Demokrate: Ekocid nad Kutskom rijekom se nastavlja (VIDEO)

Demokrate traže da se pokrene krivični postupak protiv investitora zbog, kako navode, ekocida nad životnom sredinom
4937 pregleda 9 komentar(a)
"Sumnjamo da je biodiverzitet rijeke u potpunosti uništen": Demokrate, Foto: Demokratska Crna Gora
"Sumnjamo da je biodiverzitet rijeke u potpunosti uništen": Demokrate, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 27.11.2019. 16:39h

Demokratska Crna Gora apeluje na nadležne da obustave gradnju mini hidroelektrane na Kutskoj rijeci, kao i na Vladu da ukine odluku o koncesiji nad tom rijekom.

Demokrate, kako su saopštili "Vijestima", traže i da se pokrene krivični postupak protiv investitora zbog, kako navode, ekocida nad životnom sredinom.

"Iako je više puta ukazivano na devastaciju Kutske rijeke u Andrijevici, uzrokovanu gradnjom dvije male hidroelektrane, Kutska 1 i Kutska 2, nadležni organi su značaj životne sredine i interese mještana tog kraja u potpunosti zanemarili i podredili ih interesu tajknuna koji gradi mHE na toj rijeci. I pored toga što su značajnih međunarodnih adresa stizale poruke da Crna Gora ne može ući u Evropsku uniju dok ne zatvori poglavlje 27 koje se tiče ekologije i zaštite životne sredine, aktuelnu vlast takve poruke ne dotiču i ostaje slijepa na devastaciju korita rijeka podržavajući u potpunosti neisplativu, a za životnu sredinu krajnje pogubnu, izgradnju mHE", kazali su iz Demokratske Crne Gore "Vijestima".

Ovakvo postupanje Vlade, ocjenjuju, jasno ukazuje na to da su ovi projekti "pokriće za presipanje novca iz džepova građana u džepove tajkuna, koji su ujedno i finansijeri DPS-a".

Demokrate su dostavile fotografije i snimke koji, kako su kazali, potkrepljuju tvrdnju te partije da vlast nema viziju razvoja održivog turizma, već samo i isključivo viziju "tajkunizacije i devastacije prirodnih resursa naše države."

"Nad rijekom Kutskom, jednom od najljepših rijeka na sjeveru, načinjen je klasičan ekocid, koji ova rijeka, vjerovatno, neće preživjeti. Lako je uočljivo da je riječno korito potpiuno devastirano i da obale rijeke više ne čini šumsko zelenilo, već tone nagomilanog šljunka, pjeska i kamenja. Od svega navedenog najugroženiji je rječni tok koji je u potpunosti zamućen i prekopan, pa osnovano sumnjamo da je biodiverzitet ove rijeke u potpunosti uništen", saopšteno je iz Demokratske Crne Gore "Vijestima".

Galerija

Bonus video: