Pavićević i Orlandić spremali ubistvo?

Danilovgrađanin i Baranin uhapšeni dok su postavljali eksploziv ispod automobila koji navodno koristi Jovo Đurović
45634 pregleda 5 komentar(a)
Pavićević (desno) sa Stanišićima prati Kašćelana, Foto: BORIS PEJOVIC
Pavićević (desno) sa Stanišićima prati Kašćelana, Foto: BORIS PEJOVIC

Danilovgrađani Marko Pavićević (28) i Vuk Orlandić iz Bara (24) uhapšeni su zbog pripreme likvidacije početkom marta u tom lučkom gradu.

To su “Vijestima” potvrdili iz Uprave policije, ne precizirajući da li su njih dvojica, kako se spekulisalo, namjeravali da ubiju Baranina Jova Đurovića.

Đurovića je brat pokojnog Luke Đurovića, nekadašnjeg vođe barskog klana.

“Na teret im se stavlja da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i krađa”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz UP.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić na konferenciji za medije 11. marta rekao je da je noć ranije spriječena jedna likvidacija u Crnoj Gori, ali nije želio da precizira čija: “Pedeset sinova je izgubljeno, uzalud. Sinoć smo spriječili jednu likvidaciju, ali će oni opet sjutra veče”.

Tada je dodao da ne može iznositi detalje.

“Vijestima” je od tog dana iz policije saopštavano da zbog istrage i saslušanja većeg broja osoba ne mogu govoriti o detaljima spriječene likvidacije u Baru.

Sagovornik iz te institucije nije potvrdio spekulacije da su Pavićević i Orlandić iste noći, pred inspektorima, priznali kriminalni plan.

Navodno, njih dvojica su ukradenim automobilom osmatrali teren.

Orlandićev zadatak bio je da Pavićeviću pomogne u praćenju mete, jer je kao lokalac znao navike svog sugrađanina, ali i gdje stanuje, kuda se kreće...

Iz Uprave policije potvrdili su pisanje Vijesti, saopštavajući detaljno da su, ubistvo spriječili službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i Centra bezbjednosti Bar, preduzimajući preventivno – represivne aktivnosti u cilju rasvjetljavanja najtežih krivičnih djela protiv života i tijela koja se dovode u vezu sa djelovanjem organizovnih kriminalnih grupa.

"Policija je 10. marta 2020 godine oko 19,00 časova u Baru, na zemljanom dijelu lokalnog puta u blizini sportskog centra 'Topolica', zatekla i kontrolisali M.P. i V.O. Oni su zatečeni prilikom vršenja zatamnjivanja stakala na vozilu marke 'VW Golf 2' .

Ova lica su u policijskim evidencijama registrovani kao lica bliska jednoj od organizovanih krminalnih grupa koja djeluje na teritoriji Crne Gore.

Preduzimanjem kriminalističkih mjera i radnji policija je došla do sumnje da su M.P i V.O. 09. marta 2020. godine otuđili navedeno vozilo na teritoriji opštine Ulcinj, te da su takođe u prethodnom periodu na teritoriji opštine Bar otuđili registarske oznake koje su postavili na vozilo marke 'VW Golf 2'.

Kod lica M.P je tom prilikom pronađen telefon sa inostranom SIM karticom koja pruža usluge kriptovane zaštite.

Daljom kriminalističkom obradom, izvršenim ispitivanjem navedenog mobilnog telefona, došlo se do relevantnih saznanja, kao i dokaza da su imenovani vršili priprem

Prema podacima istražitelja, likvidacija Đurovića već jednom je spriječena.

To krivično djelo stavlja se na teret grupi koju su navodno angažovali Baranin Adnan Osmanagić i Budvanin Đorđije Cicmil.

Prema optužnici SDT-a, Osmanagić je obećao Pećancu Enzanu Cirikoviću nagradu od 20.000 eura ukoliko ubije Baranina Jovana Đurovića, dok mu je Cicmil ponudio 50.000 eura za ubistvo boksera Nikole Sjekloća i još jedne osobe iz Rafailovića.

Osim Cirikovića i Osmanagića, koji je u bjekstvu, optuženi su i Almir Jahović, Mirza i Eldar Nurković i Darko Milić.

Đurović je 23. oktobra 2019. preživio pokušaj ubistva u Holandiji - tada je ranjen u pucnjavi ispred jedne picerije u Amsterdamu, dok je njegov prijatelj Goran Savić ubijen u tom napadu.

Holandska policija je nakon potjere, tokom koje je ispalila i hitac upozorenja, uhapsila osumnjičenog.

Đurović je brat Luke Đurovića, nakon čije smrti je klan kojim je rukovodio navodno preuzeo Baranin Alan Kožar.

Pavićević je hapšen više puta zbog sitnih krivičnih djela, a Orlandić, koji je nedavno promijenio ime, svjedok je ubistva Jovana Klisića i ranjavanja Velizara Gardaševića.

Pavićević i Zagoričani Radosav Gile Stanišić i Vidoje Stanišić krajem decembra su, ispred Centra bezbjednosti Podgorica čekali jednog od navodnih vođa kavačkog kriminalnog klana Slobodana Kašćelana, nakon što je tom Kotoraninu uz jemstvo ukinut pritvor.

Prethodno, Kašćelana su blindiranim automobilima čekali ispred kapija spuškog zatvora, ali je grupa od šest muškaraca u kojoj su bili privedena na informativni razgovor, gdje je i Kotoranin doveden po napuštanju Istražnog zatvora.

Ista ekipa 25. februara je, ispred CB Podgorica, čekala Marija Miloševića, osumnjičenog za ubistva Radomira Đuričkovića, Miodraga Kruščića i umješanost u ranjavanje novinarke Vijesti Olivere Lakić.

Dan kasnije Vidoje Stanišić (31) uhapšen je zbog navodnog učešća u pokušaju ubistva Igora Krstovića (35), 28. januara u Zeti.

Radisava Gila Stanišića inspektori traže kako bi ispitali i njegovo eventualno učešće u tom krivičnom djelu.

SDT sumnjiči Stanišića i njegovog rođaka Dragišu Bulatovića (25), uhapšenog 13. februara, da su članovi kriminalne organizacije odgovorne za pokušaj ubistva Krstovića. Sumnjiče ih i da su pomagali članovima krimi-grupe koji su krajem januara ispalili 26 hitaca u automobil u kojem je bio Krstović.

Braća Stanišić navodno bliska su kavačkom kriminalnom klanu.

Bajramović ubio Roganovića?

Podgoričanin Mili Bajramović dovezao se 13. februara do stepeništa Sima Matavulja u Herceg Novom, ispalio devet hitaca u Novljanina Šćepana Roganovića (37), a potom sa Krstom Vujićem (42), vespom pobjegao do Sasovića.

To su saopštili iz Uprave policije.

Objasnili su da tragaju i za I. G. koji je organizatoru kriminalne grupe - Vujiću, kriptovanim telefonom javljao kretanje tridesetsedmogodišnjaka.

Rekli su da su došli do sumnje da je Vujić 2019. formirao kriminalnu grupu koju su činili Miloš Đuričković, Bajramović, I.G, i druga za sada neidentifikovana lica:

“Prikupljeni su materijalni i personalni dokazi koji ukazuju na sumnju da je M.B. djelujući po planu kriminalne organizacije 13. februara oko 09,05 časova, na stepeništu Sima Matavulja prišao oštećenom Š.R. i iz pištolja marke ‘Crvena zastava’ cal. 9 mm ispalio najmanje devet projektila u njegovom pravcu. Nakon izvršenog djela M.B. se, sumnja se, trčećim korakom udaljio sa lica mjesta u pravcu ulice I Bokeške brigade gdje ga je na motociklu marke „Piaggio” sačekao K.V. poslije čega se se motociklom udaljili u pravcu mjesta Sasovići, gdje su, kako se sumnja, zapalili motocikl i vatreno oružje korišćeno prilikom izvršenja krivičnog djela. M.B. i K.V. su se nakon toga udaljili u mjestu Zlenika gdje su imali iznajmmljeni stan”, piše u saopštenju.

Policija tvrdi da je I.G. osim što je pratio Roganovića, nabavio motocikl, koji je 2018. godine ukraden u Španiji, a koji je korišćen u ubistvu.

Roganović je sin ubijenog Nika Roganovića, i brat Duška Roganovića koji je u bombaškom napadu ostao bez obje noge. U ratu crnogorskih klanova ubijen je i njegov brat od strica Vladimir Roganović.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić više puta rekao je da je Roganović ubijen iz bezobzirne osvete, a ne kao član kriminalnih klanova.

Bonus video: