Prisluškivanjem do hapšenja

Istražitelji, saopšteno je, sumnjaju da je ta ekipa većem broju radnika iz inostranstva, omogućila da nelegalno borave i rade u Crnoj Gori, a da pritom ne plaćaju zakonske obaveze prema državi
12640 pregleda 1 komentar(a)
Akcenat na otkrivanju koruptivnih krivičnih djela (ilustracija), Foto: Savo Prelević
Akcenat na otkrivanju koruptivnih krivičnih djela (ilustracija), Foto: Savo Prelević

Komandir stanice granične policije u Ulcinju Željko Džarić, njegove kolege iz Kancelarije za strance Vujica Stanišić, Seid Erović, Predrag Vuković, Alen Hajdarević i Besart Avdiu, kao i inspektor Uprave za inspekcijske poslove (UIP) Muharem Avdiu, uhapšeni su juče ujutro u Ulcinju, zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Osim njih, još sedam osoba - ukupno 14, lišeno je slobode u akciji Odjeljenja za untrašnju kontrolu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Kriminalističke policije, po nalogu osnovnog tužioca Faruka Resulbegovića.

Istražitelji, saopšteno je, sumnjaju da je ta ekipa većem broju radnika iz inostranstva, omogućila da nelegalno borave i rade u Crnoj Gori, a da pritom ne plaćaju zakonske obaveze prema državi.

Iz MUP-a juče je saopšteno je da je Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije, ulcinjskom Osnovnom državnom tužilaštvu podnijelo krivične prijave protiv 19 policijskih službenika, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili više krivičnih djela - zloupotreba službenog položaja.

Do zaključenja ovog broja Vijesti, petorici saslušanih određeno je policijsko zadržavanje do 72 sata.

“Postupajući po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva, povodom navedenog predmeta, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije, u saradnji sa Upravom policije - Odjeljenje bezbjednosti Ulcinj preduzima aktivnosti u cilju privođenja osumnjičenih službenika Državnom tužilaštvu”, navodi se u saopštenju Ministarstva na čijem je čelu Mevludin Nuhodžić.

Ističe se “da je navedena aktivnost rezultat permanentnih mjera i radnji koje unutrašnja kontrola policije preduzima u cilju otkrivanja i suzbijanja krivičnih djela policijskih službenika izvršenih na radu ili u vezi sa radom, sa posebnim akcentom na otkrivanju i suzbijanju koruptivnih krivičnih djela, koje su u ovom slučaju preduzimane uz punu logističku podršku Uprave policije”.

Sagovornik “Vijesti” iz istrage, kazao je da je ranije Osnovni sud, po inicijativi Odjeljenja za unutrašnju kontrolu MUP-a, a po nalogu ODT Ulcinj, donio naredbu kojom su određene mjere tajnog nadzora prema određenim policijskim službenicima.

“Koji su vršeći krivično djelo zloupotreba službenog položaja, omogućili većem broju radnika iz inostrantva da nelegalno borave i rade u našoj državi, pri čemu po tom osnovu nijesu plaćane nikakve obaveze”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Naveo je da su novim naredbama, nakon rezultata do tada sprovedenih mjera tajnog nadzora, aktivnosti proširene i prema pojedinim inspektorima UIP-a.

“Po izvršenju mjera tajnog nadzora, koje su obavili službenici Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije u saradnji sa službenicima UP, ODT- u su dostavljeni konačni izvještaji, pa su lica prema kojima su mjere preduzete, lišena slobode i uz krivičnu prijavu sprovedena tužilaštvu na salušanje”, kazao je on.

Bonus video: