Dan Evrope u Podgorici u duhu kulture

U okviru petodnevne proslave, kako je saopšteno iz EU Info centra, posjetioce očekuje bogat program
353 pregleda 0 komentar(a)
Dan Evrope EU info centar, Foto: EU Info centar
Dan Evrope EU info centar, Foto: EU Info centar
Ažurirano: 08.05.2018. 13:09h

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, uz podršku EU Info centra, a u saradnji sa ambasadama država članica, tradicionalno će obilježiti 9. maj, Dan Evrope. Ove godine proslava je u duhu kulture jer je Evropska unija proglasila 2018. za godinu Evropske kulturne baštine.

U okviru petodnevne proslave, kako je saopšteno iz EU Info centra, posjetioce očekuje bogat program.

"Učenici podgoričkih osnovnih škola takmičenjem u kvizu znanja „Koliko znaš o Evropskoj uniji“ pokazali su da su već spremni za pristupanje EU. Titulu najboljih poznavaoca Unije odnijele su Jelena Jovićević, Milica Đoković i Iva Dragaš učenice Osnovne škole „Radojica Perović“," kazali su iz EU Info centra.

Glavno slavlje, kako su kazali, rezervisano je za srijedu 9. maj 2018, na platou ispred prostorija EU Info centra, u ul. 19. decembra 8, sa početkom u 9.30 časova. Svečanost će otvoriti ambasador EU u Crnoj Gori, Aivo Orav i ministar kulture Aleksandar Boganović.

"Posjetioce očekuje raznovrsan dvočasovni program. U okviru dječjeg programa nastupiće dječiji hor „Zvjezdice“, a svoje umijeće predstaviće i mališani iz podgoričkih vrtića. Za najmlađe je pripremljen zabavni program uz učešće animatora. Koliko su dobri u maskiranju pokazaće djeca iz vrzića „Maša“, „Đina Vrbica“ i Ljubica „Popović“. Tokom ceremonije proslave biće uručene nagrade pobjednicima foto konkursa „Naša kulturna baština – evropsko nasljeđe“ Nini Kapičić, Nikolini Ražnatović i Vedranu Vujisiću. Na konkursu su učestvovali srednjoškolci i studenti iz cijele Crne Gore. Najbolje fotografije biće izložene u prostorijama EU info centra", ističu u saopštenju.

Istovremeno, dodaju, na platou ispred EU Info centra biće održan Sajam ambasada država-članica Evropske unije.

"Tom prilikom svi posjetioci moći će da se upoznaju sa različitostima Unije, osjete duh evropskih kultura, da probaju jela nacionalnih kuhinja država članica EU ali i da nauče ponešto o kulturnoj baštini Evrope. Za ljubitelje performansa nastupiće francuska trupa „Zizani“. U formi uličnog teatra, francuski umjetnici će se kotrljati u ogromnim plastičnim balonima, komunicirati sa publikom i plesati. U petak, 11. maja trupa Zizani će nastupiti na tivatskoj rivi u 18 časova", ističu iz EU Info centra.

Na Trgu nezavisnosti će u večernjim satima nastupiti grupa Zoster i Darko Rundek i ekipa. Koncert počinje u 20 časova, a ulaz je slobodan. Za stanovnike Nikšića, napominju, organizovan je besplatan prevoz autobusom, sa polaskom ispred hotela „Onogošt“ u 18 časova, dok je povrak planiran u ponoć ispred EU Info centra.

"Vikend je rezervisan za društvene igre i to njemačke. 12. maja od 12-18 časova u EU info centru, u saradnji sa ambsadom SR Njemačke, organizujemo Dan njemačkih društvenih igara", dodaju u saopštenju.

Dan Evrope se proslavlja svake godine 9. maja u čast Šumanove Deklaracije od 9. maja 1950. godine, u kojoj je tadašnji francuski ministar spoljnih poslova, Robert Šuman, predstavio svoju ideju za novi oblik političke saradnje u Evropi, koji bi rat među narodima Evrope učinio nezamislivim. Njegova vizija je bila da stvori evropsku instituciju koja bi udružila i upravljala proizvodnjom uglja i čelika. Ugovor koji je udario temelje takvom tijelu potpisan je nepunu godinu kasnije. Šumanov predlog se smatra početkom onoga što je danas Evropska unija.

Bonus video: