Sumnjaju da je Mugoša oštetio budžet za više od četiri i po miliona eura

Kriivčna prijava uslijedila je mjesec nakon što je Evropski sud u Strazburu donio presudu da je Mugoša, za vrijeme obavljanja dužnosti gradonačelnika Podgorice, prekoračio ovlašćenja i stopirao gradnju tržnog centra KIPS-a
7864 pregleda 16 komentar(a)
Sa pres konferencije URE i CIVIS, Foto: Zoran Đurić
Sa pres konferencije URE i CIVIS, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.11.2019. 18:59h

Građanski pokret URA i Udruženje građana CIVIS podnijeli su Višem tužilaštvu krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše, zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj i državu oštetio za četiri miliona i 535 hiljada eura.

Kriivčna prijava uslijedila je mjesec nakon što je Evropski sud u Strazburu donio presudu da je Mugoša, za vrijeme obavljanja dužnosti gradonačelnika Podgorice, prekoračio ovlašćenja i stopirao gradnju tržnog centra KIPS.

Izvršni direktor URE Zoran Mikić naglasio je da su URA i CIVIS kao odgovorni subjekti podnijeli krivičnu prijavu Višem tužilaštvu, protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice.

"Prijavu smo podnijeli zbog sumnje da je Mugoša protivpravnim korišćenjem službenog položaja i prekoračenjem granica ovlašćenja državu oštetio za najmanje četiri miliona i 535 hiljada eura, što je utvrđeno presudom Evrospkog suda u Strazburu. U prilogu tužbe, podnijeli smo presudu suda u Strazburu, u kojoj se nedvosmisleno navodi da je Mugoša svojim odlukama stopirao gradnju tržnog centra kompaniji KIPS na Starom aerodromu. Ovo je najmanji iznos koju će država platiti u ovom slučaju, imajući u vidu da je kompanija KIPS najavila tužbu vijeću suda u Strazburu ali i to što se protiv Mugoše vode još neki postupci pred našim sudovima za druge slučajeve", naveo je Mikić na konferenciji za novinare.

U krivičnoj prijavi oni su naveli da je Mugoša 2005. godine kao gradonačelnik i najuticajnija osoba u Glavnom gradu direktno učinio sve da kompanija KIPS, i pored Glavnog urbanističkog plana, ne dobije građevinsku dozvolu za gradnju tržnog centra.

"On je bio inicijator, donosilac i nalogodavac niza nezakonitih odluka sa ciljem da onemogući gradnju objekta pravnom licu", piše u krivičnoj prijavi.

Oni su tražili da nadležni tužilac na osnovu ove prijave pokrene istragu, koja bi morala da dovede do podizanja optužnog predloga protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice, zbog zloupotrebe službenog položaja.

Mikić je naglasio da je Mugoša kao jedan od najpoznatijih reprezenata DPS-a "već je odavno trebalo da ima mjesto iza spuških rešetaka zajedno sa brojnim kolegama iz njegove partije".

Generalni sekretar CIVIS-a Zoran Miljanić kazao je da su očekivali da će Tužilaštvo samo napraviti reakciju u ovom slučaju, ali da oni to čine samo kada je riječ o opozicionim ili slobodnim građanima.

"Ovakvo Tužilaštvo do danas - ćuti, ali mi ga sa ovog mjesta pozivamo da se oglasi i pokrene procesuiranje svih odgovornih u ovom slučaju. Smatramo da u ovome nije odgovoran samo Miomir Mugoša. Naglasio bih da su tri stepena u pravosuđu radila na ovom predmetu i donijete su tri presude, a jedinu valjanu i pravno važeću donio je sud u Strazburu", naglasio je Miljanić.

On je pozvao i Glavni grad da objave spisak onih koji su dobili stanove, dok je Mugoša bio šef grada.

"Osnovano sumnjamo da se među dobitnicima stanova nalaze i neki od sudija, koji su presuđivali u predmetima protiv Mugoše", kazao je Miljanić.

Univerzitetska profesorica i predsjednica CIVIS-a Mara Šćepanović pojasnila je građanima da ukoliko se izračuna kolika je ukupna pronevjera bivšeg gradonačelnika, nije teško izračunati da će destine miliona otići iz budžeta.

"Danas ćete poći u vrtiće i uzeti dijete iz grupe u kojoj je 60-oro djece, jer nema kapaciteta zato što se njima daje novac. Moji studenti će danas promrzli da izađu iz zgrade Tehničkih fakulteta", kazala je Šćepanović.

Bonus video: