Vrhovni sud produžio pritvor Kneževiću: Može pobjeći kod brata u Rusiju

Produžen pritvor Filipu Kneževiću, osumnjičenom da je dio kriminalne organizacije Filipa Bešovića
15784 pregleda 2 komentar(a)
Detalj sa snimka ubistva Kruščića, Foto: Printscreen
Detalj sa snimka ubistva Kruščića, Foto: Printscreen
Ažurirano: 29.01.2020. 19:28h

Vrhovni sud produžio je pritvor Filipu Kneževiću, osumnjičenom da je dio kriminalne organizacije Filipa Bešovića, formirane sa ciljem vršenja više krivičnih djela.

U rješenju piše da mu po tom dokumentu pritvor može trajati do 22. februara i da je ta mjera obezbjeđenja izrečena, jer optuženi za učestvovanje u ubistvu Miodraga Kruščić može pobjeći kod brata u Rusiju.

“Iz spisa predmeta se utvrđuje da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio krivična djela stavljena mu na teret - krivično djelo kriminalno udruživanje... i krivično djelo teško ubistvo... Osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio krivična djela stavljena mu na teret proizilazi iz analize baznog saobraćaja o korišćenju mobilnih telefona, kao i analizom snimaka izuzetih sa video nadzora”, navodi se u tekstu.

Objašnjava se da je na dan ubistva Kruščića, taj okrivljeni koristio telefon na “liniji bijega izvršilaca” likvidacije tog Podgoričanina, kao i da se odvezao do lokacije gdje se nalaze iznajmljeni stanovi kriminalnog udruženja, što je potvrđeno iskazom jednog svjedoka.

“Da je navedenog dana imao izmijenjen lični opis zbog čega ga svjedok ... nije prepoznao”, navodi se.

Konstatuje se i da u dosadašnjem toku trajanja pritvora, istraga nije mogla biti završena iz objektivnih razloga.

“Cijeneći težinu krivičnih djela stavljenih na teret okrivljenom izraženu kroz visinu zakonom zaprijećene kazne i s tim u vezi težinu kazne koja bi mu mogla biti izrečena za slučaj da bude oglašen krivim, te činjenicu da okrivljeni F. K. u Rusiji ima brata, ovaj sud nalazi da stoji pritvorski osnov... za produženje pritvora... Ovo iz razloga što okrivljeni za slučaj da bude oglašen krivim može očekivati relativno visoku kaznu zatvora, a što ga ne može ostaviti ravnodušnim u odnosu prema sudu u pogledu odazivanja pozivima, a razvijene porodične veze u inostranstvu ukazuju da isti u slučaju bjekstva bi mogao imati pomoć u skrivanju. Takvu pomoć okrivljenom bi mogao pružiti brat koji živi u Rusiji. Sve naprijed navedeno u svojoj ukupnosti predstavlja okolnost koja ukazuje da postoji opasnost od bjekstva okrivljenog ukoliko bi se našao na slobodi”...

Dodaju da je Knežević, kako se navodi u spisima predmeta, osuđivan zbog krivičnog djela - razbojništvo, na kaznu zatvora od 14 mjeseci i zbog krivičnog djela - nedozvoljeno držanje oružja, na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Kruščić je ubijen 21. maja 2018. godine u bašti jednog ugostiteljskog objekta. Bio je formalni vlasnik diskoteke “Beagle”, ali upućeni tvrde da iza tog posla zapravo stoje neki od vođa kriminalnog škaljarskog klana.

Zbog bliskosti sa tim osobama, navodno je i likvidiran.

Bonus video: