"Da bi domaća proizvodnja uspjela, potrebno je ispoštovati standarde"

261 pregleda 0 komentar(a)
snaga crnogorske poljoprivrede, Foto: Rada Brajović
snaga crnogorske poljoprivrede, Foto: Rada Brajović
Ažurirano: 09.11.2018. 18:12h

Konferencija "Snaga crnogorske poljoprivrede", u organizaciji Biznis akademije Vijesti, održana je danas u Podgorici.

Tok konferencije:

ČETVRTI PANEL: Bezbjednost hrane i kvalitet proizvoda

15:38 Jančić navodi da nijesu isti rezultati neke skrining metode i potvrdne laboratorijske metode, koje zahtijevaju mnogo više repro materijala, ulaganja...

15:36 "Kupujte domaće proizvode, na gazdinstvima. Nije isto kupiti proizvod direktno od porozvođača ili na pijaci od preprodavca", kaže Blagojević.

15:31 "Mjesečno uradimo oko 20.000 analiza za mljekare", kazala je Blagojević, "Svi farmeri su takođe zainteresovani da provjere svoje mlijeko, prije svega zbog sebe i svoje familije."

15:26 Maja Blagojević sa Biotehničkog instituta navodi da sada u njihovoj laboratoriji rade analize i za potrebe mljekara i fizička lica.

"Ranije nijesmo bili na evropskom nivou jer nijesmo bili tehnički opremljeni, a sada očekujemo."

15:25 Jančić naglašava da nijedna laboratorija u svijetu nije u mogućnosti da izvrši sve analize.

15:23 Dejan Jančić (CETI) navodi da u njihovoj laboratoriji na ispitivanju hrane radi oko 70 ljudi.

"Naš cilj je da pokrijemo što više ispitivanja hrane, koja su potrebna Crnoj Gori."

15:20 Blečić dodaje da su oduzeti svi proizvodi o čijem porijeklu nijesu imali podatke.

"Ipak smo odlučili da ispitamo šta je to nuđeno kupcima i utvrđeno je da veliki broj ispitanih uzoraka nije med, već se radilo o falsifikatima - šećernim sirupima. Nijesmo još eliminisali tu pojavu, ali smo otvorili vrata našim pčelarima, kako bi svoje proizvode plasirali", kazala je Blečić.

15:14 Blečić navodi da su tokom ove godine tri puta rađene provjere domaćinstava koja se bave proizvodnjom hrane, te da su rezultati iznenađujuće dobri.

"Rezultat je posljedica održavanja zimskih škola, aktivnosti naše administarcije u neposrednom kontaktu sa proizvođačima..."

15:10 Blečić je okupljenima na konferenciji kazala da u Crnoj Gori ima oko 600 domaćinstava u kojima ima preko tri grla.

14:59 Biljana Blečić iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja navodi da je 2006. godine donijeta prva strategija o bezbjednosti hrane, dok je aktuelni zakon iz 2015.

"Da bi povećanje domaće poljoprivredne proizvodnje uspjela, moramo imati kvalitet i poštovati standarde. Pravila ne treba da budu ograničenja, već instrument održivosti", navodi Blečić.

TREĆI PANEL: Osiguranje u poljoprivredi i smanjanjenje rizika

Jasna Pejović iz osiguravajućeg društva predstavila je poljoprivrednim proizvođačima opcije za osiguranje u poljoprivredi.

DRUGI PANEL: Kupujmo domaće

JWPlayer video mesto

13:22 Proizvođač Budimir Mugoša ocjenjuje da megalanci predstavljaju veliki problem za male proizvođače.

13:13 Čekić kaže da uz pomoć savjetodavnih službi proizvođači mogu da odrede kojem kvalitetu pripada njihov proizvod.

12:58 Čekić navodi da geografiski prefiksi (njeguški pršut, pljevaljski sir) čine da proizvod dobije na vrijednosti.

"Udruživanje na neki način smanjuje troškove proizvođača, a posluje se kao mala firma", kaže Čekić.

12:57 Prisutni proizvođači pitali su panelistkinje za savjete kako da njihovi proizvodi budu vidljiviji na tržištu.

12:52 Program "Kupujmo domaće" nastaviće se i naredne godine.

12:48 Ivana Zečević iz Ministarstva ekonomije kaže da je udruživanje proizvođača jako bitno pitanje kako bi se obezbijedio kvalitet, ali i sama primijećenost na tržištu.

"Imamo i Program za unapređenje i inovativnost proizvođača, koji se bavi svim onim što utiče na bolji plasman na tržištu. I trudimo se da približimo sve programe proizvođačima."

12:45 Rmuš dodaje da projekat "Kupujmo domaće" čini da domaći proizvodi budu prepoznati na policama prodavnice.

"Ovakve akcije traju duže vremena. U Hrvatskoj, na primjer, slična akcija traje već 20 godina", navodi Rmuš i dodaje da je ovaj projekat važan za cijeli razvoj crnogorske ekonomije.

12:40 Lidija Rmuš iz Privredne komore navodi da je jako bitno da novac od prodaje ostane u Crnoj Gori.

"Privredna komora je prije desetak godina pokrenula projekat "Dobro iz Crne Gore". Primijetili smo da i mali proizvođači nemaju sredstava za veću promociju. Zato se stvorila potreba da proširimo projekat", kaže Rmuš.

12:37 Čekić navodi da se u procesu svjetske globalizacije gubi "šmek domaćeg".

"Očuvanje domaćih proizvoda inicira se zahtjevom proizvođača. Kampanja "Kupujmo domaće" se uklapa u naš strategijski cilj, to je jedan zajednički napor resornih ministarstava, Privredne komore ali i lanaca marketa. Cilj je da domaći proizvod bude vidljiv", kaže Čekić.

12:32 Merisa Čekić iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja navodi da se strategijama posljednjih godina trude da proizvođači podignu kvalitet svojih proizvoda.

"Mali su nam obimi proizvodnje, ali nedostatak želje za udruživanjem je takođe problem. Naš proizvođač ima nedostatak pakovanja i dizajna, često je to neatraktivno", navodi ona.

PRVI PANEL: Ulaganje u sektor poljoprivrede i izvori finansija

11:54 Radulović dodaje da je projekat IPARD Like otvoren za sve proizvođače iz Crne Gore, te da Ministarstvo ne može da objavi poziv samo za poljoprivrednike sa sjevera ili one koji se bave određenom proizvodnjom.

11:51 Panelisti i prisutni na konferenciji diskutuju o mogućnostima proizvodnje, konkretno na sjeveru države.

11:37 Radulović kaže da je prvi korak ka dobijanju pomoći Registar poljoprivrednih gazdinstava, a potom savjetodavne službe.

"Postoje ti mali javni pozivi, za proizvođače na početku, ne treba odmah ulaziti u velike investicije", smatra Radulović.

11:36 Radulović navodi da je poljoprivreda u Crnoj Gori prisutna i da imamo primjera da se od toga može živjeti.

11:32 "Organska poljoprivreda je posebna materija kojoj moramo ozbiljno da priđemo. Tu je profit nizak", navodi Radulović.

11:29 Blagota Radulović smatra da smo "puno zauzeti istorijom i kako je nekada bilo".

"Mene više interesuje kako ćemo da otvorimo nove linije za podršku i da dopremo do pravih ljudi", navodi Radulović, "Imamo mehanizam koji ima grafičke podatke svakog gazdinstva, kontrolni mehanizmi su tu."

11:25 Budimir Mugoša navodi da je činjenica da je finansiranje ruralnog razvoja pripalo Ministarvu poljoprivrede.

"Treba da se napravi dugoročan plan i da se drži njega. Nije lijepo da država funkcioniše na obećanjima", ocjenjuje Mugoša.

11:18 Prisutni poljoprivredni proizvođači iznose svoje probleme i diskutuju.

11:04 Mugoša na konferenciji priča da je imao problem sa gradnjom objekata.

"27 hiljada mi traže za legalizaciju štale. To je neprihvatljivo", ocjenjuje Mugoša, "Moj stav je da sve u vezi poljoprivrednih objekata mora biti u nadležnosti Ministarstva."

11:05 Poljoprivredni proizvođač, Ivan Mrdak, smatra da se od poljoprivrede može živjeti. Navodi da je prvi plastenik i prve početke u poljoprivredi napravio iz svog budžeta.

"Ima dosta mogućnosti da se napreduje. Jedini problem sa fondovima je što nema novca", kaže Mrdak i dodaje da njegova porodica živi od poljoprivrede.

11:01 Mugoša smatra da se mora napraviti bolji kontakt između Ministarstva i proizvođača. "Potencijala ima", ocjenjuje Mugoša.

10:55 Mugoša navodi da su poljoprivredu u Crnoj Gori stvorili seljani, a ne velike kompanije.

"Oni su došli do empirijskih saznanja, nikada industrija neće napraviti proizvod kao proizvođači na selu", navodi Mugoša.

10:52 Mugoša ocjenjuje da država mora imati desetogodišnje planove za poljoprivredu.

"Nije toliko komplikovana priča da se dobiju novci. Morate da ispunite uslove za dobijanje novca, ako niste spremni za to, nijeste spremni da da kasnije poštujete dogovor."

10:50 Mugoša navodi da je obilaskom proizvođala utvrđeno da mlijeka nema.

10:46 Poljoprivredni proizvođač Budimir Mugoša kaže da država mora da uradi sve da podrži poljoprivredu.

"Crnogorska poljoprivreda je mala, to je 350 miliona, ali je ogromno učešće u BDP-a. Ono što je činjenica je da nikada novca nije bilo više za poljoprivrednike nego danas", ocjenjuje Mugoše. Dodaje i da je bilo mnogo problema u relazaciji projekta,.

10:45 Radulović navodi da su efekti ulaganja u poljoprivredu vidljivi.

"Imamo proizvođače koji imaju konstantnu proizvodnju i vidljivo mjesto na tržištu. Ali moramo da vidimo šta dalje, čemu investiranje ako proizvođač nema profit."

10:39 Radulović navodi da je crnogorsko tržište toliko malo, "da nemamo aktera".

"Morate da idete vani da biste nabavili npr. mehanizaciju, to je takođe problem. Moramo gledati realno stanje u Crnoj Gori. U ovom momentu, naša poljoprivreda je između 8-15.000 gazdinstava", kaže Radulović.

10:34 Radulović je na konferenciji kazao da je u narednom periodu bilo mnogo konsultacija na lokalnom nivou.

"Naša primarna poljoprivredna proizvodnja u jednom momentu nije postojala. bili smo uvozno zavisni. Sada, imamo samoodrživu proizvodnju", kazao je on.

Radulović navodi primjer iz sektora stočarstva i prerade mlijeka, gdje se u posljednjih par godina otvorilo mljekara.

"Ne možemo se samo fokusirati na investiciju, postoji život i nakon investicije. MOramo pomoći proizvođačima da po što većoj cijeni plasiraju svoj proizvod", kaže Radulović.

10:31 Blagota Radulović iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja kazao je da je za poljoprivredu u Crnoj Gori bitno investiranje u institucije sisstema i investiranje u proizvođače.

"Naša poljoprivreda je mala. Imali smo period kada su se ljudi selili iz sela u gradove. Upravo taj momenat je bio ključni da kao država reagujemo", kazao je Radulović

10:30 Brano Sudar, ispred Akademije Vijesti, otvorio je konferenciju, uz nadu da će i ovogodišnje okupljanje imati pozitivne efekte na poljoprivredu kao i prethodna.

Bonus video: