Suđenje Kožaru: Pročitan izvještaj o DNK analizi

U izvještaju se navodi da je Zorica Dinić, majka okrivljenog Dinića, jedan od dva donora biološkog materijala izuzetog sa unutrašnje strane koverte u kojoj su bila dva lista papira A4 formata
5864 pregleda 0 komentar(a)
Viši sud: Ilustracija, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević, Savo Prelević
Viši sud: Ilustracija, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević, Savo Prelević

U nastavku suđenja Alanu Kožaru iz Bara, koji je u bjekstvu i Milanu Diniću, državljaninu Srbije, optuženi za organizovanje kriminalne grupe i teško ubistvo putem podstrekavanja na štetu Slobodana Šaranovića, juče je u Višem sudu u Podgorici pročitan izvještaj o DNK vještačenju dva lista papira A4 formata i koverte u kojoj su ti papiri spakovani, vještaka forenziče genetike Sandra Kovačević.

U izvještaju se navodi da je Zorica Dinić, majka okrivljenog Dinića, jedan od dva donora biološkog materijala izuzetog sa unutrašnje strane koverte u kojoj su bila dva lista papira A4 formata.

Na ranijem pretresu svjedok Zorica Dinić je izjavila da joj je pokojni Šaranović kazao da prepiše tekst i zalijepi pismo.

"S druge strane za ova dva lista papira nije bilo moguće utvrditi jer je uzorak za DNK analizu uzet sa prilično malih površina papira ", odgovorila je Kovačević.

Na pitanje predsjednice vijeća sudije Biljane Uskoković kako je moguće da nema apsolutno biološkog materijala Zorice Dinić na tim papirima s obzirom da je ona rekla da je pisala na njima, vještak je odgovorila da se ne može reći da nema apsolutnog prisustva. U izvještaju se, između ostalog, navodi da je na uzorku izuzetog sa lista papira na kojem je sa jedne strane bila skica a sa druge ispisan tekst, utvrđeno prisustvo biološkog materijala koji potiče od minimun dvije osobe.

Prema navodima optužnice u prvoj tački, Alan Kožar je počinio krivično djelo “stvaranje kriminalne organizacije” iz člana 401 a, stav 1, a Milan Dinić da je počonio krivično djelo “stvaranje kriminalne organizacije” iz člana 401 a, stav 6 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Drugom tačkom optužnice, Kožar je optužen da je u decembru 2016. godine u Baru, s umišljajem podstrekao Dinića na izvršenje krivičnog djela teško ubistvo. U optužnici piše da je umišljajno naveo Dinića da na podmukao način i iz koristoljublja ubije Slobodana Šaranpovića, obećavajući mu da će za ovo dobiti stan u Srbiji, 100.000 eura, te ako bude otkriven da će mu bii plaćen advokat i troškovi.

Kožar je prema stavu optužnice, počinio krivično djelo “teško ubistvo putem podstrekavanja”, dok je Dinić optužen za nedozvoljeno držanje oružja. Šaranović je ubijen 10. marta 2017. godine ispred kuće u budvanskom naselju Dubovica.

Suđenje se nastavlja devetog marta.

Bonus video: