U cisterni za gas švercovali cigarete?

Camaj je osumnjičen za krijumčarenje i nedozvoljeno držanje oružja
10047 pregleda 3 komentar(a)
Camaju produžen pritvor zbog sumnje da je švercovao cigarete (ilustracija), Foto: Shutterstock
Camaju produžen pritvor zbog sumnje da je švercovao cigarete (ilustracija), Foto: Shutterstock

Kompanija T.G. iz Kotora, prihvatila je da svoja specijalna vozila za prevoz prirodnog gasa koriste pod maskom legalnog transporta, kako bi krijumčarili cigarete, čime je država zbog izbjegavanja plaćanja poreza i drugih dažbina, oštećena za više od 100.000 eura.

To, između ostalog, piše u odluci Apelacionog suda o potvrđivanju rješenja Višeg suda o produžavanju pritvora protiv Đoke Camaja, osumnjičenog da je izvršio krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje i nedozvoljeno držanje oružja.

Navodi se da je pritvor određen zbog opasnosti od bjekstva.

“Ocjenom dokaza iz spisa predmeta prvostepenog suda, do nivoa postojanja osnovane sumnje i ovaj sud je utvrdio da je okrivljeni Camaj osnovano sumnjiv da je izvršio krivična djela stavljena mu na teret naredbom o proširenju istrage Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, odnosno je sumnjiv da je (zajedno sa N. D.) formirao kriminalnu organizaciju početkom 2019. godine, na teritoriji Crne Gore i drugih država, u koju organizaciju su vrbovali pripadnike kriminalne organizacije, a koji su prihvatili članstvo: N. F., M. V., M. B., pravno lice T.G. doo Kotor, M. N., S. A., I. M. i druga zasada neidentifikovana lica, radi sticanja nezakonite dobiti i moći”, piše u odluci Apelacionog suda.

Navodi se da je Camaj osnovano sumnjiv da je kao organizator kriminalne organizacije vrbovao druge članove kriminalne organizacije i nabavljao cigarete bez akciznih markica: “Da iste kupuje i predaje radi dalje prodaje i sakrivanja okrivljenom S. A., daje uputstva o skladištenju, čuvanju i prikrivanju cigareta bez akciznih markica, obezbjeđuje i pronalazi kupca za neocarinjene cigarete, preuzima novac od prodatih cigareta preko zasada neidentifikovanih članova kriminalne organizacije, obezbjeđuje materijalna sredstva za izvršenje krivičnih djela, dogovara preko N. D. i S. A. preuzimanje i prevoz radi dalje prodaje neocarinjene robe – cigareta na sivom tržištu Crne Gore i zemalja Evropske unije”.

Piše da tužioci sumnjaju da je Camaj, radi realizacije kriminalnog plana, tokom 2019. godine na teritoriji Crne Gore u više navrata nabavljao, prodavao i rasturao cigarete bez akcizne markice, odnosno da je za potrebe kriminalne organizacije nabavio preko 3.000 paketa različitih vrsta ilegalnih cigareta: “Koje su sledstveno kriminalnom planu i po njegovom uputstvu okrivljeni S. A. i I. M. smjestili u magacine”.

Objašnjava se da je u tim poslovima prihvatilo da učestvuje i pravno lice - T. G. doo iz Kotora.

“Da kroz djelovanje ovlaštenih lica u namjeri da tom pravnom licu i kriminalnoj organizaciji pribavi protivpravnu imovinsku korist, prihvatilo da kamione čiji je vlasnik i specijalna vozila za transport prirodnog gasa koriste pod maskom legalnog transporta i trgovinom prirodnog gasa za koje je pravno lice i registrovano, kako bi krijumčarili neocarinjenu robu u ograničenom prometu - cigarete i istovremeno i prihvatio da izbjegava prijavljivanje i uplatu poreza i drugih dažbina državi u iznosima koji prelaze 100.000 eura”.

U avgustu 2019. godine, oko 200 paketa neocarinjenih cigareta pronašla je i zaplijenila Uprava policije na graničnom prelazu Ranča, a koji su bili smješteni u cisterni firme T.G.

“Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni Camaj u svojoj porodičnoj kući na adresi Tuzi bb, nabavio veću količinu vatrenog oružja - dva revolvera kolt ‘detective special’, 44 komada municije nepoznatog kalibra, revolver marke ‘gaser’ i revolver nepoznate marke i kalibra. Osnovanost sumnje proizilazi iz mjera tajnog nadzora koje su preduzete po naredbama sudije za istragu ovog suda. Iz zapisnika o izvršenim kontrolama Uprave carina proizilazi da je na rendgen aparatu vršena kontrola teretnog vozila kojim je upravljao M. N., i tada je utvrđeno da se u cisterni nalaze strani predmeti, dok iz zapisnika o uviđaju Uprave policije proizilazi da je nakon otvaranja cisterne u njenoj unutrašnjosti pronađeno 99.880 paklica cigareta marke ‘marble’”, navode između ostalog iz Apelacionog suda.

Bonus video: