Tajna koverte "Olivera Espomidija"

“Ovo je čisti progon i priprema moga hapšenja radi likvidacije. Braća Đukanović znaju da rejting DPS-a pada i da rejting DF-a raste", rekao je Medojević
26539 pregleda 78 komentar(a)
Milivoje Katnić i Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević/Boris Pejović
Milivoje Katnić i Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević/Boris Pejović
Ažurirano: 24.10.2019. 07:38h

Specijalno državno tužilaštvo tvrdi da je poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević 2014. postao član kriminalne grupe biznismena sa potjernice Duška Kneževića, od koga je uzeo 10.000 eura “prljavog novca”.

Tužilaštvo Milivoja Katnića tvrdi da je lider Pokreta za promjene uzeo dio novca nezakonito stečenog fiktivnom prodajom hotela “Princess” u Baru firmi “Kaspia property holding limited” iz Dubija.

Medojević se sumnjiči za pranje para, zbog čega je SDT, odnosno glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić zatražio od Skupštine skidanje imuniteta kako bi se poslanik krivično gonio.

Katnić je zahtjev parlamentu dostavio prije dva dana.

On je članove skupštinskog Administrativnog odbora, prema saznanjima “Vijesti”, obavijestio da je tokom krivičnog postupka pokrenutog protiv Kneževića, bivšeg izvršnog direktora Atlas banke Đorđa Đurđića i i bivšeg viceguvernera Velibora Miloševića, utvrđena osnovana sumnja da je Medojević izvršio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i pranja novca.

Oni tvrde da je cilj kriminalne organizacije, koju je Knežević formirao 2010, bio sticanje nezakonite dobiti.

Članovi te grupe su navodno sem Medojevića, Miloševića i Đurđića, i bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, nekadašnji Kneževićevi saradnici Vlatko Rašović, Vuko Dragašević, Svetlana Mijatović, Tomislav Žižić, Miodrag Knežević, Andrej Kononeko, bivši sekretar Vrhovnog tužilaštva Nenad Vujošević i drugi.

Medojević je i juče ponovio za “Vijesti” da su to izmišljotine:

“Ovo je čisti progon i priprema moga hapšenja radi likvidacije. Braća Đukanović znaju da rejting DPS-a pada i da rejting DF-a raste. Zato se pristupa suludim planovima eliminacije tri lidera DF-a i eventualne zabrane rada DF. Očekujem da poslanici odbiju ovakav kriminalan zahtjev jer Katnić u obrazloženju nije napisao nijednu riječ kako sam ja to prao novac, preko kojih mehanizama i kome sam vraćao oprani novac. To nije mogao jer niti je bilo bilo kakvih uplata, pa onda nije bilo ni pranja”, tvrdi poslanik.

Nebojša Medojević
Ovo je progon: Medojević(Foto: Boris Pejović)

Pozivajući se na dokaze i iskaz svjedoka saradnika, Katnić u zahtjevu tvrdi da je Rašović u martu 2014. Medojeviću odnio kovertu sa 10.000 eura.

Vozač biznismena sa potjernice keš je uzeo iz sefa Duška Kneževića u Atlas banci, stavio ga u kovertu na kojoj je napisao „Olivera Espomidija”, a zatim je kovertu sa novcem sakrio u knjigu “Monografija Crne Gore”...

Katnić ranije na TV-u pokazao kako je Knežević u “Monografiji” iznosio novac iz države
Katnić ranije na TV-u pokazao kako je Knežević u “Monografiji” iznosio novac iz države(Foto: "Vijesti")

Knjigu je upakovao i ostavio je na recepciji hotela „Premijer”.

Tužilaštvo navodi da je “poklon” preuzeo Medojevićev vozač Željko Šćepanović.

Medojević tvrdi da je on “meta zbog izvora iz srca režima i otkrivanja veza sa mafijom”.

“Posebno sam meta ličnog progona Katnića zbog mojih upornih insistiranja na istraživanju njegovih veza sa klanom iz Granda, farmaceutskon mafijom i zataškavanjem krivičnih djela vezanih za Đukanoviće. Već sam jednom bio optužen za pranje novca i postupak je u toku. Saslušani su skoro svi svjedoci i nijedan nije dao bilo kakv iskaz koji me tereti za bilo kakve veze sa pranjem novca”, navodi poslanik.

On još nije dobio nikakav dokument ni poziv iz tužilaštva, kao ni njegovi advokati.

“Samo kompletni idiot može mene povezati sa Migom Stijepovićem i Nenadom Vujoševićem i ostalom depeesovcima” navodi poslanik. Katnić je ranije na RTCG pokazao kako su Kneževićevi saradnici iznosili novac iz države, odnosno da su rezali strane u knjizi i tu ubacili eure.

Šoć: Ne bih glasao da se bilo kome oduzme imunitet, iako nemam simpatija za Nebojšu

Specijalno državno tužilaštvo je u zahtjevu za skidanje imuniteta dostavljenom Skupštini moralo da objasni u koje kriminalne radnje je upleten poslanik DF-a Nebojša Medojević, rekao je za “Vijesti” pravnik i bivši ministar pravde Dragan Šoć, navodeći da iza opšte formulacije koja se dostavlja u zahtjevu, “moraju da stoje činjenice”.

“U koje kriminalne radnje, na koji način se to dokazuje. Recimo... da je upleten u kriminalne radnje tako što je dana toga i toga bio na tom i tom mjestu ili viđen ili uhvaćen... Ako nema toga, što se mene tiče, nikad ne bih glasao da se bilo kome oduzme imunitet, iako nemam političkih simpatija za Nebojšu Medojevića”, kazao je Šoć.

On podsjeća da imunitet treba poslaniku da pruži sigurnost da može komotnije da obavlja svoju funkciju, da neće biti izložen šikani, bilo vlasti, bilo privatnoj, u obavljanju svoje funkcije.

Iz SDT-a “Vijestima” juče nijesu odgovorili u vezi sa čim se vodi istraga protiv Medojevića, zbog koje je Skupštini poslat zahtjev za skidanje imuniteta.

Predsjednik Administrativnog odbora Ljuiđ Škrelja je u utorak potvrdio “Vijestima” da je dobio zahtjev SDT-a, ali nije mogao da precizira kada će biti održana sjednica na kojoj će se o tome raspravljati.

Šoć navodi da je pitanje kako će se Skupština odnijeti prema zahtjevu SDT-a, navodeći da, teorijski, tužilac može da pošalje prazan papir i traži da se skine imunitet poslaniku “zbog toga što vjeruje da je napravio određeno krivično djelo”, ali da poslanici koji odlučuju, treba da imaju više informacija.

“Bilo je i takvih ili sličnih (zahtjeva). Dok sam bio poslanik, javno sam govorio da nikada neću glasati, a radilo se o poslaniku DPS-a. Neću da glasam zbog toga što tužilac, eto, tvrdi. On mora da, po mom sudu, mene kao nekoga ko odlučuje o nečijem imunitetu, uvjeri da ima dovoljno činjenica na osnovu kojih mogu da zaključim da tu postoji osnova da se protiv tog čovjeka vodi postupak...”, kazao je Šoć.

Medojević je juče saopštio da je GST Milivoje Katnić Skupštini poslao “opšti generalni blanko zahtjev za skidanje imuniteta”.

Katnić računa na iskaze bivšeg vozača

Rašoviću, koji je navodno odnio novac opozicionom poslaniku, nedavno je potvrđen status svjedoka saradnika u postupku u kom je Kneževićeva organizacija osumnjičena za malverzacije oko 8.000.000 eura koje je vozač unio u Crnu Goru.

Nakon toga isti status dobio je u još jednom predmetu. Rašović je hapšen krajem septembra 2017. kada je SDT pokrenulo istragu o pranju novca. U istoj akciji uhapšeno je još pet vozača “Atlas grupe“.

U nastavku istrage, za pomaganje u pranju tog novca osumnjičen je i bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, nakon što je Knežević objavio snimak koji je pokrenuo aferu “Koverta”.

Željko Šćepanović je aktivista PzP-a i hapšen je u oktobru 2016. godine pod optužbom da je prao novac.

Bonus video: