Crnogorska partija ponovo traži uvođenje crnogorskog jezika u Vrbasu

Crnogorska partija zahtijeva da se izmjеnаmа i dоpunаmа opštinskog stаtutа crnogorski jezik i pismo uvede u službenu upotrebu, pоrеd srpskоg, mаđаrskоg i rusinskоg јеzikа i njihоvih pisаmа
50 pregleda 5 komentar(a)
Crnogorska partija, Foto: Crnogorska partija
Crnogorska partija, Foto: Crnogorska partija
Ažurirano: 18.06.2017. 11:03h

Crnogorska partija uputila je predsjedniku Opštine Vrbas Milanu Glušcu zahtjev za pokretanje postupka za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu u toj vojvođanskoj opštini, saopštila je danas ta stranka.

Tim pravnika Crnogorske partije je u zahtjevu naveo da je članom 11. Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma, utvrđena obaveza jedinica lokalne samouprave da svojim statutom uvedu u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo one nacionalne manjine čiji procenat u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15 odsto po rezultatima posljednjeg popisa stanovništva, navodi se u saopštenju.

U opštini Vrbas, po popisu iz 2011. godine, živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika opštine.

Crnogorska partija zahtijeva da se izmjеnаmа i dоpunаmа opštinskog stаtutа crnogorski jezik i pismo uvede u službenu upotrebu, pоrеd srpskоg, mаđаrskоg i rusinskоg јеzikа i njihоvih pisаmа.

“Očekujemo da novo rukovodstvo opštine Vrbas prekine dosadašnju praksu diskriminacije crnogorske zajednice, jer su za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu ispunjeni svi zakonom propisani uslovi. Do sada su, po ovom pitanju, nadležni opštinski organi ignorisali zahtjeve Udruženja Crnogoraca Srbije "Krstaš" iz 2010. i 2011. godine, kao i zahtjeve Crnogorske partije iz 2011, 2012, 2013. i 2014. godine", piše u saopštenju.

Pored Vrbasa, jedina opština u Srbiji gdje su ispunjeni zakonom propisani uslovi za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu je Mali Iđoš, opština koja je to uradila 2010. godine, na zahtjev Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš”, glasovima odbornika Saveza vojvođanskih Mađara i Crnogorske partije, podsjeća se u saopštenju.

Bonus video: