CGO: Mediji uglavnom pozitivno izvještavaju o LGBTQ zajednici

Najviše objava bilo je na portalu Vijesti (51). Slijedi Antena M (37), portal RTCG, Analitika i FOS Media (po 31), CDM (30). Najmanje sadržaja objavljeno je na portalu IN4S (16), podaci su CGO-a
522 pregleda 1 komentar(a)
Sa Parade u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Sa Parade u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Mediji u Crnoj Gori o LGBTIQ zajednici izvještavaju uglavnom pozitivno, pokazalo je istraživanje Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Ta NVO dva mjeseca je pratila izvještavanje o povorci ponosa i vezanim temama i navode da je ono “dominantno pozitivno i neutralno”.

Istraživanje je obuhvatilo objave u periodu od 21. avgusta do 20. oktobra u 15 medija - tri televizije (RTCG, TV Vijesti i TV Prva), pet dnevnih novina (ND Vijesti, Dan, Pobjeda, Dnevne novine i Večernje novosti) i sedam portala (Vijesti, CdM, Analitika, Antena M, RTCG, IN4S i FOS media).

Ukupno je objavljeno 357 sadržaja, od čega najviše na portalima (64%), a najmanje u televizijskom sadržaju (9%).

Pojedinačno po portalima, najviše objava bilo je na portalu Vijesti (51). Taj portal je i ukupno u odnosu na sve medije generisao najviše objava. Slijedi Antena M (37), portal RTCG, Analitika i FOS Media (po 31), CDM (30). Najmanje sadržaja objavljeno je na portalu IN4S (16).

U štampanim medijima, najviše objava plasirano je u dnevnicima Pobjeda i ND Vijesti (po 25 objava), zatim u Danu (24), Dnevnim novinama (18), a najmanje u Večernjim novostima (6). U TV sadržaju, LGBTIQ zajednica se našla u po 12 objava na TV RTCG i TV Vijesti, dok je TV Prva najmanje izvještavala o ovoj temi (8 objava).

Najviše objava je plasirano uoči i na dan održavanja Povorke ponosa, a značajan publicitet imao i napad na transrodnu osobu u Kolašinu, kao i predstavljanje istraživanja o diskriminaciji transrodnih i rodno varijantnih učenika/ca u crnogorskim srednjim školama Asocijacije SPEKTRA.

Uz portal IN4S i Večernje novosti, o temi su u negativnom kontekstu najviše govorili pojedinci i pripadnici pojedinih političkih partija.

Bonus video: