Aktivan turizam u Plužinama i Foči

“S obzirom na potencijale za razvoj turizma i jedne i druge opštine uvjeren sam da će se i u budućnosti zajednički realizovati različiti projekti u oblasti turizma”, kazao je Bajagić na konferenciji za novinare
665 pregleda 0 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Svetlana Mandić
Sa pres konferencije, Foto: Svetlana Mandić

Opštine Plužine i Foča, u partnerstvu sa Parkom prirode “Piva” i Turističkom organizacijom Foča, realizuju projekat “Turizam, Adrenalin, Rafting, Avantura (T.A.R.A.)” u cilju razvoja i promovisanja prekograničnog područja pomenutih opština kao jedinstvene turističke destinacije za aktivni turizam.

Predstavljajući projekat predsjednik opštine Plužine Mijuško Bajagić istakao je da je veoma značajno da dvije opštine koje sarađuju decenijama, zahvaljujući ovom projektu i sredstvima Evropske komisije obnove i ojačaju dosadašnju saradnju.

“S obzirom na potencijale za razvoj turizma i jedne i druge opštine uvjeren sam da će se i u budućnosti zajednički realizovati različiti projekti u oblasti turizma”, kazao je Bajagić na konferenciji za novinare.

Radisav Mašić, načelnik Opštine Foča, naveo je da je da su u saradnji sa međunarodnim i drugim subjektima do sada realizovali niz projekata, tako da i kroz pomenuti projekat vidi realnu šansu za unapređivanje turizma, kao grane koju su i jedna i druga opština prepoznale kao razvojnu.

“Projektom se želi postići brendiranje ove dvije opštine kao jedinstvene turističke destinacije za aktivni odmor, kao i kreiranje zajedničkih turističkih proizvoda kako bi se privukao veći broj turista. Projektom će se takođe raditi na unapređenju turističke infrastrukture i na uspostavljanju mehanizama za povećanje bezbjednosti na turističkim lokacijama”, saopštili su na konferenciji na kojoj su govorili i direktor Parka prirode “Piva” Slobodan Delić i koordinator projekta Marija Milenković.

Ciljne grupe u projektu, čija realizacija je počela 1.decembra prošle godine i koji će trajati do kraja novembra naredne godine, su predstavnici lokalne uprave, lokalna turistička organizacija, sportski i spasilački klubovi, turistički radnici, turističke agencije, turisti, novinari i blogeri.

Projekat se realizuje u okviru drugog poziva IPA Prekogranične saradnje BIH i Crne Gore, a finansiran je od strane Evropske unije. Ukupan budžet projekta je 499.654 eura, od čega je EU donirala 80 odsto sredstava, dok učešće opština iznosi 100.000 eura

Bonus video: