Tužilaštvo uzalud "bacalo mrežu" na carinike i špeditere: Marković nije podmićen jorganom

U novoj odluci Višeg suda obrazloženo je da je prvostepeni sud pravilno prihvatio kao istinitu odbranu optuženog, jer iz iskaza svjedoka Avdija proizilazi da je Marković kod njega kupio ćebe ili jorgan
8588 pregleda 7 komentar(a)
Sa privođenja carinika, Foto: Sa privođenja carinika
Sa privođenja carinika, Foto: Sa privođenja carinika

Carinik Igor V. Marković, uhapšen u velikoj akciji Specijalnog tužilaštva u martu 2013. godine, pravosnažno je oslobođen optužbi da je podmićen jednim jorganom, vrijednim 35 eura.

To je odlučilo vijeće sudija Višeg suda kojim je predsjedavala Miljana Pavlićević, a čiji članovi su bili sutkinje Evica Durutović i Dragica Vuković.

To Vijeće odbilo je, kao neosnovanu, žalbu osnovnog tužioca i potvrdilo presudu Osnovnog suda u Podgorici od 7. decembra 2018.

Prvostepenom odlukom sudije podgoričkog Osnovnog suda Gorana Đukovića, Marković je osuđen uslovno na godinu i po zatvora, ukoliko u sljedeće dvije godine počini novo krivično djelo.

Istom odlukom Markovićeve kolege Damir H. Nezirić, Boris V. Janjević i špediteri Zoran S. Ćupić, Aleksandar M. Grbović i Jonida Ruši oslobođeni su optužbi za primanje i davanje mita, jer je tužiteljka Danka Ivanović Đerić, u završnim riječima, odustala od optužbe zbog nedostatka dokaza.

Tu presudu ukinuo je ranije Viši sud, koji je Đukoviću naložio da bolje utvrdi da li je Marković jorgan kupio na rate u firmi “Kovači” ili je njime podmićen.

U decembru prošle godine Đuković je i Markovića oslobodio optužbi da je 7. novembra 2012. kao carinski inspektor zahtijevao poklon od vlasnika “Kovača” Abdulaha Avdija, kako bi zauzvrat radio svoj posao - ovjerio carinsku dokumentaciju.

U novoj odluci Višeg suda obrazloženo je da je prvostepeni sud pravilno prihvatio kao istinitu odbranu optuženog, jer iz iskaza svjedoka Avdija proizilazi da je Marković kod njega kupio ćebe ili jorgan.

“Pravilan je zaključak prvostepenog suda, da se iz provedenih dokaza, nije moglo utvrditi da je optuženi, kao službeno lice, carinski inspektor u Upravi carina - Carinska ispostava Podgorica, neposredno zahtijevao poklon za sebe od A. A, da izvrši službenu radnju koju bi morao izvršiti, stavljanje robe u promet”, piše u obrazloženju.

Objasnili su da se navodi optužbe ne potvrđuju ni mjerama tajnog nadzora.

Ovom odlukom Viši sud je stavio tačku na akciju “Mreža”, u kojoj su, prije šest godina, po naredbi Specijalnog tužilaštva, uhapšeni šest carinika i špeditera.

Bonus video: