Darmanović: Iseljeništvo je okosnica i čvrst oslonac u razvoju i uzdizanju Crne Gore

Direktor Uprave za dijasporu, Predrag Mitrović, kazao je da je Monografija jedan od najznačajnijih projekata tog organa u proteklom periodu
982 pregleda 1 komentar(a)
Sa promocije monografije, Foto: Boris Pejović
Sa promocije monografije, Foto: Boris Pejović

Ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović, govorio je danas na promociji monografije „Dijaspora Crne Gore u prošlosti i sadašnjosti“ u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“ u Podgorici.

Ističući ulogu našeg iseljeništva kroz istoriju, kao okosnice i čvrstog oslonca u prelomnim periodima razvoja i uzdizanja Crne Gore, Darmanović je, kako je saopšteno iz ministarstva, posebno podsjetio na istaknute ličnosti crnogorskih korijena koje se nalaze na svim kontinentima.

„Monografija „Dijaspora Crne Gore u prošlosti i sadašnjosti“ predstavlja prirodni slijed prethodnih napora u ovoj oblasti i značajno podsjećanje na onu Crnu Goru koja živi na prostorima Sjeverne i Latinske Amerike, Australije, Azije, Afrike i Evrope“, rekao je šef crnogorske diplomatije.

mono
Sa promocije monografije(Foto: Boris Pejović)

On je istakao da je Monografija ujedno i istorijsko svjedočanstvo o migracionim tokovima crnogorskog stanovništva svih vjera i nacija kroz vjekove, kao i znakovita retrospektiva društvenih odnosa, te dodao da se nada da će njeno izdavanje doprinijeti boljem razumijevanju naše dijaspore u široj javnosti, a biti od koristi i akademskoj zajednici.

„Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore posredstvom ambasada, konzulata, kao i počasnih konzula, u punom kapacitetu nastoji da naše diplomatsko-konzularne misije u svijetu, osim zaštite prava i interesa crnogorskih državljana, budu istinski dom sa izraženim senzibilitetom u cilju očuvanja državnog i nacionalnog identiteta, jezika, njegovanja kulture, tradicije i običaja naše dijaspore i njihovih budućih pokoljenja“, rekao je ministar.

On je izrazio uvjerenje da će dijaspora i danas dati puni doprinos u odbrani Crne Gore od nastojanja da se ona vrati na "srednjovjekovni koncept društva i preusmjeri sa zacrtanog pravca euro-atlantskih demokratskih vrijednosti."

Direktor Uprave za dijasporu, Predrag Mitrović, kazao je da je Monografija jedan od najznačajnijih projekata tog organa u proteklom periodu.

"Smatrali smo da postoji objektivna potreba da se na jednom mjestu objedine dosadašanja saznanja i prikažu glavni migratorni tokovi stanovništva sa crnogorskog prostora, ali i apostrofiraju svi oni pripadnici dijaspore koji su sebe ugradili u državno i nacionalno biće Crne Gore. Kako u prošlosti, tako i u sadašnjosti, iseljenici i organizacije naše dijaspore pronijeli su ime Crne Gore širom svijeta i bezbrojeno puta u različitim oblicima pomagali svoju domovinu. Zato je dijaspora Crne Gore bila i ostala nezaobilazan činilac društvenih procesa u Crnoj Gori. Istovremeno, htjeli smo da prikažemo, što u do sad objavljenoj literaturi nije bio slučaj, institucionalni odnos crnogorskih državnih organa i ustanova u ovoj oblasti. Uvjereni smo da smo postavljene ciljeve ostvarili publikovanjem ove Monografije", kazao je Mitrović.

Kazao je kako smatraju da ova Monografija otvara neke nove horizonte u sagledavanju i razumijevanju složene strukture, kao što je to slučaj sa dijasporom Crne Gore.

Mitrović se zahvalio koautorima publikacije - Marijanu Mašu Miljiću, Saitu Šabotiću, Ivanu Jovoviću, Marku Špadijeru, Milanu Vukčeviću, Elviri Bekteši i Antoneli Arhin, na iskazanom posvećenom radu. Takođe, uputio je pohvale i za predan rad uredniku Ivanu Jovoviću.

Na promociji monografije su govorili i Marko Špadijer, Sait Šabotić, Ivan Jovović i Goran Popović.

Bonus video: