Po ukradeno ulje dođi u kafanu

“Grupa mladića koja je osumnjičena za to djelo praćena je dosta dugo i na kraju je sve snimljeno tajno postavljenom kamerom u blizini jedne trafo-stanice”, kazao je sagovornik iz policije
21879 pregleda 28 komentar(a)
Iz CEDIS-a dugo upozoravaju na krađe (ilustracija), Foto: Shutterstock
Iz CEDIS-a dugo upozoravaju na krađe (ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.12.2019. 08:33h

Krađa ulja iz transformatora bila je vrlo organizovan “biznis”, a ulje se, prema operativnim saznanjima policije, prodavalo u većim količinama vozačima kamiona i drugih šumskih mašina u jednoj kafani u beranskom prigradskom naselju Pešca.

“Grupa mladića koja je osumnjičena za to djelo praćena je dosta dugo i na kraju je sve snimljeno tajno postavljenom kamerom u blizini jedne trafo-stanice”, kazao je sagovornik iz policije.

Beranci Aleksa Golubović, Aleksandar Davidović i Vaso Ćeranić uhapšeni su zbog sumnje da su već duže krali ulje iz trafo-stanica na području tog grada, Andrijevice, Plava, Gusinja.

Nakon hapšenja privedeni su osnovnom državnom tužiocu, a na teret im je stavljeno da su počinili krivično djelo - krađa.

Kada su još negdje u prvoj polovini godine takozvana Gornja sela, na području ispod Bjelasice u beranskoj opštini, ostala na dva dana bez struje, ispostavilo se da je kvar tragikomične prirode - lopovi su ukrali mineralno ulje iz nekoliko trafo-stanica sa kojih se napajaju ta sela”...

Golubović je sin nekadašnjeg predsjednika Opštine Berane Vuke Golubovića.

“Kod njih su, pretresom kuća, pronađeni specijalna oprema i drugi alati koji su sada predmet vještačenja. Mislim da smo ovim prekunuli taj lanac koji je dugo djelovao na području od Gusinja do Berana i da ima dovoljno dokaza”, rekao je taj sagovornik iz policije.

Kada su još negdje u prvoj polovini godine takozvana Gornja sela, na području ispod Bjelasice u beranskoj opštini, ostala na dva dana bez struje, ispostavilo se da je kvar tragikomične prirode - lopovi su ukrali mineralno ulje iz nekoliko trafostanica sa kojih se napajaju ta sela.

“Do sada su obijane kuće i vikednice, ali da neko ostavi čitava sela bez struje zbog ulja iz trafostanica, to je skandalozno i sramotno. Kakav smo to narod”, ispričao je tada jedan od stanovnika sela Lubnice.

Rekao je da su najprije mislili da je riječ o havariji zbog nevremana koja ispod Bjelasice nijesu nikakva rijetkost.

“Kada su došli električari i kada su nam kazali zašto nema struje, prosto nijesmo mogli da vjerujemo”, kazao je taj stariji mještanin. Na području beranske opštine, lopovi su tada ukrali mineralno ulje iz sedam energetskih transformatora, takozvanih trafo-stanica - za samo dvije sedmice...

Ulje je ukradeno iz trafo-stanica Praćevac, Bastahe, Lubnice 1, Jelovica 2 sa kojih se napajaju podbjelasička sela, Mašte 1 na drugom kraju beranske opštine, na području Police, zatim u prigardskom naselju Buče i na posljetku, na trećem kraju opštine, u selu Bubanje prema Bijelom Polju.

Jedan od CEDIS-ovih šefova održavanja rekao je da su električari uspjeli da blagovremenim dolivanjem ulja sačuvaju sve transformatore i stave ih u pogon, izuzev u Bubanjama, gdje je tada ugrađen rezervni transformator.

Iz CEDIS-a su redovno saopštavali saopštili da su svi slučajevi uredno prijavljeni Upravi policije, odnosno Centru bezbjednosti Berane i Odjeljenju bezbjednosti u Andrijevici, jer se i na teritoriji te opštine trafo-stanice provaljuju.

Kazali su da učestali slučajevi krađe elemenata sa energetskih objekata prouzrokuju duže prekide u napajanju potrošača električnom energijom.

Ekipe CEDIS-a vanredno su kontrolisale objekate i elektro mreže, ali konstantan nadzor, kako kažu, nije moguć nad oko 5.000 trafostanica, preko 20.000 kilometara nadzemnih vodova i hiljadama metalnih stubova...

Za žičane elemente se znalo da se korsiste kao sajle, a da se od metalnih djelova sa dalekovodnih stubova prave prikolice za automobile i druga vozila.

Kada se radi o mineralnom ulju iz trafo-stanica, stvari su postale jasnije nakon što je objašnjeno da se ono može koristiti kao pogonsko gorivo za stare dizelaše, traktore i motokultivatore.

“Zasmislite sada to da neko zbog desetak ili malo više litara ulja, napravi štetu od više desetina hiljada eura. Jer, ako se na vrijeme ne otkrije o čemu se radi i nedostajuće ulje ne dolije, onda strada tranformator, ili pregori čitava trafo-stanica”, kazao je jedan službenik CEDIS-a.

Prema njegovim riječima, štete koje su napravljene mjere se stotinama hiljada eura.

“Postoje na transformatoru dva šarafa od kojih je jedan pod velikim rizikom za odvrtanje zbog napona. Lopovi su i to radili vješto. Nekada bi ostavljali pomalo ulja, tek toliko da se odmah ne sazna da je trafo-stanica obijena”, kazao je taj službenik.

Automehaničari objašnjavaju da se mineralno ulje iz transformatora koristi u manjim količinama za pročišćavanje motora i da se do njega uglavnom dolazilo na crnom tržištu, pošto ga nema u prodaji. Vozači kamiona, traktora, skidera i drugih šumskih mašina do njega su u toj kafani u Beranama dolazili lako i koristili ga u većim količinama.

I festivali odlagani zbog krađe ulja

Prema nezvaničnim informacijama, kada je u avgustu nestalo struje u prigradskom naselju Dolac, kod stare pristanišne zgrade beranskog aerodrome, zbog čega je jedne noći morao biti pomjeren omladinski muzički festival Thunder, ispostavilo se da je ukradeno ulje iz trafo-stanice sa koje se napaja taj dio Berana.

To je upravo trafo-stanica Jugovine iz koje je u prethodnih 20 dana dva puta otuđivano trafo ulje.

“Ta trafo-stanica pripada dalekovodu Dolac koji se rekonstruiše u sklopu 30 miliona eura vrijednog Projekta revitalizacije SN i NN mreže, čime će se tokom naredne tri godine značajno poboljšati napajanje za ruralna područja. Dakle, transformator iz kojega se krade ulje je nov i nedavno ugrađen, u okviru pomenutog projekta” – saopštili su iz CEDIS-a.

Bonus video: