Češljaju naknade i troškove članova DIK

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) zatražilo je podatke nakon prijave Centra za građansko obrazovanje (CGO) protiv NN lica zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja
16147 pregleda 12 komentar(a)
Državna izborna komisija, Foto: Boris Pejović
Državna izborna komisija, Foto: Boris Pejović

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) zatražilo je podatke o zarada zaradama i naknadama, putnim troškovima, dnevnicama i isplatama po drugim osnovama članova Državne izborne komisije (DIK).

SDT je ovu dokumentaciju zatražilo nakon prijave Centra za građansko obrazovanje (CGO) protiv NN lica zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

„Vijesti“ su ranije objavile da su pojedini članovi DIK, pored mjesečnih isplata od po 300 eura, ali i više hiljada eura koje dobijaju za svake izbore, dobijali dvaput više novca za službena putovanja nego što je propisano i što ih je sljedovalo.

Pojedini članovi DIK su za gorivo dobijali kao da na sjednice dolaze iz ruske prijestonice, a ne sa sjevera Crne Gore, a neki nijesu odbijali dnevnice uprkos tome što na sjednice DIK-a dolaze sa u radno vrijeme, sa poslova udaljenih samo nekoliko stotina metara.

Da je SDT tražio dokumentaciju, potvrđeno je i u zapisniku sa nedavne sjednice DIK.

„Predsjednik je upoznao članove da je Centar za građansko obrazovanje podnijela krivičnu prijavu protiv NN lica u Državnoj izbornoj komisiji. Postupajući po prijavi Specijalno državno tužilaštvo je od DIK, za potrebe postupka, zatražilo dostavljanje podataka o: zaradama i naknadama, putnim troškovima, dnevnicama i isplatama po drugim osnovama članova Komisije za period od 1. januara 2017. do 20. Maja 2019...“, stoji u saopštenju nakon sjednice, objavljenom prije dva dana.

U saopštenju se navodi da je SDT tražio i odkumentaciju o zaradama i naknadama, putnim troškovima, dnevnicama i isplatama po drugim osnovama sekretara Komisije za period od 1. januara 2017. do 10. marta 2019. godine.

„Kao i troškovima goriva za službena vozila Komisije 1. januara 2017. do 10. marta 2019. godine. Zaključeno je da Specijalnom državnom tužilaštvu treba dostaviti svu traženu dokumentaciju“, navodi se u saopštenju nakon sjednice DIK.

Aktuelni predsjednik DIK-a Đorđije Vukčević ispunio je 17. januara uslove za starosnu penziju.

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore raspisao je nedavno konkurs za imenovanje novog predsjednika.

Kandidati mogu biti diplomirani pravnici sa najmanje deset godina radnog staža u struci i imaju biračko pravo.

Bonus video: