Presuda državi i režimu

Osnovni sud u Podgorici presudio je da bivši glavni urednik “Pobjede” i država Crna Gora plate novinarkama za uvrede i govor mržnje objavljivane u tadašnjem državnom listu
14682 pregleda 7 komentar(a)
Dočekale pravdu nakon osam godina: Milka Tadić Mijović i  Milena Perović, Foto: Boris Pejović
Dočekale pravdu nakon osam godina: Milka Tadić Mijović i Milena Perović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.06.2019. 12:52h

Portparol Vlade Crne Gore Srđan Kusovac i država moraće novinarkama nedjeljnika “Monitor” Milki Tadić Mijović i Mileni Perović da isplate po dvije hiljade eura zbog uvreda i govora mržnje na njihov račun, koji su objavljivani u, tada državnom, dnevnom listu “Pobjeda”. To piše u prvostepenoj presudi Osnovnog suda u Podgorici.

To je druga presuda u ovom slučaju za gotovo osam godina koliko traje parnica između novinarki i dnevnog lista “Pobjeda”.

Sudija Osnovnog suda Dragan Šćepović drugi put donosi presudu u ovom slučaju, nakon što je podgorički Viši sud ranije, na osnovu žalbe novinarki, poništio njegovu prvu odluku kojom je odbio da Tadić Mijović i Perovićevoj dosudi odštetu.

On je djelimično usvojio tužbu novinarki i po dva osnova presudio da nekadašnji glavni urednik “Pobjede” i država, kao vlasnik kompanije, plate po hiljadu eura novinarkama. Šćepović je takođe presudio da tužiljama solidarno plate troškove parničnog postupka u iznosu od 5,4 hiljade eura. Ostale zahtjeve novinarki iz tužbe, kojom su tražili 30.000 eura, Šćepović je odbio kao neosnovane.

Novinarke “Monitora” u spornim tekstovima nazivane su “ološima”, “džukelama”, “kerovima”, “zulumćarskom ekipom novinara”, “šupljoglavima”, “profesionalnim falsifikatorkama”, “lovačkim kerovima”, “medijskim siledžijama u suknjama”, “glupim kao točak”, “kilomudićkama”, “mitingaševim kerovima u suknjama... Šćepović je u ukinutoj presudi obrazložio da je u spornim novinarskim uradcima bila riječ o “kritičkom osvrtu na rad tužilja kao javnih ličnosti”. Vijeće sudija Višeg suda, međutim, zaključilo je da prvostepeni sud nije dao odgovor na ključno pitanje - da li je došlo do zloupotrebe informisanja i da li je plasiranjem uvredljivih navoda stvorena situacija da se vjeruje u istinitost nečega što nije dokazano. Ostalo je neutvrđeno, dodaje se, da li je na štetu novinarki narušena uravnoteženost između slobode izražavanja i ličnih prava.

Direktorica Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN CG) Milka Tadić Mijović rekla je da Šćepovićevu odluku vidi kao presudu državi i režimu koji je pokušao da “zaustavi one koji tragaju za istinom”.

“Nakon brutalne kampanje, nezapamćene na ovim prostorima, serijala laži i uvreda koji je trebalo da zaustavi ne samo naše pisanje o zlupotrebama moći, već da nas diskredituje i uništi naše privatne živote, nakon stotina tekstova, “knjige” i osam godina povlačenja po sudovima, koliko god da je presuda simbolična, satisfakcija je ogromna. Ovo doživljavam prije svega kao presudu ovoj državi, režimu koji preko svih kvazi medija fabrikuje laži, da bi sakrio istinu o samima sebi i zaustavio one koji tragaju za tom istinom”, kazala je Tadić Mijović.

Direktorica nedjeljnika “Monitor” Milena Perović smatra da je reakcija crnogorskog pravosuđa na uvrede i govor mržnje protiv novinarki bila neefikasna.

“Prosto je nevjerovatno da je trebalo da prođe skoro decenija procesa da se donese presuda ne u našu, već u korist svih novinara koji rade svoj posao i koji su isključivo zbog toga izloženi i ovakvoj vrsti pritiska”, kazala je.

Ocijenila je da je ova presuda uspjeh i da joj se raduje, uzevši u obzir skoro osam godina procesa i prvu razočaravajuću presudu.

“Ipak, imajući u vidu da se radi o do sada nezapamćenoj medijskoj hajci i očitim uvredama i klevetama na nas, ali i račun naših kolega i vlasnika medija u kojima radimo, a od strane tada državne novine kojom je upravljala Vlada, reakcija crnogorskog pravosuđa bila je ipak neefikasna”, pojasnila je Perovićeva.

Bonus video: