"AEM nema mogućnost vršenja cenzure ili ograničenja slobode govora"

"Agencija će, kao odgovorna institucija, razmotriti navode iz pisma ministra kulture i na njih blagovremeno odgovoriti”
616 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Unsplash
Ilustracija, Foto: Unsplash
Ažurirano: 19.01.2019. 19:02h

Agencija za elektronske medije (AEM), u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima, uređuje prava, obaveze i odgovornosti emitera i operatora (pružalaca AVM usluga) bez mogućnosti vršenja cenzure ili ograničenja prava slobode govora ili slobode izražavanja. Uređivanje odnosa u oblasti AVM usluga zasniva se na načelima slobode, profesionalizma i nezavisnosti, navodi se u reagovanju te agencije na današnje pismo ministra kulture, Aleksandra Bogdanovića.

>> Bogdanović: Zaustaviti negativnu kampanju protiv Crne Gore koju sprovode Pink i Happy

“Zakonom o elektronskim medijima je propisano da Crna Gora obezbjeđuje slobodu prijema i reemitovanja AVM usluga iz država članica Evropske Unije i drugih evropskih država potpisnica Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji, a može u pojedinim slučajevima ograničiti slobodu prijema i reemitovanja”, poručuju iz AEM.

Oni su podsjetili u kojim situacijama je moguće ograničenje slobode prijema i reemitovanja programa u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima.

“Emiter u prethodnih 12 mjeseci emitovanjem televizijskog programa, koji dolazi iz zemlje članice Evropske Unije, najmanje dva puta otvoreno, ozbiljno ili teško prekrši odredbe Zakona o elektronskim medijima kojim je zabranjeno podsticanje, omogućavanje podsticanja ili širenja mržnje ili diskriminacije ili je prekršio norme koje se odnose na poštovanje privatnosti i dostojanstva građana ili zaštitu integriteta maloljetnih lica”.

U tom slučaju, kako se dodaje u saopštenju, potrebno je da Agencija o kršenju standarda i zakona obavijesti Evropsku komisiju, državu ugovornicu koja vrši emitovanje (u ovom slučaju Srbiju), regulatorno tijelo za elektronske medije u Srbiji i odgovornog emitera i zatraži da se obezbijedi obustava daljeg kršenja.

Ako se kršenje nastavi 15 dana nakon dostavljanja obavještenja, Agencija za elektronske medije Crne Gore može naložiti da se privremeno obustavi reemitovanje sporne programske usluge.

“Na kraju, Agencija vrši monitoring programskih sadržaja svih emitera iz Crne Gore kao i monitoring programskih sadržaja emitera TV Pink i TV Happy, koji su u nadležnosti regulatornog tela za elektronske medije Srbije. Po tom osnovu, Agencija već formira predmet i ukoliko se utvrdi kršenje, nadležni organi Agencije će pokrenuti ovu složenu, ali jasno zakonom propisanu proceduru. Dalje, za inicijativu ministra kulture Agencija je saznala iz medija, jer do kraja radnog vremena navedenu inicijativu nije dobila. Agencija će, kao odgovorna institucija, razmotriti navode iz pisma ministra kulture i na njih blagovremeno odgovoriti”, zaključuje se u reagovanju Agencije za elektronske medije.

Bonus video: