Za smrt djevojaka krive i firmu za održavanje puta

Usljed propusta osumnjičenih, 11. januara 2015. godine, u oštroj desnoj krivini došlo je do prevrtanja autobusa i pada u provaliju, a u nesreći su na licu mjesta poginule tri osobe, M. M., G. D. i A. A. Teške povrede zadobile su osobe L. R. i S. NJ.”, navedeno je u optužnici
8954 pregleda 0 komentar(a)
Izvlačenje autobusa iz provalije nakon nesreće, Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Izvlačenje autobusa iz provalije nakon nesreće, Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Za smrt Podgoričanki Marijane Medojević (28) i Amine Abdić (23) i Dragane Gluhović (26) sa Pala, u saobraćajnoj nesreći od 11. januara 2015. godine kod Šćepan Polja, trebinjsko tužilaštvo podiglo je juče optužnicu protiv pravnog lica “Srbinjeputevi” iz Foče, ovlašćene osobe u tom preduzeću Nedjeljka Pavlovića (70) iz Foče i vozača autobusa Ratka Višnjevca (46) iz Sarajeva.

“Zbog sumnji da su pravno lice ‘Srbinjeputevi’ i odgovorno lice Pavlović Nedeljko iz nehata, kao odgovorna lica kojima je povjeren nadzor nad stanjem i održavanjem saobraćajnica, nesvjesno vršili svoju dužnost i izazvali opasnost za živote ljudi, usljed čega je nastupila smrt više osoba, čime su počinili krivičnog djelo ‘nesavjesno vršenje nadzora nad javnim saobraćajem’”, navedeno je u optužnici, čije djelove prenose mediji iz BiH.

“Srbinjeputevi” i Pavlović terete se da su na magistralnom putu M-18 Brod na Drini - Šćepan Polje, propustili da na ivice kolovoza postave smjerokazne stubiće, da ivice kolovoza označe štapovima za snijeg (markirnim koljem), kao i da su propustili da sa desne strane kolovoza iz pravca Brod na Drini u pravcu Šćepan Polja postave zaštitnu ogradu.

Vozač autobusa, u kojem su žrtve poginule, Ratko Višnjevac optužen je da se “nije držao što bliže desnoj ivici kolovoza i na tolikoj udaljenosti od nje da, s obzirom na uslove saobraćaja i stanje i osobine puta, koji je bio prekriven snijegom i klizav, u oštroj desnoj krivini, ne ugrožava druge učesnike u saobraćaju”.

“Usljed propusta osumnjičenih u mjestu Dučela, opština Foča dana 11. januara 2015. godine oko 23 časa u oštroj desnoj krivini došlo je do prevrtanja autobusa i pada u provaliju, a u nesreći su na licu mjesta poginule tri osobe, M. M., G. D. i A. A. Teške povrede zadobile su osobe L. R. i S. NJ.”, navedeno je u optužnici.

Lakše povrede usljed prevrtanja autobusa, prije četiri godine, zadobilo je još deset putnika.

Bonus video: