Vuković: Ako bude usvojena, Odluka o osnivanju Biznis zone Glavnog grada biće istorijska

Biznis zona, kako je navedeno, imaće površinu 247,1 hektara, odnosno obuhvata parcele na području Dajbaba, Botuna, Cijevne, Starog aerodroma i Konika
3640 pregleda 3 komentar(a)
Vuković danas na sjednici, Foto: Glavni grad, Glavni grad
Vuković danas na sjednici, Foto: Glavni grad, Glavni grad
Ažurirano: 28.11.2019. 15:16h

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je kazao da ukoliko danas bude usvojena Odluka o osnivanju Biznis zone Glavnog grada to će biti istorijska odluka. Kako je pojasnio, kada Odluka stupi na snagu, a ukoliko se ostvari samo deset odsto ulaganja zainteresovanih investitora, radikalno će se izmijeniti slika Podgorice i Crne Gore.

"Nije ovo priča uoči izbora, na ovome se radilo duži period", istakao je Vuković.

On je pojasnio da žele na tom području da stvore neophodne pretpostavke da se otvore radna mjesta.

Biznis zona treba da bude na prostoru od Starog aerodroma do aerodroma Podgorica. Kako je navedeno, imaće površinu 247,1 hektara, odnosno obuhvata parcele na području Dajbaba, Botuna, Cijevne, Starog aerodroma i Konika.

Vuković je naglasio da na tom prostoru žele da dobiju logistički prostor, izložbeni prostor, gradsku bolnicu, koju bi gradili kroz privatno javno partnerstvo.

"Ovo će biti vrlo vjerovatno jedna od najvažnijih odluka, koju ćemo usvojiti tokom ovog mandata", kazao je Vuković.

Odbornici Skupštine Glavnog grada danas između ostalog treba da usvoje odluku o donošenju Detaljnog urbanističkog plana "Blok 18 i 19", proglašenju parka prirode "Dolina rijeke Zete", kao i podizanju spomenika Ivanu Crnojeviću.

Kako je pojasnio sekretar Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora Miljan Barović DUP "Blok 18 i 19" je bio van snage, a da je sada samo pokrenuto njegovo oživljavanje.

Arhitektica Mirka Đurović kazala je da plan zahvata 13,3 hektara, a predviđeno je da na tom području budu površine za sport, školstvo, treba da bude izgrađen vrtić.

Odbornik Demokrata Mitar Vuković je istakao da su nadležni obećali još 2011. da će vrtić na tom području biti izgrađen.

Pomenuti DUP obuhvata prostor ograničen je sa sjeverne strane Ulicom Bracana Bracanovića, zapadne Ulicom 4. jula, sa istoka Bulevarom vojvode Stanka Radonjića, dok se na jugu graniči sa DUP-om "Blok 35 i 36".

Gradonačelnik Ivan Vuković kazao je da prihvataju kritiku, moraju prihvatiti odgovornost, ali i da se mora potencirati i pojedinačna odgovornost.

Rekonstrukcija dionice starog puta od Rogama do Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija treba da bude završena polovinom iduće godine.

On tvrdi da se tamo radi po planu, oa da je u toku eksproprijacija imanja za potrebe projekta. Vuković je kazao da uskoro možemo očekivati da počnu radovi i na dionici od vijadukta u Rogamima.

"Time ispunjavamo davno dato obećanje", naveo je Vuković odgovarajući na pitanje odbornice Radmile Čagorović iz SNP, koju je interesovalo kada će radovi biti završeni.

Odbornik Demokrata Mitar Vuković je istakao da na tabli postavljenoj na gradilištu piše da je završetak radova 19. decembar ove godine.

"Promijenite taj natpis. Svi se radujemo rekonstrukciji toga puta, ovo je dobronamjerna kritika", kazao je Vuković.

Skupština Glavnog grada usvojila je danas između ostalog odluku o proglašenju Parka prirode Dolina rijeke Zete.

Ta Odluka će biti proslijeđena Vladi, sa predlogom da proglasi to područje parkom prirode. Usvojena je i odluka o podizanju spomenika Ivanu Crnojeviću, kao i produženju umanjenja iznosa zakupnine poslovnog prostora u vlasništvu Glavnog grada.

Bonus video: