Crnogorska partija uputila opštini Vrbas zahtjev o uvođenju crnogorskog jezika

"I pored podjele na dva bloka unutar savjeta, CP apeluje na sve članove Nacionalnog savjeta da pokažu visok stepen odgovornosti i jednoglasno donesu odluku o zvaničnom zahtjevu opštini Vrbas da u službenu upotrebu uvede crnogorski jezik i pismo"
59 pregleda 2 komentar(a)
Vuk Vukmirović, Foto: Crnogorska partija
Vuk Vukmirović, Foto: Crnogorska partija
Ažurirano: 25.12.2014. 12:39h

Crnogorska partija (CP) apelovala je na sve članove Nacionalnog savjeta Crnogoraca da jednoglasno donesu odluku o zvaničnom zahtjevu opštini Vrbas da uvede crnogorski jezik i pismo u službenu upotrebu.

Na sjednici Predsjedničkog kolegijuma CP u Beogradu, kako je saopšteno, govorilo se o aktuelnoj situaciji u partiji i crnogorskoj zajednici u Srbiji.

Kako se navodi, istaknuto je zadovoljstvo činjenicom da je konstituisan Nacionalni savjet Crnogoraca u Srbiji i da su na taj način ispunjeni uslovi za početak ostvarivanja prava na samoupravu u kulturi, obrazovanju, obavještavanju i službenoj upotrebi crnogorskog jezika i pisma.

"I pored podjele na dva bloka unutar savjeta, CP apeluje na sve članove Nacionalnog savjeta da pokažu visok stepen odgovornosti i jednoglasno donesu odluku o zvaničnom zahtjevu opštini Vrbas da u službenu upotrebu uvede crnogorski jezik i pismo", kaže se u saopštenju.

Iz CP je ocijenjeno da će tako donešena odluka, o veoma važnom identitetskom pitanju za crnogorsku zajednicu u Srbiji, omogućiti i stvaranje ambijenta unutar savjeta u kojem je moguće prevazići razlike između dvije opcije.

"Pored Vrbasa jedina opština u Srbiji gdje su ispunjeni zakonom propisani uslovi za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu je opština Mali Iđoš, koja je to uradila 2010. godine, na zahtjev Udruženja Crnogoraca Srbije Krstaš, glasovima odbornika Saveza vojvođanskih Mađara i CP", navedeno je u saopštenju.

Bonus video: