"Vijesti": Štitili smo javni interes i Juretića

“Vijesti” će i dalje pratiti slučaj i upoznati javnost sa odlukama nadležnih
9477 pregleda 6 komentar(a)
Juretić, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Juretić, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Redakcija “Vijesti” je sa dužnom novinarskom pažnjom postupala u slučaju pritvorenog građevinskog inspektora Vladana Juretića, s isključivom namjerom da zaštiti javni interes i samog inspektora. Video-snimke nismo objavili, upravo vodeći se željom da se zaštiti dostojanstvo gospodina Juretića.

Uredništvo “Vijesti” nema dilemu, nakon uvida u snimke, da se radi o nedozvoljenom postupanju prema državnom službeniku. Mi ih ni sada nećemo ponuditi javnosti da prosudi i dalje se vodeći istim premisama o zaštiti gospodina Juretića kao građanina koji ima prava, a zabrana mučenja po Konvenciji o ljudskim pravima spada u apsolutno pravo kog se nikog ne može odreći.

Juretić je prije dva dana u reagovanju naveo da ga niko ne zlostavlja u ćeliji Istražnog zatvora.

“Sve što se vidi na snimcima je naš trening i naša zabava, gdje u 20 kvadrata prostora nas osmoro tražimo način da ‘potrošimo’ vrijeme. Nikakvog zlostavljanja i mučenja nije bile”, piše u Juretićevom reagovanju dostavljenom posredstvom njegovog advokata Dragoljuba Đukanovića.

Tužilaštvo je formiralo predmet nakon što su “Vijesti” objavile da cimeri iz zatvorske sobe navodno mjesecima zlostavljaju Juretića.

Na snimcima dostavljenim “Vijestima” vidi se kako pritvorenici inspektora tjeraju da radi vježbe - “da bere grožđe”, ili mu vezanom naređuju da ne smije da padne, dok mu je uz tijelo platnom pričvršćena tanka drvena palica, na čijem je vrhu nešto što podsjeća na jabuku...

“Vijesti” će i dalje pratiti slučaj i upoznati javnost sa odlukama nadležnih.

Bonus video: