Brajović: Veće akcize i cijene u borbi protiv pušenja

Kada prevalenca pušenja prevazilazi okvire onoga što je registrovano kao prosjek u regionu, neophodna je potvrda posvećenosti države, ističe šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori
1020 pregleda 0 komentar(a)
Brajović, Foto: Savo Prelević
Brajović, Foto: Savo Prelević

Povećanje akciza i cijene duvanskih proizvoda preporuke su Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), koje Crna Gora treba da sprovodi da bi smanjila visoku prevalencu pušenja među populacijom, ocijenila je šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori, Mina Brajović.

Brajović agenciji MINA kazala da je nedavno usvojeni Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda važan, jer predstavlja izraz političke volje i spremnosti Crne Gore da stane na kraj epidemiji štetne upotrebe duvana.

Brajović je istakla da je u okolnostima kada prevalenca pušenja prevazilazi okvire onoga što je registrovano kao prosjek u regionu, neophodna potvrda posvećenosti države.

"U SZO će tu potvrdu vidjeti onog trenutka kada se budu dosljedno implementirane sve mjere koje oni preporučuju i koje su pretpostavka za implementaciju obaveza iz ratifikovane okvirne Konvencije o upotrebi duvana", kazala je Brajović.

Prema njenim riječima, preporuke SZO-a su u drugim državama dale dobre rezultate, jer zahtijevaju kontinuirano praćenje prevalence pušenja u populaciji i zaštitu građana od duvanskog dima.

"Međutim ono što je najbitnije je dosljedno sprovoditi mjere akcizne politike, odnosno raditi na povećanju poreskog opterećenja i cijena duvanskih proizvoda", rekla je Brajović.

Države, kako je objasnila, koje su sprovodile ovakve mjere su uspjele da u periodu od sedam godina značajno smanje potrošnju duvanskih proizvoda i učestalost pušenja kod odraslih.

"Što se tiče mjera fiskalne politike svi raspoloživi dokazi pokazuju da su to troškovno najisplativije mjere", istakla je Brajović.

Ona je objasnila, da prema izvještajima Svjetske banke veće poresko opterećenje na duvanske proizvode nije uzrok sivog tržišta.

Prema njenim riječima, te studije ukazuju da je u državama niskog i srednjeg nivoa razvoja, gdje su cijene duvanskih proizvoda i poresko opterećenje niže, udio sivog tržišta veći u odnosu na visoko razvijene države.

"Između svega toga postoji temporalna veza, ali to upućuje na indikaciju da druge službe poput Uprava carina, policije i inspekcijskih službi trebaju da rade više i bolje", rekla je Brajović.

Kako je istakla, aktuelni Zakon o kontroli duvanskih proizvoda važan je zbog toga što je on podsjećanje o tome, "da svako očekivanje da intervencija samo iz sektora zdravstva može dati rezultate je nerealno".

"Svaka preispitivanja šta je sektor zdravstva uradio i da li to što radi je dovoljno, s obzirom da je i dalje u Crnoj Gori prevalenca pušenja visoka, nijesu ispravna i nijesu put ka održivom rješenju", kazala je Brajović.

Ona smatra da je neophodno da svi sektori sjedu zajedno oko istog stola i da rade skupa, jer pušenje mnogo košta i pojedinca i zdravstveni sistem.

"U prilog tome ide i studija SZO u kojoj je napravljena direktna procjena troškova po zdravstveni budžet i ustanovili su da samo liječenje kancera košta 54 miliona EUR", rekla je Brajović.

To su, kako je objasnila, konzervativne procjene i najbolji primjer da kada se uloži u prevenciju, ta se investicija višestruko vraća i dividenda je zagarantovana.

"Bez sumnje je neophodno ulagati u preventivne programe, jer kada se pogleda sa druge strane raspoloživi podaci koje je SZO sprovela 2016. godine pokazuju da je preko 60 odsto populacije reklo stop pušenju, a 80 odsto pušača je reklo da želi da se odvikne od pušenja", istakla je Brajović.

Ona je naglasila da je neophodno da se radi na stvaranju ambijenta koji će omogućiti toj osobi da postane bivši pušač.

"Mjere SZO-a podrazumijevaju da je neophodno raditi na plasiranju informacija i upozorenja koliko je pušenje štetno po ljudsko zdravlje, kao na smanjenju reklamiranje i promovisanja tog proizvoda", navela je Brajović.

Ona je podsjetila, da bi se sve to sprovelo mora jasno postojati činjenica da je nikotin psihoativna supstanca i da stvara zavisnost.

"To podrazumijeva da pušaču nije dovoljno da se plasira informacija o tome koliko je pušenje štetno, već ga je potrebno podržati adekvatnom terapijom koja je zapravo supsitut za taj nikotin", zaključila je Brajović.

Bonus video: