Šta sve putnici pokušavaju da unesu u Crnu Goru: Droga, riba, municija...

Za jedanaest mjeseci ove godine, pripadnici Regionalnog centra granične policije Jug, kontrolisali su 9,62 miliona putnika, što je za 13,5 odsto više nego lani u istom periodu
9553 pregleda 0 komentar(a)
Kontrolisali 1,74 miliona vozila, Foto: Uprava policije
Kontrolisali 1,74 miliona vozila, Foto: Uprava policije

Načelnik Regionalnog centra granične bezbjednosti “Jug” Siniša Jokić, ocijenio je da je bezbjednosna situacija u zoni odgovornosti centra, stabilna.

„Shodno postignutim rezultatima u proteklom periodu, po svim linijama rada, analizama rizika i raspoloživim ljudskim i materijalno-tehničkim kapacitetima, cijenimo da je bezbjednosna situacija, izuzetno stabilna i povoljna“, kazao je Jokić prezentujući postignute rezultate Centra na konferenciji za novinare u petak u Baru.

Regionalni centar, kojim rukovodi Jokić, u svom sastavu ima četiri Stanice granične policije- u Ulcinju, Herceg Novom, Baru i Tivtu.

Za jedanaest mjeseci ove godine, pripadnici Regionalnog centra granične policije Jug, kontrolisali su 9,62 miliona putnika, što je za 13,5 odsto više nego lani u istom periodu.

Istovremeno, izvršena je kontrola 1,74 miliona vozila, 9,55 hiljada plovila i 13 hiljada vazduhoplova.

Siniša Jokić
Siniša Jokić(Foto: Samir Adrović)

Milioniti putnik, naveo je Jokić, kontrolisan je 31.a vgusta, što je deset dana ranije nego lani i 20 nego 2017. Spriječeno je 138 nezakonitih prelazaka državne granice, otkriven 71 falsifikovani dokument, privremeno je oduzeto 14 motornih vozila, po interpolovoj potjernici pronađeno je 57 a po nacionalnoj 33 lica. Pronađeno je 160 dokumenta po interpolovoj a sedam po nacionalnoj potjernici. Po zakonima o graničnoj kontroli i strancima, izdato je 476 prekršajnih naloga.

Pronađen je i jedan komad oružja, odnosno okvir sa 6 komada municije kalibra 9mm, u jednom slučaju kod putnika je pronađeno više od 100 hiljada eura i novac je shodno protokolu na graničnom prelazu Sukobin- Murićani, predat graničnoj policiji Albanije.

Oduzeto je 230 šteka cigareta, 15 kg rezanog duvana, 290kg svježe ribe a od 24 slučaja, najviše narkotika oduzeto je na graniičnom prelazu Sukobin-Murićani.

U zoni nadležnosti Centra, tokom ove godine boravak do 90 dana, prijavilo je više od dva miliona stranih državljana, što je za 32,4 odsto više nego lani.

„U zoni nadležnosti RCGP „Jug“ nalaze se četiri drumska granična prelaza, a u najavi je da će u narednom periodu, na granici sa Albanijom, biti otovren i granični prelaz Ckla-Zogaj, koji se takođe nalazi u zoni nadležnosti RCGP “Jug. Takođe, Centar nadzire šest graničnih prelaza otvorenih za međunarodni pomorski saobraćaj, od kojih je jedan sezonski (GP Budva), otvoren od 1. maja do 31. oktobra, kao i jedan granični prelaz otvoren za međunarodni avio saobraćaj. Granični prelaz, “Luštica Bay”, prema najavama, biće otvoren tokom 2020. godine”, istakao je Jokić.

I kada je u pitanju nadzor granice, granična policija imala je pune ruke posla. U pet slučajeva u istom periodu, u zoni nadzora zaplijenjeno je skoro pola tone morske ribe i oduzet 31 komad ribarskog alata. U deset slučajeva, pripadnici Centra, samostalno su ili u saradnji sa Upravom pomorske sigurnosti, spasili 21 liice.

Spriječeno na stotine nezakonitih ulazaka i izlazaka

U zoni nadzora, policija je spriječila 215 nezakonitih prelaza granice, uglavnom tokom sezone i putem plovila. Nije dozvoljen izlazak iz Crne Gore u Hrvatsku i BiH za 253 lica koja su prethodno u našoj državi tražila međunarodnu pravnu zaštitu. Takođe, oko 300 lica iz pravca Albanije, odutalo je od namjere da u Crnu Goru uđe nelegalno.

Bonus video: