Amfilohije: Tačno se zna kako se troši novac iz Ostroga

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je kazao da sve što je crkva gradila vjekovima "nije za njega ili drugog", nego za "Hrista, crkvu i narod božji"
29005 pregleda 969 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Željka Vučinić
Sa pres konferencije, Foto: Željka Vučinić
Ažurirano: 10.03.2020. 17:02h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da predsjednik Milo Đukanović, premijer Dusko Marković i predsjednik Skupštine Ivan Brajović, "koji su ateisti, nemaju pravo da ubijaju Boga u narodu i oduzimaju im svetinje".

Amfilohije je, terminom koji je koristio i ranije, još jednom uvrijedio Crnogorsku pravoslavnu crkvu i njene vjernike.

"Kome da daju Cetinjski manastir, Ostroški manastir? Svojoj autofekalnoj crkvi? To nije crkva, to je partija", istakao je mitropolit.

On je na konferenciji za medije, čiji je povod upis pravoslavnih crkava, manastira i crkvenog zemljišta u katastar nepokretnosti, kazao da sve što je crkva gradila vjekovima "nije za njega ili drugog", nego za "Hrista, crkvu i narod božji".

Istakao je da se nastavlja progon crkve, koji je započeo četrdesetih godina prošlog vijeka.

Amfilohije je kazao da od 1913. godine država nista nije sagradila.

"Šta cemo sa sjeverom i hramovima, Crna Gora ništa nije uložila u to".

Zakon o slobodi vjeroispovijesti je, kako je istakao, diskriminatorski jer Islamskoj zajednici "ostaju džamije, a Pravoslavnoj crkvi će da oduzimaju svetinje".

"Obmanjuju Muslimane i Katolike, jer Zakon mora da važi za sve, ne samo za jednu zajednicu", kazao je Amfilohije.

Istakao je da crnogorska "ateistička vlast" hoće da stvara svoju pravoslavnu crkvu: "Da bi bila autokefalna, prvo mora da bude crkva".

Amfilohije je kazao da se trude da sav novac od priloga naroda ide u hram i obnovu svetinja.

"Priča se da manastir Ostrog prihoduje milione svake godine... Postoji tačna evidencija koliko se prihoduje i troši. Pomažemo porodice, dajemo stipendije, imamo narodne kuhinje", objasnio je Amfilohije.

Koordinator pravnog Savjeta Mitropolije, Velibor Džomić, kazao je da su saopštavane teze da su crkvene svetinje u imovinsko-pravnom smislu bile državne, "što nije tačno" .

Istakao je da imaju informacije da su u Upravi za nekretnine prethodnih godina uništena brojna rješenja i premjeri koji se tiču upisa prava svojine nad crkvenom imovinom MCP, a da su ostala samo "gola rješenja" .

"Ako se to ispostavi kao tačno, podnijećemo krivične prijave".

Džomić je kazao da nije tačno da je Patrijaršija SPC upisana kao titular hramova u Crnoj Gori. Netačno je, kako je istakao, i da je crkvena imovina prenijeta na fizička lica.

"Svi pravoslavni hramovi i parcele vezane za njih, su u svojini Mitropolije i njenih eparhija", kazao je Džomić.

Advokat Dragan Šoć istakao je da onaj ko osporava upis Pravoslavnoj crkvi, osporava upis i katoličkoj i islamskoj vjerskoj zajednici.

„Dvadesetog oktobra 1987. godine tadašnji republički sekretarijat za finansije i republička uprava za geodetske imovinsko pravne poslove, koji su preteče današnjeg Ministarstva finansija i Uprave za nekretnine, izdali su akt koji je uputstvo za primjenu zakona iz 1984. godine“, istakao je Šoć.

On je pojasnio da se u tom dokumentu navodi da za svu imovinu pravoslavne vjeroispovijesti za vlasnika piše MCP, za vlasništvo katoličke vjeroispovijesti u opštinama Bar, Ulcinj, Cetinje, Nikšić Titograd i Plav uvijek jedinstveno upisati Arci biskupija barska i Primasija srpska.

“U ostalim opštinama za nepokretnosti vlasništva katoličke vjeroispovijesti upisivati biskupski ordinarijat Kotor. Za imovinu islamske vjeroispovijesti upisati Islamska zajednica u Crnoj Gori“, naveo je Šoć.Istakao je da se radi o aktu donijetom prije devedesetih, prije ratova i u vrijeme cvjetanja bratstva i jedinstva.

Bonus video: