Baković da hitno odgovori o satovima i skine hipoteku sa policije

Baković, šef Sektora kriminalističke policije gotovo dva mjeseca ne odgovara na pitanja “Vijesti” da li na ruci nosi skupocjene časovnike, ili kopije originala od kojih neki koštaju i više od deset hiljada eura
12206 pregleda 47 komentar(a)
Sat na ruci Enisa Bakovića, Foto: Boris Pejović
Sat na ruci Enisa Bakovića, Foto: Boris Pejović

Pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković morao je odgovoriti na pitanja o satovima, kako policijska organizacija ne bi bila pod kolektivnom hipotekom, odgovornošću ili prozivkom.

To su ocijenili iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije, i takvu preporuku poslali Bakovićevom šefu Veselinu Veljoviću.

“Savjet preporučuje da se u konkretnom slučaju pruže odgovori bez daljeg odlaganja kako se na bilo koji način ne bi naškodilo kredibilitetu Uprave policije i profesionalnom i ličnom ugledu uvaženog starješine Sektora kriminalističke policije. Odgovori mogu biti pruženi i preko ovog Savjeta”, napisali su iz tog tijela Veljoviću.

Istakli su da razumiju i da mogu opravdati i podržati pristup policijskih službenika da ne odgovaraju direktno na interesovanja medija, već da se zainteresovani novinari upućuju na službu unutar policijske organizacije zadužene za odnose s javnošću i medijima.

“Tada su policijski službenici dužni pomoći kolegama da pažljivo pripreme izjavu odgovarajućeg kvaliteta i doprinesu, u svakoj situaciji uključujući i onu koja može tretirati i ličnu sferu, da policijska organizacija ne bude pod kolektivnom hipotekom, odgovornošću ili prozivkom”, piše u dopisu Veljoviću.

Baković, šef Sektora kriminalističke policije gotovo dva mjeseca ne odgovara na pitanja “Vijesti” da li na ruci nosi skupocjene časovnike, ili kopije originala od kojih neki koštaju i više od deset hiljada eura.

Prije dva dana tvrdio je da je Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio sve što je po Zakonu o sprečavanju korupcije bio dužan, ali u njegovom imovinskom kartonu nema luksuznih časovnika.

Nezavisni ekspert za borbu protiv korupcije Drago Kos, ocijenio je da Baković neprijavljivanjem luksuznih časovnika, ukoliko su original, šalje ružnu sliku o crnogorskoj policiji.

“Vijesti” su ranije objavile da je “Rolex”, model “Submariner”, na ruci Bakovića zablistao na konferenciji za medije održanoj početkom septembra, a nešto ranije pred novinarima pojavio se navodno sa časovnikom “Cellini” iste švajcarske kompanije.

Za samo ta dva časovnika, ukoliko su original, i ako ih je sam kupovao, pomoćnik direktora Uprave policije morao je izdvojiti više od 20.000 eura. Kopije tih satova mogu se naći i za po dvadesetak eura.

Ako je Baković kupio replike originalnih satova, podržao je kriminalne aktivnosti trgovine falsifikovanim brendovima kojom se krše autorska prava.

“Značajan napredak UP u odnosu sa građanima i javnošću”

“Savjet, javno i bez rezerve, ističe i pohvaljuje značajan napredak u ukupnom radu Uprave policije što uključuje i značajno unaprijeđen odnos sa građanima i javnošću. Upravo u tom kontekstu treba nastaviti sa daljim otvaranjem policijske organizacije i osigurati da novinari, koji nastupaju u ime javnosti, blagovremeno dobijaju odgovore, u mjeri koliko je to moguće kako se ne bi naštetilo interesima istrage”, poručili su iz Savjeta.

Bonus video: