Baković i Pašalić potpisali Memorandum: Cilj je efikasnije postupanje ombudsmanskih institucija

240 pregleda 0 komentar(a)
Pašalić i Baković
Pašalić i Baković

Crnogorski ombudsman Šućko Baković i Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić, potpisali su u Beogradu Memorandum o razumijevanju kojim se jača saradnja u cilju efikasnijeg postupanja ovih institucija u slučajevima da su građanima uskraćena i ograničena ljudska prava i slobode.

Sporazumom, koji je potpisan na inicijativu Zaštitnika građana Srbije i formalno je uspostavljena saradnje, koja je, kako je saopšteno, i do sada realizovana na principu faktičkog reciprociteta.

Cilj potpisivanja bilateralnog sporazuma je jačanje saradnje u cilju još efikasnijeg postupanja ombudsmanskih institucija, u slučajevima da su građanima uskraćena i ograničena ljudska prava i slobode, u Srbiji ili Crnoj Gori.

„Mi smo, od osnivanja institucija, imali profesionalnu i kvalitetnu saradnju, zasnovanu na razumijevanju, podršci i efikasnim postupanjima kada je za to bilo potrebe“, rekao je Baković.

Kako je naglasio, za instituciju Zaštitnika to je prvi potpisan bilateralni Memorandum sa nekom ombudsmanskom institucijom.

Baković je nakon potpisivanja Memoranduma novinarima saopštio da je sporazumom uređena saradnja, postupanje po žalbama i pritužbama državljana Crne Gore i Srbije.

"Predviđena je razmjena iskustva, dobrih praksi, sprovođenje projekata, istraživanja, pružanja uzajamne pomoći u zaštiti i promociji ljudskih prava i sloboda,organizovanja uzajamnih posjeta, stažiranja, obuka", kazao je Baković.

Prema riječima Zaštitnika, imajući u vidu veze i međusobnu upućenost građana Crne Gore i Srbije, dobra saradnja ombudsmanskih institucija logičan je slijed „i može biti primjer saradnje i vladama naših zemalja“.

Pašalić je novinarima rekao da je Memorandum kruna saradnje dvije institucije.

"Ona se dokazala više puta. Ja ću uvijek istaći onaj slučaj koji je medijski bio najinteresantniji, kada je prošlog ljeta državljanka Srbije imala problem ili bila uhapšena za jedno krivično djelo, kolega je reagovao odmah na inicijativu sa ove strane i ispratio cijeli slučaj", rekao je Pašalić.

Prema njegovim riječima, institucije zemalja sa kojima Srbija ima bilateralne sporazume, brzo i efikasno reaguju kada su građani tih država u Srbiji ili državljani Srbije u tim zemljama imali neki problem.

"U slučaju kada državljanin Srbije smatra da ima neki problem u Crnoj Gori sa izvršnom vlašću Crne Gore, on može da se obrati instituciji zaštitnika građana Srbije i onda ćemo u međusobnom kontaktu najbrže moguće taj problem da riješimo", rekao je Pašalić, navodeći da to važi i kada državljanin Crne Gore ima isti problem u Srbiji.

Bonus video: