Danas rezultati analize: Jesu li jagode iz Srbije otrovne?

Prve jagode iz Srbije u Crnu Goru su stigle prekjuče, ali nadležni tvrde da će se na tezgama naći tek nakon analize koja će odgovoriti da li u njima ima pesticida i teških metala
54 pregleda 4 komentar(a)
jagode, Gintaš, Foto: Zoran Đurić
jagode, Gintaš, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.06.2016. 05:28h

Prodavci na podgoričkoj pijaci “Gintaš” tvrde da na tezgama juče nije bilo jagoda iz Srbije.

Oni su reporterki “Vijesti” kazali da prodaju isključivo jagode uzgojene u okolini Podgorice.

Prve jagode iz Srbije u Crnu Goru su stigle prekjuče, ali nadležni tvrde da će se na tezgama naći tek nakon analize koja će odgovoriti da li u njima ima pesticida i teških metala. Iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) “Vijestima” je juče saopšteno da bi rezultati trebalo da budu gotovi danas. Dan ranije su saopštili da su uzorke poslali u laboratoriju, nakon što su u Rusiji utvrđene nedozvoljene količine nitrata i pesticida u jabukama i jagodama iz Srbije.

Iako su cijene od tezge do tezge različite, i kreću se od jednog do dva i po eura za kilogram, trgovci su juče bili složno u jednom složni - ne prodaju uvozne jagode.

Kažu da su jagode koje prodaju proizvedene u Donjoj Gorici, Donjim Kokotima, Farmacima, Zeti, što većina i ističe uz naznačenu cijenu.

Iz UIP-a su odgovorili da će sanitarni inspektori u narednom periodu, prije davanja dozvole za uvoz, slati na ispitivanje u ovlašćene laboratorije voće koje se uvozi iz Srbije.

Naglasili su da tokom 2016. godine, do prekjuče, nije bilo uvoza jabuka i jagoda iz Srbije, već da je to voće stizalo iz Makedonije i Albanije.

Ruska poljoprivredna inspekcija otkrila je nedavno da 10 odsto kontrolisanog uvoznog voća i povrća, porijeklom iz Srbije i Moldavije, sadrži nedozvoljene količine pestdicida i nitrata. Najveća nedozvoljena količina pesticida pronađena je u isporukama jabuka, a najveća nedozvoljena količina nitrata pronađena je u jagodama.

Mediji su ranije objavili da je iz ruske inspekcije lani najavljeno da će ograničiti uvoz jabuka iz Srbije, zbog masovnog falsifikovanja fitosanitarnih sertifikata u Evropi.

Bonus video: