Demos: Hapšenjem novinara vlast želi disciplinovati nepodobne

Kako dodaju "bez obzira na to da li je nečije izvještavanje u dovoljnoj mjeri profesionalno ili ne, to svakako ne može biti razlog da se novinari promptno hapse"
838 pregleda 0 komentar(a)
Dražen Živković, Foto: Savo Prelević
Dražen Živković, Foto: Savo Prelević

"Očigledno je da poslednje akcije hapšenja novinara u Crnoj Gori imaju za cilj demonstraciju sile prema onima koji se usude da objave informacije koje deranžiraju vlast", saopšteno je iz Demosa.

Kako dodaju "bez obzira na to da li je nečije izvještavanje u dovoljnoj mjeri profesionalno ili ne, to svakako ne može biti razlog da se novinari promptno hapse".

"Tim prije što Tužilaštvo ima mogućnost pokretanja prekršajnih postupaka ukoliko se novinari ogriješe o zakone, tako da hapšenja očito treba da proizvedu efekat disciplinovanja i slanja poruke novinarima šta ih čeka u slučaju nepodobnog izvještavanja", navodi se u saopštenju Demosa.

Iz Demosa dodaju da posebno zabrinjava činjenica da državni organi nijesu bili ni približno ažurni kad su iz određenih medijskih punktova ovdašnje vlasti, specijalno angažovanih u saradnji sa susjednom Srbijom, konkretno Informera i Pinka, dolazile najprizemnije zloupotrebe novinarske profesije, a sve u cilju obračuna sa pojedincima koji su kritički nastrojeni prema partijskoj eliti.

" Insistiramo da se novinarima omoguće uslovi da nesmetano izvještavaju javnost, a u slučajevima eventualnog kršenja profesionalnih i pravnih normi državni organi su u obavezi da se prema svima odnose na zakonit i istovjetan način, vodeći računa o interesima građana, a ne korumpirane elite na vlasti", zaključeno je u saopštenju Demosa.

Bonus video: