Tužioci u Kotoru "čisti", još se ne zna jesu li pogriješili u Podgorici

Za sada je nejasna odgovornost tužioca u Višem tužilaštvu Zorana Vučinića, kazala je Bašović, koja je predložila i da se ispita da li možda postoji odgovornost rukovodioca Višeg državnog tužilaštva, Vesne Jovićević
6847 pregleda 3 komentar(a)
Sa ranije sjednice Tužilačkog savjeta, Foto: Savo Prelević
Sa ranije sjednice Tužilačkog savjeta, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.11.2019. 17:34h

Na Tužilačkom savjetu danas se moglo čuti da je u ovom trenutku jasno da je potpuno čist rad tužilaca u Kotoru u istrazi predmeta investitora Boška Nenezića, koji je prijavio da su mu inspektori Vladan Juretić i Zoran Boković iznuđivali nivac, ali da na današnjoj sjednici ne mogu još utvrditi da li su pravilno postupali i tužioci u Višem tužilaštvu.

Predsjednica Komisije za pritužbe VDT-a Ljubinka Bašović upoznala je članove Tužilačkog savjeta, šta je do sada učinjeno po pritužbi premijera Duška Markovića, koji je tražio da se ispita zakonitost rada tužilaca u Kotoru i Podgorici u istragama zbog korupcije u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Dopis predsjednika Vlade dostavljen je Komisiji za pritužbe na rad tužilaca 1. novembra, ali se članovi te komisije još nijesu mogli izjasniti da li je nekom odtužilaca Podgorici napravio propust u postupanju istrage u zakonskom ruku u ta dva predmeta.

"Zaključak Komisije za pritužbe je da se se predloži da se kopiraju spisi predmeta i predaju članovima Tužilačkog savjeta. Tek tada možemo se izjasniti o osnovanosti priružbe predsjednika Vlade. Defitinivno je sada jasno da podatak da je, navodno, bilo 26 ili 27 urgencija MORT-a nadležnim tužiocima u ovom predmetu - netačno. Već sada je jasno da ih toliko nije bilo ni blizu", kazao je Vrhovni državni tužilac u V.D. stanju Ivica Stanković.

Bašović je ukratko članove Tužilačkog savjeta upoznala da Komisija za pritužbe u dosadašnjoj istrazi nije pronašla nikakve greške u radu tužilaca u Kotoru. Ona je pojasnila da je Komisija predložila Tužilačkom savjetu da zauzme stav da su tužioci u Kotoru Tijana Čelanović i Drago Pajković postupali savjesno, u skladu sa ovlašćenjima.

"Za sada je nejasna odgovornost tužioca u Višem tužilaštvu Zorana Vučinića. On je u izjašnjenju naveo da je bio preopterećen drugim predmetima, te da je od 26. jula do 23. avgusta ove godine bio na godišnjem odmoru. Viši tužilac Vučinić je tada prekinuo odmor zbog dežurstava do 1. septembra, kada je imao i slučaj pokušaj ubistva u Budvi na kojem je radio", pojasnila je Bašović.

Ona je predložila i dalje korake - da se ispita da li možda postoji odgovornost rukovodioca Višeg državnog tužilaštva Vesne Jovićević, jer je možda predmet mogla umjesto Vučiniću da preda u rad nekom drugom manje opterećenom tužiocu.

Investitor Zoran Nenezić je 3. maja prijavio ODT-u u Kotoru da je građevinskim inspektorima Juretiću i Boškoviću dao dva puta po 5.000 eura, a istraga je povjerena tužiteljki Tijani Čelanović.

Ova tužiteljka je savjetovala policiju da obavi razgovor sa tužiteljkom iz Podgorice Tanjom Čolan Deretić, a službenici UP iz Budve dolaze 28. maja i održava se sastanak u Podgorici.

O tome postoji službena zabilješka policije da su kontaktirali tužiteljku Čolan.

"Dan kasnije, Čolan Deretić ih je obavijestila da ovaj predmet nije njena nadležnost. Predmet 10. juna dolazi opet u Kotor kod tužiteljke Čelanović, a ona tada sa rukovodiocem ODT Kotor formira predmet i 24. juna ga šalje opet u Podgoricu. Slučaj 4. jula je dostavljen Višem državnom tužilaštvu, a 9. jula ga oni šalju u Specijalno tužilaštvo. Nakon 20 dana SDT-a ga vraća kolegama u više tužilaštvo, jer smatraju da nijesu nadležni", navela je Bašović.

Tužilac Zoran Vučinić otišao je na godišnji odmor tri dana prije nego je predmet iz SDT-a stigao u Više državno tužilaštvo.

Bonus video: