lica koja su bila u kontaktu sa službenicom privremeno su izolovana.

Na osnovu sprovedenih ljekarskih pregleda i nalaza ustanovljeno je da službenuica nema simptoma koji su karakteristični za oboljenje od koronavirusa, što je i u saradnji sa Institutom za javno zdravlje i potvrđeno, s obzirom da službenica ima hronično oboljenje koje je izazvalo trenutno povećane temperature”, objasnili su iz Službe za odnose sa javnošću UIKS-a.

Kazali su i da će nastaviti sa mjerama koje imaju za cilj sprečavanje unosa koronavirusa u zatvoru: “Što je i potvrđeno i postupanjem u ovom slučaju”.

U UIKS-u su, prije dva dana bile 1.084 osobe lišene slobode: “U organizacionoj jedinici Kazneno-popravnog doma smješten je 571 zatvorenik, u organizacionoj jedinici Istražni zatvor Podgorica smješteno je 356 pritvorenika, u organizacionoj jedinici Zatvor za kratke kazne smještena su 84 zatvorenika i u organizacionoj jedinici Zatvor Bijelo Polje smješteno je 43 zatvorenika i 30 pritvorenika”, kazali su.

I iza bedema spreman karantin

Iz UIKS-a objašnjavaju i da su pripremili prostorije za izolaciju i karantin, u slučaju da se iza rešetaka pojavi obolijevanje od Covid-19.

“Slijedeći striktno uputstva i naredbe Nacionalnog koordinacionog tijela i nadležnih zdravstvenih institucija, Uprava UIKS-a je preduzela sve propisane mjere u cilju zaštite zdravlja zaposlenih i lica lišenih lica. U slučaju da budu ustanovljeni simptomi virusa kod zaposlenih ili lica lišenih slobode biće preduzete sve propisane mjere, uključujući izolaciju, hitno obavještavanje Instituta za javno zdravlje, odnosno upućivanje lica u nadležne zdravstvene ustanove. Dakle, utvrđene su jasne procedure pojačane zdravstvene zaštite, obezbijeđena sva potrebna zaštitna oprema i određene odgovarajuće prostorije za izolaciju i karantin”, kazali su oni.

Đukanoviću će vjerovati ako odobri amnestiju

Nakon pisma direktoru zatvora, osuđenici su pisali i predsjedniku države Milu Đukanoviću, od kog traže milost - kako ne bi izgubili vjeru u njega. Đukanoviću su napisali da iza bedema vlada opšti strah i panika od koronavirusa, da ne mogu držati socijalnu diatancu, ne mogu viđati djecu, roditelje, porodicu i da među njima ima veliki broj hroničnih bolesnika koji spadaju u rizičnu grupu.

Napisali su mu i da veruju u njega i da je sada pravo vrijeme da donese zakon o amnestiji, kojim bi kazne bili oslobođeni svi osuđeni do tri mjeseca zatvora, a ostalima robija umanjena za četvrtinu.

“Molimo vas da nas izbavite iz straha i panike i olakšate novonastalu situaciju, kako mi i naše porodice ne bismo izgubili vjeru u vas, već bili ponosni na vas kao čovjeka i kao predsjednika”, piše u pismu Đukanoviću.

Bonus video: