Uhapšen Vesko Pejak, određeno zadržavanje do 72 sata

Policija privela Nikšićanina zbog objave na Fejsbuku
48839 pregleda 219 komentar(a)
Pejak, Foto: Svetlana Mandić, Svetlana Mandić
Pejak, Foto: Svetlana Mandić, Svetlana Mandić
Ažurirano: 28.01.2020. 20:43h

Nikšićanin Vesko Pejak (40), koordinator partije Alternativa, uhapšen je večeras oko 17.30 sati.

Iz policije je saopšteno da je Pejak osumnjičen za izazivanje panike i nereda.

Osnovni državni tužilac Rajko Lopičić je nakon saslušanja Pejaku odredio zadržavanje do 72 sata.

"Nikšićka policija je lišila slobode V.P. (40) iz Nikšića zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje panike i nereda. Ovo lice je, sumnja se, objavom pod naslovom „Biće rata” na jednoj društvenoj mreži izazvalo uznemirenje građana. V.P. je uz krivičnu prijavu priveden državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilštvu u Nikšiću", saopšteno je iz Uprave policije.

pejak
Sporna objava na Fejsbuku(Foto: Screenshot/Facebook)

Na stranici Alternative na Fejsbuku naveli su da je Pejak uhapšen ispred svoje zgrade, po povratku s posla.

Ispred zgrade tužilaštva okupili su se članovi Alternative koji su došli da Pejaku daju podršku. Podršku je pružio i Demokratski front.

pejak
Došli da podrže Pejaka(Foto: Svetlana Mandić)

“Moženo slobodno reći, obzirom da živimo u zemlji apsurda da je ovo atak na slobodu mišljenja. Pretpostavljamo da je Vesko uhapšen zbog njegove izjave na jednoj društvenoj mreži koja je u stvari blaža verzija poziva Miraša Dedeića na rat, a koji još uvijek nije sproveden a koji je do sada trebalo da bude uhapšen i zatvoren. Pozivamo građane da pruže podršku Pejaku, nadležne organe da ga oslobode i da ne guše više slobodu govora i slobododu kretanja”, kazao je član Alternative, Nikola Bezmarević.

Savjet za građansku kontrolu rada policije je konstatovao da je postupanje policije u ovom slučaju bilo zakonito i u koordnaciji sa državnotužilačkom organizacijom.

Demokratski front je osudio hapšenje Pejaka, istakavši "grube i vidljive dvostruke aršine režima, kojem je zasmetala izjava Pejaka da partija na vlasti gura narod u rat". Podsjetili su na izjavu mitropolita CPC Mihaila, koji je gostujući na hrvatskoj televiziji ranije ovog mjeseca "zaprijetio da u Crnoj Gori lako može doći do rata", te istakli da "niko iz režima i policije nije reagovao, akamoli da je Dedeić uhapšen."

Nikšićki DF je prethodno osudio zadržavanje Pejaka u pritvoru, kao i "aktivnosti tužilaštva u pravcu ograničavanja slobode govora".

"Jasno je da se represija pojačava, da se želi ograničiti ne samo sloboda vjeroispovjesti, već i sva prava i slobode na koje građani imaju pravo. Iskra dostojanstvenog i upornog otpora neće posustati i pored svih pokušaja", poručili su iz nikšićkog DF-a.

Alternativa je počela kao neformalna grupa građana prepoznatljiva po mirnom protestu ispred zgrade Opštine Nikšić i upečatljivim performansima da bi nakon dvije gidine djelovanja prerasla u političku partiju. Pejak je veoma aktivan na društvenim mrežama gdje redovno komentariše aktuelne događaje.

Bonus video: