Suđenje za ubistvo Borete i Zečevića u Bečićima: Odbrana traži izuzeće sudskog vijeća

Rafailović i Vušović optužnicom se terete da su direktni izvršioci ubistva Borete i Zečevića
3816 pregleda 0 komentar(a)
Uviđaj nakon ubistva Borete u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Uviđaj nakon ubistva Borete u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Vasilju Rafailoviću, prvooptuženom za ubistvo Đorđa Borete i Dragana Zečevića u Bečićima, uskraćeno je pravo na odbranu.

To je juče saopštio njegov pravni zastupnik, advokat Vladimir Horovic, koji je zbog toga juče podnio zahtjev za izuzeće sudskog vijeća - predsjednice specijalnog vijeća, sutkinje Biljane Uskoković i članova vijeća, sutkinja Ane Vuković i Sonje Cvetičanin Ognjanović.

Odluku o predlogu odbrane donijeće predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić.

Horovic je obrazložio da postoje okolnosti koje izazivaju sumnju u nepristrasnost članova vijeća.

“Onemogućavanjem vještaka da odgovara na pitanja, odnosno odbijanjem pitanja koje odbrana postavlja, uskraćuje se pravo na djelotvornu odbranu okrivljenih”, istakao je Horovic.

Dodao je da je pravo odbrane i okrivljenih da mogu provjeravati da li je bilo koji vještak ili ustanova u kojoj se radi vještačenje poštovala procedure, jer njihovo nepoštovanje može dovesti do pogrešnih rezultata.

Advokat je zatražio pauzu zbog konsultacija sa ostalim braniocima okrivljenog Rafailovića, a nakon što je sud zabranio vještaku forenzičke genetike Sandri Kovačević da odgovori na nekoliko pitanja koje je odbrana postavila.

Rafailović i Miljan Bulatović označeni su kao organizatori kriminalne grupe koja je ubila Boretu 7. decembra 2016. godine u bašti lokala “Trofej” u Bečićima.

Od više ispaljenih hitaca iz automatske puške, stradao je i doktor u penziji Dragan Zečević, dok je vlasnik lokala Ivo Stanišić ranjen.

Osim njega optuženi su i Ratko Vušović, Ivan Cicmil, Miljan Bulatović iz Niša i Vladimir Šmanja iz Banja Luke.

Bonus video: