Ukinuli mu hranu, kako bi napravio incident u ZIKSU? [VIDEO]

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) “Vijestima” su nezvanično saopštili da Stijepovićeve optužbe nijesu utemeljene i da Zoronjić i Maraš nemaju nikakvih nesuglasica
43175 pregleda 26 komentar(a)
Stijepović (Arhivski snimak), Foto: Vijesti
Stijepović (Arhivski snimak), Foto: Vijesti
Ažurirano: 07.10.2019. 09:16h

Osuđenik Nebojša Stipe Stijepović tvrdi da ga pomoćnik direktora spuškog zatvora Kemal Zoronjić provocira, kako bi se, ukoliko on napravi incident kakve je činio ranije, obračunao sa načelnikom Kazneno-popravnog doma Goranom Marašem.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) “Vijestima” su nezvanično saopštili da Stijepovićeve optužbe nijesu utemeljene i da Zoronjić i Maraš nemaju nikakvih nesuglasica.

Stijepović kaže da mu po nalogu Zoronjića ukinuta obavezna ishrana predložena od nutricioniste i da je on prije nekoliko dana naredio da mu ukinu i hljeb.

On je juče izveo performans na bini u KP Domu, kao odgovor na navodne provokacije.

“Ocijenili su da to nije disciplinski prekršaj, jer i nije. Koristio sam meso, koje je dozvoljeno i kartonski nož, koji nije opasno sredstvo”, rekao je Stijepović “Vijestima”.

Obratio se video porukom
Obratio se video porukom

Ranije juče, redakciji je dostavljena Stijepovićeva video-poruka, na kojoj priča kako ga, od kada i zbog čega Zoronjić provocira i poziva medije i organizacije kojima su ljudska prava u fokusu da ga posjete:

“Izložen sam svakodnevnim provokacijama pomoćnika direktora Kemala Zoronjića, koji u UIKS-u radi već četiri godine i našao je za shodno da se poslije četiri godine sjeti da mi mesna ishrana koju dobijam mora biti ukinuta. I pored protivljenja nutricioniste ukinuo mi je mesnu ishranu koju dobijam već četiri godine zbog opekotina koje sam zadobio u KP Domu. Te njegove provokacije usmjerene su na mene jer sam vinovnik mnogo incidenata u KP Domu i cilj im je međusobni obračun”, poručuje Stijepović.

On tvrdi da je to urađeno iza leđa načelniku Marašu:

“Kako je očigledno došlo do sukoba između njih dvojice, ja sam im pogodan da napravim incidente, da bi se obračunali i našli neka druga kadrovska rješenja. Moj odgovor na sve te provokacije je performans na bini u KP Domu, kojim ću pokazati protivljenje zbog ukidanja mesne ishrane”, rekao je Stijepović.

Prije nego je izveo performans, objasnio je da će od rekvizita koristiti kartonski nož i kilogram i po piletine.

“Kartonski nož mi je potreban kako bih simulirao rezanje mesa u sitne komadiće, kako sam ga inače rezao dok sam ga dobijao, jer mnogo volim i uživam da spremam i konzumiram gulaš. Znači, moj odgovor na sve njihove provokacije je performans. Njihov cilj je da ja napravim haos i ostanem što duže u zatvoru, da oni budu zadovljni, da primaju njihove plate po 1.000 eura koje uopšte ne zaslužuju, niti ih zarađuju kako treba. Moj odgovor je poštovanje zakona, jer želim da izađem na slobodu. Ostalo mi je još 17 mjeseci, promijenio sam način razmišljanja i zato nema nasilja, ima performansa, jer me kući čekaju supruga i šestogodišnja kćerka. Zamolio bih organizacije za ljudska prava da dođu i razgovaraju sa mnom o mom problemu, da spriječe, a oni mogu da spriječe. Jedino se organizacija za ljudska prava i medija uprava UIKS-a boji, posebno se boje TV Vijesti”, kazao je on.

Za “Vijesti” je ispričao da godinama ne komunicira sa Marašem, ali da neće dozvoliti da njega koriste u obračunu sa načelnikom.

Poručio je da je spreman sve da ispriča tužilaštvu i policiji.

Iz UIKS-a su kazali da u jučerašnjem postupanju Stijepovića nema povrede Pravilnika o kućnom redu, ali da će u ponedjeljak razmotriti još jednom taj događaj.

“Hrana nije ukinuta samo njemu, već su ukinuti paketi po preporuci nadležnih iz sektora koji je za to nadležan”, kazali su iz UIKS-a.

Stijepović je osuđen na dvodecenijsku robiju i akter je brojnih incidenata u UIKS-u.

Prema presudi Višeg suda, iz septembra 2008. godine, 28. februara 2001. godine, u službenim prostorijama ZIKS-a, s umišljajem je pokušao da ubije službenika UIKS-a Velimira Velja PerovićaPerovića, a nožem je nasrnuo i na još jednog radnika obezbjeđenja Srđu Vlahovića, jer nijesu htjeli da ga puste iz paviljona.

Osuđen je i zbog toga što je 17. marta 2006. godine, oko 21 sat, kod Kliničkog centra u Podgorici, nakon što je ukrao novčanik Stanki Boljević, s umišljajem pokušao da ubije policajce Svetislava Dašića, Gorana Jokića i Dragana Đurovića.

Prije deset godina, u Istražnom zatvoru umotao se ćebadima i zapalio.

U aprilu 2014. godine dva sata je bio "zabarikadiran" u zatvorskoj sobi iz koje je vrijeđao službenika te Uprave Velimira Velja Perovića i ostale službenike, jer mu je posjeta kasnila desetak minuta.

Bonus video: